Kasvotusten keskusteleminen

Kasvotusten keskusteleminen

Etkö saa unta koska monet asiat pyörivät mielessäsi ja kivi painaa sydäntä? Etkö pysty keskittymään koulunkäyntiin/vapaa-aikaan/työhön koska aivot jatkuvasti palaavat samoihin raskaisiin ajatuksiin ja tunteisiin? Onko sinulla akuutti ongelma ja tarvitset siihen selkeän vastauksen, mielellään jo eilen? Vai oletko jo kauan ollut surullinen, maseentunut tai väsynyt jonkin asian vuoksi?
Joskus elämässä tulee aikoja kun putoaa syvään kuoppaan, josta on vaikea päästä pois omin avuin.
Onneksi auttavia käsiä on paljon, ota siis kiinni omastasi ja auta itsesi ylös!

Joskus on tarve jutella jonkun kanssa kasvotusten. Toisinaan tarvitsee jonkinlaista asiantuntijuutta, kuten tarkastuksen, lääkkeen lääkäriltä tai rauhoittavan tiedon gynekologilta. Tosinaan taas on tarve kertoa jotain jollekin, joka kuuntelee ja voi ymmärtää, auttaa selvittämään ongelma ja antaa ehdotuksia ratkaisuihin sekä selittää asioita.

Olemme siksi koonneet Apua! -sivun, josta löytyy kaikki (Decibelin jäsenkuntien) Pohjanmaan -alueella olevat auttavat tahot. Niin voit heti löytää auttavan käden, sen käden joka voi parhaiten nostaa sinut ylös kuopasta! Kenenkään ei tarvitse voida huonosti! Kukaan ei ole ansainnut sitä! Ei varsinkaan nuoret, teidän ei tarviste kantaa kaikkia raskaita taakkoja yksin!

Apua sinulle voi antaa:

Vanhemmat

Paljon usemmasta asiasta kuin uskoisikaan voi useimmiten puhua omien vanhempiensa kanssa. Joskus oma ongelma tuntuu liian nololta, henkilökohtaiselta tai joutavalta, jotta sen kertoisi äidille tai isälle, tai sitten sitä pelkää että vanhemmat suuttuvat tai tulevat surullisiksi tai sanovat, että sitä on liian nuori tai että se mitä on tehnyt on laitonta tai moraalitonta.

Useimmat vanhemmat haluavat kuitenkin ensisijaisesti että omat lapset voivat hyvin ja ovat onnellisia. He HALUAVAT autaa lapsiansa kaikissa ongelmissa ja he rakastavat omia lapsiansa oli kyse sitten mistä tahansa. He saattavat aluksi hämmentyä tai säikähtää, ihan niin kuin kuka tahansa muukin, joka kohtaa ongelman. Vanhemmat saattavat reagoida erityisen voimakkaasti, koska heille on niin vahvat suojeluvaistot omien lastensa suhteen. He voivat suuttua ympäröiälle maailmalle siitä, että heidän lapsellensa on tullut ongelma ja ehkä pettyvät itseensä -jos heidän lapsensa ovat tehneet väärin tai he eivät ole tienneet kysesestä asiasta paremmin ja saattavat siten tuntea itsensä epäonnistuneiksi kasvatuksessa.

Jos he kuitenkin saavat hetken aikaa ajatella ja rauhoittua, he voivat kyllä erittäin suurella todennäköisyydellä katsoa tilannetta asiallisesti. he tekevät kaikkensa auttaakseen lapsiansa selvittämään ongelman ja hankkivat lisäapua tarvittaessa. Kukkan muu ei taistele omien lapsiensa hyvinvoinnin puolesta kovempaa kuin lasten omat vanhemmat. Lisäksi heildän vastuullansa on huolehtia siitä, että lapsi on turvassa, terve ja onnellinen -eikä vanhemmat yleensä lopeta ajattelevansa niin kun lapset täyttävät 18 -vuotta.

Muut sukulaiset ja tuttavat

Jos ongelma tuntuu liian suurelta juteltavaksi vanhempien kanssa, on jokaisella ykleensä muita luotettavia aikuisia lähellä, joiden kanssa voi jutella ja jotka auttavat mielellään. Se voi olla täti tai setä, ystävä tai opettaja, nuoriso-ohjaaja tai seurakunnan jäsen. AINA LÖYTYY JOKU; JOLLE VOI PUHUA; JOTEN KATSELE YMPÄRILLESI.

Nuoriso-ohjaajakin voi aluksi hämmentyä -mikänon ymmärrettävää kun ongelma ilmenee kuin salama kirkkaalta taivaalta. Mutta taas, annan hänelle hetki aikaa niin hän löytää kyllä järkevän ratkaisun auttaakseen sinua.

Oppilas- ja opiskelijahuolto

Jokainen koulu on lain mukaan velvollinen tarjoamaan oppilaille Oppilas- ja opiskelijahuoltoa. Jos käyt koulua, sinulla on oikeus käyttää sitä ja siitä tiedotetaan koulussa kun koulu alkaa -kannattaa laittaa se tieto korvan taakse jotta se sitten löytyy kun sille on tarvetta.

Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuolto auttaa sinua kaikissa terveyteen liittyvissä asioissa oli sitten kyse oudosta ihottumasta yai laktoosi-intoleranssista. Kouluterveydenhoitajalla on vaitiolovelvollisuus ja on tottunut oikeastaan kaikenlaisiin ongelmiin, joita nuorilla voi olla. Ei ole monia asioita, joita hän ei ole kohdannut tai missä ei voi auttaa. Voit keskustella hänen kanssaan myös seksiin, ehkäisyyn tai kuukautisiin liittyvistä asioista.

Koulukuraattori

Koulukuraattori on koulun sosiaalityöntekijä ja hänen ensisijainen tehtävänsä on huomata, ennaltaehkäistä ja poistaa asioita, jotka vaikuttavat koulunkäyntiin negatiivisella tavalla. Hänen kanssaan voi jutella ongelmista jotka liittyvät kouluun ja vapaa-aikaan. Sellaisia voivat olla esimerkiksi ongelma kotona tai kavereiden kanssa tai jokin muutos elämässä.  Esmierkiksi kiusaamisesta (koulussa, vapaa-aikana, netissä), psyykkisestä terveydestä ja syömishäiriöistä voi hyvin keskustella koulukuraattorin kanssa ja hänellä on vaitiolovelvollisuus.

Opiskelijaterveydenhuolto

Opiskelijaterveydenhuollon tehtävä on vastata opiskelijoiden terveydenhuollosta ammattikouluissa, korkeakouluissa, yliopistoissa ja kansalaisopistoissa isommilla opsikelupaikkakunnilla, riippumatta oppilaan kotikunnasta. 

Pohjanmaalla opiskelijaterveydenhuolto on Vaasassa, mutta myös Pietarsaaressa ja Kokkolassa voi joissain tapauksissa myös saada terveydenhuollon palveluita opiskelijana.  Opiskelijaterveydenhuoltoon sisältyvät esimerkiksi terveystarkastukset ja neuvonta, sairaanhoito ja ensiapu, hammaslääkäri ja psykologin palvelut.

Terveyskeskus

Kunta huolehtii kaikkien asukkaiden perusterveydenhuollosta. Siihen kuuluvat kaikki palvelut aina hammaslääkäristä labopratorion palveluihin asti. Terveyskeskuksesta löytyy yleensä myös psykologi, ehkäisyneuvoja ja sosiaalityöntekijä, joille voi varata ajan pientä maksua vastaan.