Mens

Mens

I Finland är medelåldern för att få den första mensen 13 år. Men vissa får den ett par år tidigare, och andra flera år senare, och det betyder inte att någonting nödvändigtvis är fel. När mensen börjar beror dels på genetiska faktorer och dels på miljö. Om man tränar väldigt mycket är det vanligt att mensen skjuts upp.

Varje månad, cirka 10-14 dagar innan menstruationen, lossnar ett litet ägg från äggstockarna och fångas upp av äggledaren. Det kallas ägglossning. Ägget vandrar sedan via äggledaren till livmodern. Om man just då har oskyddat sex och en spermie från killens sperma simmar hela vägen upp genom slidan, in i livmodern och just då träffar på ägget, så kan ägget bli befruktat och tjejen blir gravid. Livmodern har förberett sig på att ta emot ett befruktat ägg, därför har slemhinnan växt till sig med blod för att kunna ge näring åt det befruktade ägget. Men för det mesta sker ingen befruktning och då har livmodern inte någon användning för slemhinnan. Då stöts slemhinnan ut och tjejen blöder i några dagar, och det är det som är mensen.

Perioden från en mens till nästa kallas för menscykel. Medellängden för en menscykel är 28 dagar, men det kan kasta på flera dagar och mensen kan dessutom komma väldigt oregelbundet, speciellt i tonåren. Mensen kan skjutas upp om man tex är väldigt stressad under en längre tid, idrottar väldigt hårt, har ätstörningar eller är väldigt smal, eller p.g.a. andra sjukdomar.

Det varierar väldigt hur mycket hur mycket man blöder då man har mens – men det rör sig om ungefär en halv till en deciliter blod och slem från slemhinnorna. Den mängden sprids ut på flera dagar. Det kanske ser mycket ut i bindan men det är sist och slutligen ganska små mängder man blöder, och eftersom blodet härstammar från en slemhinna och inte från blodomloppet så återhämtar sig kroppen utan att du märker det. Det är inte speciellt vanligt att ha så kraftig mens att man skulle få blodbrist (anemi) av det.

Vissa tjejer har mens i bara ett par dagar, andra kan ha upp till sju dagar lång mens, eller ännu längre. Har man en lång och riklig mens så kan det löna sig att överväga att börja med t.ex. ett hormonellt preventivmedel. T.ex. p-piller gör ofta att blödningen blir kortare och kommer mer regelbundet.

Har du frågor om kroppen, puberteten, mensen, preventivmedel, brösten - ja det mesta inom hälsa och sexualhälsa? Fråga då anonymt av vår egen hälsovårdare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, barnmorskor och manliga sexualfostrare via Våga fråga!

21.09.2018

Under varje menstruationscykel tjocknar livmoderns slemhinnor för att ta emot ett befruktat ägg. Men sker det ingen befruktning så måste livmodern göra sig av med blodet och slemhinnan som har byggts ...
Läs mera

21.09.2018

PMS eller Premenstruellt syndrom, är något som ungefär hälften av alla tjejer känner av åtminstone lite innan mensen. PMS antas bero på att hormonerna och vätskebalansen i kroppen förändras dagarna in...
Läs mera

21.09.2018

Vilket mensskydd man väljer att använda är en smaksak. Bindor, tamponger, trosskydd och menskoppar har alla olika för- och nackdelar. Trosskydd Trosskydd kan användas under de dagar då man inte blöder...
Läs mera