JobCenter

JobCenter
21.10.2015

Saknar du studieplats eller arbetsplats? Känns skolan allt för tung? Behöver du hjälp med att läsa på prov? Funder du på att hoppa av dina studier? Eller saknar du studieplats eller arbetsplats? Eller känner du dig helt enkelt vilsen och osäker gällande studier, arbete och framtidsplaner - Oroa dig inte! Decibel har besökt Jobcenter som kan hjälpa dig vid dessa bekymmer.

britthelen jessica sarah johan

JobCenter finns till för både ungdomar och vuxna. Verksamheten för unga vänder sig både till svensk- och finskspråkiga ungdomar i åldern 13-29, och för kommunerna Närpes, Korsnäs, Kristinestad och Kaskö. Men det finns liknande verksamhet som till exempel Föregångarna för kommunerna Korsholm, Malax, Vörå och Vasa samt After Eight för kommunerna i Jakobstadsregionen.

Tillsammans med de som jobbar på Jobcenter kan du bolla tankar och idéer gällande dina framtidsplaner och de kan hjälpa dig att finna en hållbar sysselsättning åt dig, vilket kan vara till exempel utbildning eller arbete.

Jobcenter har två kontor, ett som finns i Närpes och ett som finns i  Kristinestad. Vi på Decibel besökte kontoret i Närpes, men vi får träffa personalen som består av individuella handledare och uppökande ungdomsarbetare från både Närpes och Kristinestad. Kontoret i Närpes hittar du på baksidan av ämbetshuset. Där finner du en dörr där det står Jobcenter. Personalen är gladlynt och har ”kavla-upp-ärmarna-och-gnugga-händerna”-attityd! När man gått igenom den dörren går man en trappa upp och du kommer till Jobcenters utrymme. Till vänster är en liten korridor där det finns tre kontor. Oftast står någon dörr öppen och någon tar emot dig för att hjälpa dig eller boka in en tid för träff. Annars sätter du dig ner i väntrummet och väntar på att någon tar emot dig och ni kan boka en tid för en träff. Väntrummet är det första du ser när du kommer in.

jobcenter vantrummet

Du kan välja att ta kontakt med Jobcenter själv genom att gå in till deras kontor, eller så ringer du till någon av de som jobbar där. Dina föräldrar, din lärare, din skolhälsovårdare eller någon annan i din närhet kan även kontakta Jobcenter åt dig.Det kostar ingenting att få hjälp av Jobcenter.

Decibel besoker jobcenter

Britt-Helen Senkas och Jessica Bårdsnes är individuella handledare. Britt-Helen träffar du på kontoret i Närpes medan Jessica är anträffbar på samservicebyrån i Kristinestad, där TE-byrån, FPA och magistraten också befinner sig. Båda två är glada, varma och skämtsamma personer, båda lätta att prata med. De påpekar även att de anpassar sig utefter hur du är som person, så att ni kan prata på samma nivå. Vill du exempelvis tala dialekt, så gör de också det. 

När du är på första besöket på Jobcenter träffar du en av handledarna. Ni diskuterar och kartlägger din situation, vad du har för mål och hur ni tillsammans kan uppnå dessa mål, och handledaren hjälper dig - och framför allt stöder och pushar dig. Ni behöver inte komma fram till något redan vid första mötet, utan ni kan ha flera möten där ni diskuterar och bollar idéer. Målet är att du skall hitta en hållbar sysselsättning, vilket kan vara en utbildning, lönearbete, rehabiliteringsverksamhet eller en arbetsprövningsplats.

En arbetsprövningsplats är utmärkt för dig som vill testa på något yrke. Tillsammans med handledaren letar ni efter ett yrke du skulle vilja pröva på, och du får testa på en och samma sysselsättning i max 3 månader. Ibland kan till och med en arbetsprövningsplats leda till lönearbete. Decibel-praktikanten Emelie är just på en sådan arbetsprövning på Decibel.

Alla vid JobCenter har tystnadsplikt.

Personalen på JobCenter ser till dig som person och hjälper dig att finna den hjälp du behöver. Om ni under er träff kommer fram till att du kanske inte är redo för utbildning eller arbete utan behöver kanske någon form av vård till exempel träffa en psykolog så hjälper de dig att med det och kan även följa med dig som stöd. De på JobCenter hjälper dig och slussar dig vidare, så att du så snabbt som möjligt känner dig redo för utbildning eller arbete.

namnskylt

Jobcenter har ett väldigt nära samarbete med TE-byrån eftersom det är dit man måste anmäla sig när man är arbetslös och arbetssökande. Din handledare hjälper dig att anmäla dig om du inte gjort det. När man är arbetslös och arbetssökande bokas det in möten vid TE-byrån och då följer din handledare från jobcenter med dig på dessa möten.

Uppsökande ungdomsarbetare

De två andra vi träffar är Sarah Wikman och Johan Bondegård, vilka är ungdomsuppsökare. Sarah hittar man i Närpes och Johan i Kristinestad. Båda två trevliga, glada och hjälpsamma personer.

Ungdomsuppsökarna har hand om de som till exempel avbryter sin skolgång eller värnplikten. De har även hand om de som bara är hemma och inte utbildar sig eller arbetar för tillfället - helt enkelt sådana som inte vet vart de är på väg och som är osäkra inför sina framtidsplaner. Om du till exempel har avbrutit skolan kontaktar skolan någon av de uppsökande ungdomarbetarna som i sin tur hjälper dig vidare. För att finna andra ungdomar som på något sätt blivit åsidosatta har uppsökarna ett brett kontaktnät med olika stödtjänster, exempelvis socialen. Det gör att de alla tillsammans blir som pusselbitar som skapar en grund för dig att stå på och gå vidare från.

”Ungdomar är viktiga för Finlands framtid, vi har inte råd med att någon bara ligger där hemma” – Jessica Bårdsnes

Om de skulle vara så att du inte trivs i skolan eller blir mobbad kan du även kontakta de uppsökande ungdomarbetarna så hjälper de dig. Ungdomsuppsökarna finns även som stöd och peppar dig när det känns tungt att läsa på till exempel läxor, prov eller studenten.

Även fast Jobcenters huvuduppgift är att hjälpa dig med utbildning och arbete så hjälper de dig med mycket mera. Allt från att söka bostäder till FPA-stöd och körkort. Har man inte ett stöd hemifrån så får du stöd från Jobcenter. Ta kontakt så finner ni lösningar på det du funderar på.

”Vi vet inte allt här på Jobcenter, men vi tar alltid reda på och hittar någon som vet. Det löser sig nog!” – Jessica Bårdsnes, Britt-Helen Senkas, Sarah Wikman, Johan Bondegård

Text: Praktikant Emelie Stenholm och ungdomsinformatör Liselott Nyström

Översättning: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors

Tillbaka