TE-byrån

TE-byrån
06.11.2015

Okej, du har inget arbete och du studerar inte. Du kan inte bara gå runt och vänta på att ett jobberbjudande skall trilla i famnen på dig och du kan inte heller ligga hemma och förvänta dig att det rullar in pengar på ditt konto. Hur löser man denna situation? Vi på Decibel besökte TE-byrån (som egentligen heter Arbets- och näringsbyrån, det som förr kallades arbetskraftsbyrån). Den finns till för dig som är arbetslös och arbetssökande. De hjälper dig att hitta någon form av sysselsättning så att du kan få någon slags inkomst, för i slutet av dagen så är det ju så att vi alla skall ha mat på bordet. 


TE-byråns tjänster finns i hela Österbotten och har sina kontor bland annat i Karleby, Jakobstad, Närpes, Vasa och Kristinestad. Exempelvis korsnäsbor kan välja ifall de har lättare att ta sig till Närpes eller Vasa.  Det spelar egentligen ingen roll vilket kontor du vänder dig till eftersom alla verkar i samma område. Men vi decibellare stegade in på den som finns i Vasa, eftersom Decibels medlemskommuner Korsholm, Vörå och Malax hör till den.

ambetshuset
Fast själva huset där TE-byrån finns i Vasa kan kännas lite skrämmande: ämbetshuset är en skyhög, gigantisk, gråvit koloss på Brändö med en massa flyglar och miljoner fönster. Du ska hursomhelst in på innergården (som vetter mot Leisons café och Vasa Universitet på andra sidan vägen) till B-dörren, in genom aulan och mot hissarna rakt fram. På fjärde våningen hittar du TE-byrån. Du går in genom samma dörr som magistraten, du kommer faktiskt in till magistratens väntrum först, men till vänster är det glasdörrar och där är TE-byrån och där är deras väntrum med massor av färgglada soffor och stolar. Måndag till onsdag har TE-byrån öppet klockan 9-16. Men trots att dörrarna är öppna så skall man registrera sig på nätet för att få en bokad tid. Man kan få en bokad tid till torsdag och fredag även fast inte TE-byrån har öppet då. Då sitter man och väntar vid magistratens väntrum tills någon kommer och öppnar glasdörrarna till TE-byrån åt dig. Detta gäller dock bara torsdagar och fredagar. Alla andra dagar går du själv genom glasdörrarna och sätter dig där i väntrummet bland färgglada soffor och stolar.

dorren in
För riktigt länge sedan kallades det här stället för arbetsförmedlingen, men österbottningar talar fortfarande mest om arbetskraftsbyrån. Egentligen heter stället nu alltså Arbets- och näringsbyrån, men i folkmun TE-byrån.

När vi decibellare besökte TE-byrån på en fredag märkte vi att det inte var fullt med folk och hur tomt det ekade i korridorerna och i det stora rummet innanför glasdörrarna med de moderna gröna pallarna var det ödsligt tomt. Detta för att TE-byrån endast är öppen för de som fått en bokad tid till torsdagar och fredagar. Men måndagar till onsdag så är det nog liv och rörelse i korridorerna och väntrummet.


MEN vid glasdörren möter Irene oss, och hon strålar av värme! Genast känns allt mycket mindre byråkratiskt och krångligt, när hon gladlynt förklarar allt på ett enkelt och lättfattligt sätt, ihopkrupen i sin luddiga poncho. Se, så här går det till:


Direkt när du blir arbetslös (och är minst 17 år gammal) eller inte studerar skall du gå in och anmäla dig på TE-byråns hemsida www.te-tjanster.fi. För att logga in på hemsidan måste du identifiera dig med dina bankkoder. På hemsidan finns det en hel del frågor som du skall svara på, allt från när du är född till tidigare arbetserfarenheter du har och utbildningar och kurser du gått. Det är viktigt att du fyller i de här uppgifterna så noga som möjligt. Är det någon fråga du undrar över så finns det en jobblinje att ringa och fråga.


Efter att du anmält dig som arbetslös på deras hemsida så tar det ungefär 2 veckor innan du får hem ett brev på posten där du kallas till ett möte med en handledare. Det är viktigt att du faktiskt dyker upp på detta möte, om du inte gör det avaktiveras din anmälan och du måste logga in och aktivera din ansökan igen och det tar allt längre tid för dig att få någon sysselsättning och inkomst. Om det skulle vara så att du inte har möjlighet för ett möte den dagen du har fått tid eller råkar försova dig dagen du har möte – ring och boka om, alla är vi mänskliga, men strunta inte i att meddela.

WP 20151009 10 29 20 Pro
Kom ihåg att läs brevet noga som kommer hem till dig så att du inte glömmer bort att ta med dig viktiga papper som betyg, arbetsintyg, intyg på kurser du gått, läkarintyg och andra viktiga dokument. Har du exempelvis hoppat av en utbildning ska du ta med avbrottspappren. Alla viktiga pappren skall alltid vara med på första mötet, annars är ni bara tvungna att ta om det en annan dag när du har med allt.


Ett möte vid TE-byrån är inget att oroa sig för – tvärtom det kan vara skönt att få prata med en handledare som diskuterar och bollar idéer tillsammans med dig. Det är absolut inte som en arbetsintervju där du känner att du måste prestera, du testas inte på något sätt utan du kan vara dig själv. Finns det minsta lilla möjlighet att du skall få någon form av inkomst så försöker de hitta de åt dig.


De på TE-byrån ger dig handledning om till exempel hur du söker ett jobb, hur du skriver ett bra CV, hur du beter dig på en arbetsintervju eller annan ”bra att ha info” när man skall ge sig ut i arbetslivet. Ni diskuterar även vad det finns för möjligheter för dig gällande arbete och utbildning, och lite vad du har för planer. Ibland är inte jobbsökande första prioritet utan det kan behövas mer livshantering till exempel någon form av psykiskt stöd.  De på TE-byrån hjälper dig sådana fall vidare.


Arbetslöshetsförmån är ett stöd som betalas ut för att trygga en persons utkomster medan du är arbetslös. För att få detta stöd måste man aktivt söka jobb eller delta i någon form av sysselsättning som ordnas via TE-byråns tjänster.

lekhorna
Dock så är det ganska svårt att få arbetslöshetsförmån när man är under 25 år och saknar yrkesutbildning. Till exempel om man bara har gått i gymnasiet är det ganska svårt att få stöd. Orsaken till detta är dels för att man vill att ungdomar skall vidareutbilda sig eller komma in i arbetslivet så att ingen lämnar utanför eller lever på olika stöd som staten betalar ut.


MEN DÄRFÖR hjälper de på TE-byrån dig att komma på någon lösning som gör att du som saknar utbildning skall lyckas få någon form av inkomst. Det kan handla om att hitta en utbildning, någon kurs eller arbetsprövning. Vid dessa alternativ får du direkt ditt arbetslöshetsförmånstöd.


Vid exempelvis Föregångarna ordnas det grupphandledningskurser såsom ”Kick i jobbsökningen” och ”Karriärträning” som ger beredskap för steg ut i arbetslivet. Under dessa dagar får du inkomst i form av arbetslöshetsförmånsstödet.


Irene Råstu, som vi träffar vid TE-byrån som även är handledare på TE-byrån, rekommenderar varmt arbetsprövning. Du som saknar utbildning eller funderar på att byta bransch får då testa på ett yrke och känna efter om det är något för just dig. Du är inte en riktigt anställd och skall inte heller utföra sådana uppgifter, utan du tränar och prövar på olika saker inom det yrket. Detta ger dig ett bredare kontaktnätverk vilket är otroligt viktigt idag när man skall söka jobb och så vidare. Dessutom ger en arbetsprövning fina meriter på ditt CV och du får en inkomst i form av arbetslöshetsstödet.


Din egen ”webbsida” som du loggar in på från TE-byråns hemsida med dina bankkoder är ditt verktyg för att hänga med i vad som händer med din arbetssökning. De kan skicka ut jobberbjudande som matchar dig och dessa jobberbjudanden måste du söka - det är viktigt att man är aktiv för annars kan ditt arbetslöshetsstöd upphöra. Om du mot förmodan inte vill/kan söka skall du motivera varför du inte sökte till detta jobberbjudande.


Vi kan dessutom påpeka att Irene är en helt ljuvlig person och ingen ”byråkratitant”, utan hon gör allt för att hjälpa dig och vill gärna veta vad som händer dig efter du avslutat tjänster via TE-byrån. Inget fall är hopplöst det finns lösningar!

Text: Praktikant Emelie Stenholm och ungdomsinformatör Liselott Nyström

Översättning: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors

Tillbaka