Jobb jobb jobb

21.08.2013
Hej! Jag söker aktivt olika jobb i Vasa just nu, allt duger. Bland annat på Mol.fi och jag har lämnat flera öppna ansökningar till bland annat kårkulla samkommun och centralsjukhuset. Jag är student. Nu undrar jag ifall vasa har en motsvarighet till jakobstadsregionens vikarebanken? Jag kan grunderna i finska, det är haken. Det finns så många jobb jag skulle vilja arbeta med men de söker bara dom som har finska som modersmål/ pratar flytande. Jag vill lära mig, men det går ju inte ifall ingen vill ta risken o anställa mig... Tips på svenska/tvåspråkiga arbetsplatser där jag kan söka? Vissa klädkedjor har jobbansökan på nätet. Ska man bara söka på nätet då eller även utöver det gå runt med ett cv till själva affären? Ska man ha cv:t både på finska och svenska eller räcker det med svenska? Och till sist, bartenderjobb på t.ex Ollis i vasa, ska man ha nån utbildning för det eller lär de upp en ifall man får jobb? Är det samma princip på de flesta barer?
Många frågor o jag hoppas på många fina svar! :) Alla tips på jobbsökan tas emot med en varm omfamning!!

Myran
23.08.2013

Hej Myran!

Du är i en situation som många andra unga är i just nu. Det gäller att ha tid och ork, men du verkar ha orken att kämpa och hålla humöret uppe så jag tror nog att du hittar något. :)

Då det gäller att söka jobb på nätet är nog mol.fi ett bra ställe. Vill man dock ha svenskspråkiga jobb är kanske jobben.fi ett bättre alternativ. På den sidan finns alla jobb som det annonseras om i finlandssvenska dagstidningar. Man kan också anmäla sig till varamiespalvelu. Det är system där du kan bli uppringd och bli erbjuden både längre och kortare vikariat på olika arbetsplatser. Bekanta dig på www.vmp.fi.

Men visst, internet är inte allt. Man kan alltid göra s.k. öppna ansökningar. Det betyder att man anmäler sitt intresse till en arbetsplats ifall något ska dyka upp. Ett sätt att göra en öppen ansökan är besöka en arbetsplats, fråga efter chefen och be om att få lämna in sitt CV. Då det gäller icke-annonserade jobb behöver man inte ha något ansökningsbrev, utan det räcker med ett CV i de flesta fall. Det är förstås inget måste att ha CV:t både på finska och svenska. Dock kan det vara en fördel att kunna säga att man har det. Be någon finskspråkig bekant granska din översättning så att allting är som det ska.

Du berättar att du har märkt att många klädkedjor har sina ansökningar/öppna ansökningar på nätet. Du kan mycket väl fylla i dessa men jag skulle rekommendera att du också tar kontakt med arbetsplatsen genom att antingen ringa eller besöka platsen. På det sättet blir du lättare ihågkommen och inte en av de som bara ligger i mailboxen hos chefen.

Då det gäller annonserade arbetsplatser ska man skicka CV och skriva ett s.k. ansökningsbrev. På nätet finns många bra modeller på ansökningsbrev. Dessa har ofta en speciell styckeindelning. Det första stycket är en kort beskrivning av att du är intresserad. I andra stycket berättar du om din utbildning och vilken fördel du kan ha av den. I det tredje stycket berättar man om sin arbetserfarenhet. Sedan kan man också skriva ett fjärde stycke där man berättar om sina personliga styrkor. I det femte och sista stycket skriver man ofta en kort sista slutkläm. Kom ihåg att skriva brevet så att det är till din fördel. Du är duktig!

Gällande CV:t finns också några grundregler. Den ska vara kort, högst två, men gärna bara en sida. Den ska vara tydlig. Arbetsgivaren ska snabbt få reda på vad du gjort tidigare. Bild är en stor fördel. Vill du krydda den lite kan du förbise det traditionella mönstret (som finns som modell överallt) och göra den lite snyggare. Ändra sådant som fonter, bakgrund och gör t.ex. inforutor. Ett snyggt CV kan vara ett bra alternativ då man söker mera konstnärliga jobb. T.ex. om man söker ett klädbutiksjobb sticker ditt CV ut mera om du snyggar till det.

Gällande Ollis är det nog bäst att ta kontakt med arbetsgivaren och säga att du är intresserad av att få jobba där. Troligen kräver de ingen utbildning, men man har troligen en fördel av att ha gått t.ex. en bartenderkurs eller om man har någon utbildning som har med mat och dryck att göra. Fundera också varför just du skulle passa som bartender innan du kontaktar arbetsplatsen så du kan lyfta fram dig som en person skulle passa in där.

Andra svenskspråkiga ställen du kan kontakta för att kolla läget är förstås alla matbutiker i regionen om de behöver kassapersonal. Du kan också kontakta folkhälsan eller kommunen och se om du hittar någonting där. Jobb som du bra kan söka om de dyker upp är om någon söker en assistent av något slag.

Hoppas det hjälpte och att du hittar något att jobba med. Liselott ger lite tips angående finskan här nedan. :)

Lycka till,
Ungdomsinformatören André

Tillägg av Liselott: Skaffa dig så många tillstånd, pass och kortkurser du kan som du tror att du kan ha nytta av. Hygienpasset, Serveringspasset, Första Hjälpen osv. Kolla tex YA! för att se vad du kan gå ett par kvällar för att få!

Mera om finskan av Liselott:

Jag har också haft en knagglig finska länge, men märkt att ett par tre saker har gett mig väldigt mycket på en riktigt kort tid. Det första är att höra på finska böcker som talböcker - äänikirjoja. Välj gärna en relativt lätt text, typ en tonårsroman som Twilight-böckerna (som förövrigt finns på din närmsta bibba i både mp3- och CD-format på finska). Går såklart också att ladda ner till telefonen, läsplattan osv både via bibliotekens e-tjänster och från nätbokhandlar osvb. Lyssna tex i telefonen via headsettet när du sitter i bussen, joggar, viker tvätt, ska somna osv. Att läsa finska böcker är såklart bra, men om du lyssnar på samma bok som ljudbok, så fpår du dessutom veta hur ord betonas, minnet förstärks av känslorna i rösten osv. De flesta moderna ljudböcker är inlästa av duktiga skådespelare och har egen regissör och producent som garanterar att det inte är något monotont dravel utan riktigt spännande "sagoläsare" med olika röst för olika karaktärer i boken osv. När du börjar närma dig slutet på första boken märker du hur otroligt mycket mer du förstår och när du hört den tredje boken tänker du knappt på att det är finska du lyssnar på. Se bara till att boken är tillräckligt bra!

Sedan har jag också börjat tala med en maaassa finskspråkiga personer på senaste tiden, dagligen flera gånger, för att jag blivit hundägare. Hundägare är ett märkligt släkte, de börjar prata med precis ALLA andra hundägare och vill aldrig sluta. Dessutom börjar de prata om de mest varierande - och personliga - saker. Det är otroligt bra övning. Jag har dessutom en finsk granne som jag trivs så bra med att jag vågar prata "flytande" fastän hur mycket fel jag än säger. Så mitt förslag är också att hitta en aktivitet där du talar med deltagarna eller en finsk kompis att gå ut och gå med. Det finns exempelvis vid så gott som alla vuxeninstitut, arbisar osv något som brukar kallas Fin-tandem. Det går ut på att tex arbis parar ihop en finskspråkig person och en svenskspråkig person och så träffas de här personerna tex på kaffe en gång i veckan och pratar en halvtimme på finska och en halvtimme på svenska. Det sägs göra underverk, bara man trivs tillsammans och träffas ofta.

Sedan lite strö-tips:

- byt kanal på TV, dvs om du brukar följa en viss serie (och läser de svenska texterna om programmet är engelskt), så brukar oftast precis samma serie visas även i de finska kanalerna - även samma programkoncept.

- lyssna på finsk musik och försök förstå texterna, lyssna även gärna på finsk radio istället för svensk

- läs Cosmopolitan, Kalle Anka eller Pohjalainen på finska

- var barnvakt åt finska barn! Kan ju också vara en tacksam källa till inkomst.

- gå en kurs i någon hobby men via en finsk arrangör med finska deltagare: keramik, smyckessmide... något där man sitter och pysslar (och samtidigt kan prata med bordsgrannarna) istället för att sporta eller bara lyssna på en föreläsare

Sist och slutligen handlar det nog om att VILJA lära sig, skippa alla eventuella fördomar och olust mot finskspråkiga och prioritera det tidsmässigt. Det är nog med allt annat som man ska lära sig, man måste motivera sig och lägga tid på det.

Hälsar ungdomsinformatören Liselott

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hur kan man tjäna pengar om man inte lyckats få tex sommarjobb
Läs mera

tjena jag studerat till sjukskötare och har tidigare gått i yrkesskola och blivit närvårdare. Alltså så jag har ingen gymnasieexamen.
för några år sen talades de om att vård lönerna skulle höjas med 1...
Läs mera

Hej, jag undrar vart man ska vända sig om man är intresserad av att jobba i glasskiosk på t.ex. Vasa torg? Har googlat men har inte hittat något...
Läs mera

Hej
Jag har en fråga om jobb sökande. Kan man söka jobb när som helst? Jag planerar att skippa sommarjobb och skulle hällre börja jobba då hösten kommer och studierna börjar igen, är det mäjligt att s...
Läs mera