Mödra- och skyddshemmet

Mödra- och skyddshemmet
22.06.2016
Tjej: Är du rädd? Har du upplevt våld eller hot om våld av partner eller familj? Det finns en fristad dit du kan fara, där du kan få skydd bakom låsta dörrar. Innanför dörrarna är det ombonat och tryggt och där finns folk som förstår och hjälper dig igenom situationen. På samma ställe finns även Mödrahemmet, dit unga gravida och nyblivna mammor kan komma för att få stöd och råd i början av babyns liv. 

dorren

Vasa Skyddshem

Barnskyddsorganisationen har funnits 30 år i Vasa. Ett skyddshem är en hemliknande plats där personer som upplever våld i nära relationer tex familjevåld kan söka skydd. Det gäller både kvinnor och män i alla åldrar och barn och unga. Man får både krishjälp och stöd och information när det gäller olika praktiska frågor som tex fortsatt stödbehov. Här kan man röra sig fritt, man får ta emot gäster, men dörren är alltid låst och gästerna kontrolleras. Många far till jobb och dagis/skolan härifrån. Man försöker hjälpa till med att få ett slut på våldet i hemmet. Man får hjälp att hitta nya lösningar för framtiden och att organisera vardagen. Några i personalen är specialutbildade för att ta hand om barn. Hit kan också en ensam ungdom komma om det känns otryggt hemma i samråd med barnskyddet.

Skyddshemmet är avsett för ett kortvarig skydd, i fjol var antalet vårddygn i medeltal 8 dygn. Man har en uppföljning efter 2-3 veckor för att höra hur det går. Många kommer hit flera gånger.

Det är oftast en ensam kvinna som söker skydd vid skyddshemmet. Det är gratis att bo där, THL (Institutet för hälsa och välfärd) betalar för servicen. Man får också mat och vid behov kläder, blöjor o.dyl. Många kommer till skyddshemmet från en krissituation och har inte hunnit packa innan.

sminkgrejer

De har också en kristelefon som är öppen dygnet runt. Dit kan man ringa och få råd eller om man funderar ifall man ska komma in. Telefonnummer 06-3129666

Man kan komma när som helst på dygnet till skyddshemmet, det finns alltid en handledare på plats. Man kan ringa och förvarna att man är på kommande eller så kommer man bara till dörren. De ordnar alltid plats på något sätt. Närmaste andra skyddshem finns i Karleby och Åbo och Tammerfors.

På skyddshemmet ser man alltid först och främst till barnets bästa. Det görs alltid en barnskyddsanmälan till den egna kommunen när någon kommer in och det finns minderåriga barn i familjen. Alla klienter har sin egen personliga handledare. Man kan alltid ringa till skyddshemmet om man är orolig för egen del eller för någon annan.

Mödrahemmet

I mödrahemmet stöder man familjer i föräldraskapet och livshantering. Man kan komma hit och lära sig barnskötsel, hur man ska hantera vardagen med sin baby. Man får stöd att kunna leva självständigt efter att man lämnat mödrahemmet. Vistelsen varierar mellan 1-6 månader. Man har sin egen handledare. Mödrahemmet är en hemlik trygg plats fritt från droger. Oftast har mamman fått information från rådgivningen eller från barnskyddet. I vissa fall kommer också papporna med. Om risk för omhändertagning finns brukar mödrahemmet vara ett alternativ. Man behöver en betalningsförbindelse från egen kommun för att komma hit.

Avokki

Öppenvård för hela familjen. Om man har problem med föräldraskapet, går genom en skilsmässa eller upplever familje- eller närstående våld. Öppenvården är avgiftsfri. Hit kan man komma direkt hemifrån eller via skyddshemmet. Det är RAY, penning automat föreningen som betalar för denna service. Täcker hela Österbotten, är tvåspråkigt. Man kan få både individuella- och par samtal här. Både den som upplevt våld och den som själv uppträder våldsamt kan få hjälp här. Personalen finns också till för att hjälpa barn och unga som lever i familjer med våldsamt beteende. Här finns också frivilligarbete i form av en specialgrupp med pappor/män som ställer upp för barn som inte har någon pappa.

fest

Projektet "Tillsammans men skilt"

Projektet ordnar olika stödgrupper både för barn, unga och för föräldrar. Åt föräldrar ordnas stödgruppen "vanhemman neuvo" som är en sluten grupp och för barn finns "Taikurigruppen" som är en barngrupp för skilsmässobarn. I stödgruppen får barnen prata om skilsmässan, pyssla mm tillsammans med jämnåriga i samma situation.

 

Tillbaka