Socialen

Socialen
01.07.2016
Har du hoppat av dina studier? Är du arbetslös? Har du eller någon i din närhet missbrukarproblem? Upplever du eller någon i din omgivning våld i hemmet? Då kan socialtjänsten i kommunen/staden vara rätt ställe att vända sig till. I alla kommuner/städer finns det en socialbyrå, ”socialen”, ”sossen” eller ”sossun” kallad i folkmun. Alla vet vi att de finns, men kanske inte riktigt har koll på vad de gör. Vi på Decibel hälsade på hos socialen i Korsholm för att ta reda på mer!

12177722 10153661676493393 2020715861 n

I Korsholm finns socialen i kommunens ämbetshus, i den vita byggnaden mittemot K-affären Piffi i Smedsby. Oftast finns socialbyråerna just i samband med kommungårdarna eller ämbetshusen, de hör till den lagstadgade kommunala servicen. När vi kommer in går vi upp till tredje våningen där vi möts av en trevlig kvinna i informationsluckan som berättar vart vi ska gå. Har du ärende till socialen ska du gärna ringa först och boka tid till en socialarbetare eller familjerådgivningen. 

När du kommer till din tid, så anmäler du dig i luckan. Då blir du insläppt i väntrummet och kan slå dig ner och vänta, så kallar din socialarbetare in dig till sitt rum sedan. Inne på socialen är stämningen varm och välkomnande, vi ser en lekhörna för barn och det finns olika infoblad och tidningar du kan titta i. Socialarbetaren Anna Sjölund tar emot i sitt mysiga, ljusa arbetsrum. Även socialhandledaren Ida Nordbäck joinar oss.

11940685 10153661673853393 882705976 n

12476582 10153661673888393 1825626974 n

Barnskydd = att skydda minderåriga

Anna och Ida berättar att det vanligaste ungdomar brukar höra av sig om till dem är i barnskyddsärenden. (Här kan du läsa mera om vad barnskydd innebär). Ungdomarna är oftast oroliga över sig själva, sin vän eller någon annan bekant som har det dåligt i hemmiljön. Det behöver inte alltid handla om ungdomar eller barn för att du ska kunna kontakta socialen, du kan också höra av dig om du är orolig över till exempel granntanten, kanske hon blivit i sämre skick på sistone och du är orolig över om hon klarar sig själv? Det kan kanske kännas en smula läskigt att kontakta socialen i sådana fall men man måste komma ihåg att man gör det av oro, för att man bryr sig om andra, och att det inte alls har någonting att göra med att skvallra på någon.

”Socialen är en helt vanlig arbetsplats, vi finns här för att hjälpa och stödja människor”

Det finns några myter man ofta hör om socialen, den vanligaste är att barnskydd betyder att socialen ”tar” barn från familjen. Så funkar det inte alls, utan socialens uppgift är att först göra allt de kan för att ett barn ska kunna leva så tryggt och lyckligt som möjligt hos sin egen familj. Det innebär att man först prövar olika sorters stödåtgärder, t.ex att en familjearbetare kommer ut till hemmet för att hjälpa till att få vardagsrutinerna att fungera, att alla inblandade får prata med en psykolog som kan stöda, förklara och medla eller att barnet får en stödperson. Att ta barnet ifrån familjen är verkligen den absolut sista utvägen - och då nästan alltid bara temporärt!

”Folk är misstänksamma mot socialen, de tror att vi tar barn av folk”

När socialen får en begäran om bedömning av stödbehovet innebär det först och främst att socialen börjar utreda vilka eventuella problem som finns i en familj, och sedan vad som kan göras för att den familjen ska få hjälp för att få det bättre tillsammans. Då man utreder behovet av service är man inte klient inom barnskyddet. Efter att utredningen är klar, avgörs om barnet är i behov av barnskyddets hjälp eller hjälp via Socialvårdslagen. Alla barnskyddsanmälningar leder med andra ord inte till att barnet/familjen ens blir klienter inom barnskyddet.

12834868 10153661674628393 1059355996 n

Vårdnadstvister

Ett annat vanligt ärende ungdomar har hos socialen är vårdnadstvister. En vårdnadstvist uppstår om föräldrarna vid skilsmässa eller separation inte kan komma överens om vårdnaden och boendet. Men det kan också handla om att ena föräldern är våldsam eller annars opassande för att ha vårdnaden om barnet. Det är tingsrätten som har hand om vårdnadstvister om föräldrarna inte kommer överens hos socialen. Under behandlingen av vårdnadstvisten utreder socialen familjens situation genom att åka på hembesök och samarbeta med andra myndigheter som är inblandade i familjens situation. Efter det här kan man även höra vittnen och deras åsikt kring situationen. Där efter tar tingsrätten ett beslut om hur vårdnaden av barnet ska se ut.

Råd, stöd och hjälp

Hur går man tillväga om man vill kontakta socialen då? Om det gäller dig själv, så ska du vända dig till din hemkommuns socialtjänst. Gäller det någon annan, som bor i en annan kommun, så ska du ringa socialtjänsten i den kommunen. Alla kontaktuppgifter hittar du på hemkommunens/stadens webbsidor. Lättast är det att ringa till socialen, som oftast har en viss telefontid (till exempel i Korsholm är den klockan 12-13) under vardagar, och diskutera, vilket inte alls är farligt. Det blir ingen stor grej av saken bara för att man ringer dit, du förbinder dig inte till något, utan man kan ringa för att få råd, stöd, hjälp och för att få prata med någon. Om man vill kan man boka in en tid för att få träffa en socialarbetare.

Att ta kontakt med socialen är inget man behöver skämmas över, alla snubblar vi någon gång och behöver en hjälpande hand! Oftast behöver man ju också bara hjälp ett litet tag, för att slippa förbi de värsta ojämnheterna i vägen.

För att hjälpa en ungdom eller ett barn har socialen olika stödtjänster att erbjuda, antingen själva eller genom samarbeten med andra sorters stödtjänster. Korsholm har avtal till exempel med Klaara och A-rådgivningen. Från socialen kan man få hjälp i form av familjerådgivning, familjearbete, stödsamtal för föräldrar och ekonomiskt stöd, och så samarbetar de bland annat med barn- och ungdomspsykiatriska polikliniken, socialjouren, skolor, dagisar och kuratorer.

Familjerådgivning

På familjerådgivningen som finns på socialen kan man få hjälp med olika saker som gynnar en så positiv utveckling som möjligt hos barn, föräldrar och familjer. Det kan vara till exempel terapier och stödsamtal för familjer, par eller enskilda. De kan även hjälpa med medlingssamtal inför och efter eventuella separationsbeslut. På familjerådgivningen gör man också olika utredningar och psykologiska test av barn och unga, till exempel om det upplevs att man har koncentrationssvårigheter, svårigheter i skolan eller något annat som verkar hindra den ungas utveckling.

12498941 10153661674888393 983260190 n

Socialhandledare

Ida Nordbäck, som jobbar som socialhandledare, berättar att hennes uppgift är att främja livshantering hos människor - det är lite som att ge människan en första knuff i rätt riktning. Hon kan framförallt hjälpa till med hur man hanterar det praktiska i livet, exempelvis träffa klienter i deras hem och hjälpa till att få rutin på vardagen, hjälpa dem att komma igång med dagens uppgifter på morgonen, fylla i blanketter eller lägga upp scheman över ekonomin eller målsättningar för den närmaste framtiden. Hon jobbar nära sina klienter och man kan exempelvis hålla kontakten med henne via WhatsApp eller liknande, vilket brukar kännas tryggt för ungdomar.

Arbetsmetoder

I kontakten med sina klienter använder socialarbetarna ofta metoderna konsekvenspedagogik och motiverande samtal. Motiverande samtal betyder att socialarbetaren lyssnar på dig och stärker dig på så vis att du själv ska kunna se din förmåga att förändra situationen. Man kan säga att dom ger hjälp till självhjälp, att stöda dig till att klara dig själv. Konsekvenspedagogik handlar om respekt för ditt val och att du ska ha friheten att välja din egen väg och ta ansvar för dina handlingar. Man jobbar enligt de här metoderna för att människan ska kunna hjälpa sig själv i framtiden - om man bara skulle ge hjälp på direkten utan att människan ens hinner tänka över det skulle det hjälpa för stunden men nästa gång problemet uppstår upprepas allt igen.

Tystnadsplikt är en viktig del hos socialen, de berättar inte vidare vad du har sagt åt dem utan ditt samtycke, så länge det inte är något riktigt allvarligt som man måste ta itu med (livsfarliga eller brottsliga saker).

Ekonomisk hjälp

Vi tar upp diskussionen om pengar och utkomststöd; kan ungdomar få ekonomisk hjälp från socialen? Ifall man är under 18 år får man själv inte pengar från socialen eftersom det fortfarande är ens föräldrar som har ansvar att försörja en. Varje fall utreds individuellt och kanske kan ekonomiskt stöd till familjen, exempelvis genom att socialen betalar elräkningen och delar av hyran, komma på fråga. Utkomststödet är en ”sista utvägen”-lösning när man prövat alla andra utvägar först, som exempelvis studielån. Från och med 1.1.2017 kommer ansvaret över utkomststödet att flyttas över från socialen till FPA.

För att hitta mer information om socialens tjänster i din kommun kan du gå in på din kommuns hemsida. Varje kommuns hemsida brukar se lite olika ut men de sociala tjänsterna hittas under fliken som kan heta invånare/service/vård och omsorg/social service/sociala sektorn eller liknande. Du kan alltid ta kontakt till socialen om det är något du funderar över – eller fråga anonymt via oss i Våga fråga.

 

Text: Socionomstuderande praktikant Sandra Westerlund och ungdomsinformatör Liselott Nyström

Översättning: Vik. Ungdomsinformatör Alexandra Sippus

Tillbaka