Auta kaveria

Auta kaveria

Onko sinulla ystävä, joka voi mielestäsi oikein huonosti? Haluatko auttaa häntä, muttet tiedä miten? Etkö myöskään tiedä, mistä voisit hommata lisää apua ystävällesi – tai pelkäätkö, että hän suuttuu sinulle tai on sitä mieltä, että petit hänet kertoessasi hänen ”salaisuutensa” jollekin muulle?

Oikeaa ystävää kuvaillaan usein sellaiseksi, joka on läsnä niin hyvinä kuin huonoina aikoina, joka kuuntelee ja ymmärtää ja joka tukee ja pitää sinusta, kaikesta huolimatta. Oikea ystävä auttaa vaikeuksien aikana. Mutta edes maailman täydellisin ystävä ei voi auttaa ihan kaikessa! Kukaan ei ole seupersankari: kenelläkään ei ole kaikkia vastauksia ja hyviä neuvoja, kukaan ei löydä kaikkia oikeita sanoja, kellään ei ole voimia pelastaa kaikkia ystäviään hädästä joka kerta.

Mutta jos omaa hieman tietoa siitä, MITEN ylipäänsä VOI auttaa ja jos tietää vähän mistä kannattaa aloittaa etsimään, kun haluaa aikuisen tai ammattilaisen apua, on jo voiton puolella. Kuten niin monessa muussakin asiassa, tällaisissakin tilanteissa tuntuu vähän paremmalta ja turvallisemmalta, jos omaa hieman tietoa ja toimintasuunnitelman! Siksi haluamme antaa sinulle kaikki löytämämme vinkit ja neuvot siitä, miten voit auttaa ystävää hädässä!

Toimi HETI!

Jos huomaat, että ystäväsi on todella masentunut, ehkä hän itkee, on suutuksissaan ja vain huutaa tai jos hänestä tulee todella, todella hiljainen – tee jotain heti! Älä odota, että pahan olon merkit olisivat niin selkeitä, että niiltä ei voisi sulkea silmiään. Älä odota, että joku muu huomaisi merkit ja puuttuisi asiaan sinun sijastasi. Äläkä odota, että kaverisi pyytäisi sinulta apua! Lähesty sen sijaan häntä rohkeasti ja kysy miten hän voi! Sinun ei tarvitse tehdä siitä vaikeaa tai raskasta, eikä sinun tarvitse löytää oikeita sanoja heti. Pääasia on, että kaverisi ymmärtää, että olet huomannut, että kaikki ei ole kunnossa. Jo tämä voi merkitä paljon!

Tiedosta omat reaktiosi

Tavallinen reaktio, kun joku toinen voi henkisesti pahoin, on pelästyä – tai sulkea silmänsä siltä ja toivoa, että kaverin ongelmat häipyisivät itsestään. Tietenkin on helpompaa teeskennellä, että ei olisikaan huomannut ja tajunnut, että kaveri on surullinen – mutta se olisi myös todella pelkurimasta. Joten ole rohkea! Älä pelkää, että kaikki muuttuisi epämukavaksi, esim. että kaverisi suuttuisi sinulle ja että hänen mielestään vain sekaannut hänen asioihin. Älä myöskään pelkää, että hän heittäytyisi sinun ”kannettavaksi” niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Älä pelkää, että hänen auttamisensa veisi liikaa omaa aikaa tai energiaasi – ja laita omat ongelmasi sivuun hetkeksi! Ehkä sinullakin on raskasta, mutta mieti miltä tuntuisi, jos kukaan ei välittäisi sinusta silloin, kun sinulla on ongelmia ja tarvitsist apua?

Osoita, että olet kaverisi tukena

Tärkeintä on, että vietät aikaa hänen kanssaan – sinun ei tarvitse piristää häntä, sanoa oikeita asioita, sinun ei tarvitse saada häntä kertomaan kaikkea tai itkemään eikä sinun tarvitse ratkaista kaikkia hänen ongelmiaan kuin taikaiskusta. Voit osoittaa myötätuntoa, voit lohduttaa, voit hoivata häntä ja näyttää, että välität, mutta ei ole olemassa mitään oikeaa tapaa näyttää, että olet hänen tukenaan. Niin kauan kuin et tuomitse häntä, et suutu tai hermostu, etkä saa häntä voimaan huonommin, olet oikealla tiellä! Ajan myötä voitte ehkä alkaa työstää hänen ongelmiaan tai hakeutua aikuisen, tai ammattilaisen avun pariin, jos hän sitä tarvitsee. Alussa sinun ehkä vain tarvitsee istua hänen vierellään ja olla tavoitettavissa – ja kuunnella!

Kysy häneltä, miettiikö hän itsensä satuttamista

Kysy kaveriltasi suoraan, aikooko hän tehdä jotain äkkinäistä ja ehkä satuttaa itseään. Jos mielessäsi on käynyt ajatus ”Mitä jos hän tekee itsemurhan?...” kysy häneltä asiasta suoraan! Älä pelkää, ettet tiedä mitä vastaisit, jos hän vastaa myöntävästi. Älä pelkää, ettet tiedä mitä sinun pitäisi asialle tehdä. Älä pelkää, että hän nyt menee ja tekee sen vain, koska hän on sanonut ääneen, että hän harkitsee sitä. Älä pelkää, että hän suuttuisi sinulle, koska sait ”asian selville” tai yrität estää häntä. Älä pelkää, että joudut vastuuseen hänen elämästään.

Sillä voi olla, että niiden, jotka voivat oikein huonosti ja ovat harkinneet itsemurhan tekemistä, tarvitsee vain tietää, että on olemassa edes yksi ainut ihminen, joka välittää ja on läsnä. Sinä voit olla se ”pieni” asia, joka kallistaa vaa’an sittenkin elämän jatkamisen kannalle. Tässä on kyse pienen paremman tulevaisuuden toivonkipinän luomisesta, mutta oikein maassa oleville ihmisille toivominen voi olla ylivoimaista. Joten sinä voit olla se toivo! Sinä voit toimia eräänlaisena Ensiapuna, mutta sinun ei tarvitse olla terapeutti ja ratkoa kaikkia ongelmia, sinä olet vain ”ystävä hädässä”.

Kolme uskomusta itsemurhaan taipuvaisista:

Monet luulevat, että jos henkilö puhuu avoimesti itsemurhan tekemisestä, ei tarvitse olla huolissaan, sillä he eivät ole tosissaan. Monet luulevat, että vain hiljaiset ihmiset riistävät oman henkensä. Tämä on kuitenkin myytti. Niin ne, jotka huutavat apua kuin ne, jotka kärsivät hiljaisuudessa, on otettava todesta.

Monet luulevat, että jos henkilö on päättänyt tekevänsä itsemurhan, ei häntä voi enää estää, eikä hänen mieltään voi enää muuttaa. Mutta tietenkin on selvää, että itsemurhaa harkinnut – tai sitä yrittänyt – voi voida paremmin ja haluta elää! Kyse on vain enemmän tai vähemmän hetkellisestä tilanteesta. Koskaan ei siis ole liian myöhäistä!

Monet luulevat, että nuoret, jotka uhkaavat itsemurhalla eivät ole tosissaan, että he vain liioittelevat teini-iän ahdistusta tai ovat draama-queenejä tai hakevat huomiota. Mutta teini-ikäisen tuntemukset ovat hänen omiaan, eivätkä ne ole yhtään sen arvottomampia tai vähemmän vakavia kuin muidenkaan. Monet itsemurhan uhrien läheiset sanovat ”en uskonut, että hän oli tosissaan”. Jokainen uhkaus on siis varoitusmerkki ja otettava todesta, huolimatta siitä, miten vakavilta ne vaikuttavat kuulijan korviin.

On myös olemassa muita tapoja satuttaa itseään. Kun ihminen voi henkisesti oikein huonosti, hän ehkä purkaa sitä ja käyttäytyy odottamattomasti ja ottaa turhia riskejä. Hän ehkä ajaa holtittomasti liikenteessä, aloittaa tappeluja, juo itsensä kaatokänniin tai käyttää huumeita. Toiset taas käyttäytyvät päinvastoin ja heistä tulee sisäänpäinkääntyneitä ja hiljaisia ja he ehkä satuttavat itseään salassa viiltelemmällä, näännyttämällä itseään tai vetäytymällä kaikista sosiaalisista kontakteista kokonaan. Yritä siis nähdä varoitusmerkit ja puhua niistä ystäväsi kanssa! Ehkä puhuminen ei ratkaise ongelmaa heti, mutta ystäväsi ehkä huomaa, että hän ei ole yksin ja että joku todella kaipaisi ja olisi surullinen jos hän kuolisi.

Auta kaveria hakemaan apua

Kun olo on kurja ja ihminen on pohjalla, voi tuntua lähes mahdottomalta tehtävältä kerätä tarpeeksi jaksamista ja keskittymistä esim. psykologin puhelinnumeroiden etsimiseen tai ajanvaraukseen. Näissä tilanteissa sinä voit olla avuksi! Voit etsiä ihmisen, jonka luulet pystyvän auttaa kaveriasi ja kertoa hänelle ensin mitä sinä tiedät kaveristasi ja voit jopa mennä kaverisi mukaan ensimmäisellä kerralla.

Jos ensimmäisestä henkilöstä ei ole apua, koittakaa toista. Auttajia on monia, mutta joskus henkilökemiat eivät kohtaa ja joskus odotusaika voi olla liian pitkä jne. Älkää antako periksi! Tarkista myös käyttikö kaverisi psykologille varatun ajan ja kannusta, tue, helpota kaverisi taakkaa, äläkä anna periksi.