Sanna Liselott Tessi

Mikä ja kuka Decibel on?

Mikä on Decibel.fi?keep calm and ask decibel5

Idea verkkopohjaisesta nuorten tieto- ja neuvontapalvelusta kunnan omille nuorille syntyi jo vuonna 2006 Mustasaaressa ja suhteellisen nopeasti myös muut kunnat tarttuivat ideaan ja palvelusta kehkeytyi kuntien rajat ylittävä yhteistyöprojekti. Verkkoportaali Decibel.fi avautui vuonna 2008 ja jo silloin seitsemän muuta kuntaa, Mustasaaren lisäksi, oli päättänyt Decibelin olevan laaja ennaltaehkäisevä toiminta, johon kannattaa panostaa. Tänä päivänä tämän suositun portaalin ylläpitoon osallistuu yksitoista pohjanmaalaista kuntaa. Suosittua? Todellakin! Sivustolla on n. 80 000 kävijää kuukaudessa! Löydät kaikki mukana olevat kunnat sivun alareunasta. Portaali toimii pääosin osallistuvien kuntien rahoituksella, jonka määrä on suhteutettu kussakin kunnassa asukaslukuun. Rahoitusta portaalin kehitykseen on saatu myös opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

 

Ketä varten ja mitä?Decibel karta NY4

Decibel on yhdentoista osallistuvan kunnan 13–25-vuotiaille nuorille suunnattu kaksikielinen portaali, joka nykypäivänä on suhteellisen suuri, sisältäen yli 600 sivua tietoa ja 17.000 kysymystä (talvi 2017-18), mutta joka tunnetaan parhaiten ”Kysy pois” -toiminnostaan. Saamme portaaliimme lähes 250 kysymystä kuukausittain ja kysymysten määrä kasvaa koko ajan. Odotamme kasvua myös Kysy Pois -palstan uuden toiminnon myötä. Nyt nuoret voivat nimittäin kommentoida toistensa kysymyksiä ja viestejä (me tarkistamme kaikki kommentit ennen niiden julkaisua). Olemme huomanneet, että nuoret usein voivat ja haluavat auttaa toisiaan ja siksi haluamme tarjota heille tämän mahdollisuuden. Kaikkiin portaaliin tuleviin kysymyksiin vastataan iästä ja kotikunnasta huolimatta.

Emme kuitenkaan vain vastaa kysymyksiin, vaan tarjoamme portaalimme kautta nuorille myös tietoa, neuvoja, vinkkejä, kokemuksia ja muuta hyödyllistä asiaa. ”Tietoa” osion alta löydät tietoa kaikesta aina liikennesäännöistä kuukautissuojiin. Decibel.fi ei myöskään ikinä tyydy nykyiseen, vaan pyrimme aina täyttämään kaikki aukot, joita nuoret, esimerkiksi kysymyksillään, osoittavat olevan olemassa ja joihin he tarvitsevat selvennystä.

 

Ketkä istuvat näytön toisella puolella?

Nuorisotiedottajat

Kysymyksiinne ei missään nimessä vastaa mikään kone. Useimmiten kysymyksiin vastaa yksi tai useampi nuorisotiedottaja, mutta tässäkin on poikkeuksia. Joskus kysymykset vaativat asiantuntijan tietotaitoa ja niissä tapauksissa kysymykset välitetään vastattavaksi oikealle taholle laajassa asiantuntija-verkossamme, joka toimii vapaa-ehtoispohjalla. Teemme yhteistyötä opinto-ohjaajien, autokoulujen, terveydenhoitajien, poliisien, seksuaalineuvojien ja etsivien nuorisotyöntekijöiden kanssa. Allekirjoitamme kaikki vastauksemme omilla nimillämme, kun taas kysymyksen esittäjät pysyvät nimettöminä. Me, eikä kukaan muukaan, voi nähdä, kuka kysymyksen esittäjä on.

Tällä hetkellä, portaalin ylläpitämiseen ja nuorten tiedottamiseen heidän oikeuksista kyseisiin palveluihin, on palkattu neljä osa-aikaista nuorisotiedottajaa. Kolme heistä työskentelevät vapaa-aika osaston alaisuudessa isäntäkunta Mustasaaressa, ja yksi Pietarsaaren nuorisotoimistossa.

Liselott 17 gladLiselott Nyström Forsén, nuorisotiedottaja, 50%, VTM, opiskellut mm. nuorisotieteitä ja kehityspsykologiaa. On suorittanut nuorten tieto- ja neuvontatyön perusteet -kurssin (ERYICA). Vastaa portaalin ruotsinkielisistä sivuista ja kysymyksistä. liselott.nystrom.forsen[at]mustasaari.fi, 044 7277 911

 

Decibel TessiTeresa Backas, erityisnuorisotiedottaja, 80%, terveydenhoitaja ja seksuaalineuvoja. Tessi vastaa neuvontapalveluun Kysy Pois!  tuleviin kysymyksiin, jotka koskevat kehoa ja seksuaalisuutta.

 

 

ida sundqvistIda-Maria Sundqvist, nuorisotiedottaja, 75%

 

 

 

Johtoryhmä

Decibelin toimintaa ohjaa johtoryhmä, joka koostuu yhteistyökuntien nuorisosektorin edustajista (vapaa-aikapäällikkö, nuorisosihteeri jne). Johtoryhmä pitää tiiviisti yhteyttä niin nuorisotiedottajiin kuin toisiinsa ja he tapaavat useita kertoja vuodessa, mikä luo lisäarvoa nuorisotoiminnalle Pohjanmaalla.

Johtoryhmän jäsenet ovat

Ulrica Taylor, puheenjohtaja, Mustasaaren Aikuisopisto ja Vapaa-aika osasto
Anders Hendricksson, varapuheenjohtaja, Maalahden vapaa-aikasihteeri
Mari-Louise Backlund, Pedersören nuorisosihteeri
Hanna Lindholm, Kruunupyyn nuorisosihteeri
Tiina Höylä-Männistö, Pietarsaaren nuorisosihteeri
Katarina Östman, Uusikaarlepyyn nuoriso-ohjaaja
Alf Wiklund, Vöyrin vapaa-aikasihteeri
Kalle Byskata, Korsnäsin vapaa-aikasihteeri
Ann-katrin Enqvist, Närpiön nuorisotyöntekijä
Pirjo Nylund, Kaskisten nuorisosihteeri
Harriet Lindelöf-Sahl, Kristiinankaupungin nuorisosihteeri

Teksti:
Decibel.fi:n nuorisotiedottajia
Käännös:
Lena Niininen (suomeksi)
Päivitetty:
26.01.2018

Vaikuta!

Decibel toimii myös kanavana nuorten ja kuntien päättäjien välillä. ”Vaikuta” -osion avulla voit tavoittaa päättäjät juuri sinun kunnassasi. Puuttuuko asuinalueeltasi jotain? Onko tapahtumia liian vähän? Sivustomme avulla voit vaikuttaa asiaan.

Alueellisella ja kansallisella tasolla

Kansallisella tasolla nuorten tieto- ja neuvontapalveluja koordinoi ja tukee Koordinaatti, joka on Oulussa sijaitseva nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus. Alueellisella tasolla palveluja koordinoi Pohjanmaan, Keski-pohjanmaan ja Eteläpohjanmaan alueiden yhteinen alueellinen koordinaattori.

Nuoret

Decibel.fi:ssä mukana olevien kuntien nuoret voivat itse osallistua niin portaalin kehittämiseen kuin sen arvioimiseen monella eri tavalla. Nuorten osallisuus mahdollistetaan mm. Vaikuta!-osion ja Kysy pois -palstan kommentointimahdollisuuden kautta. Kokoamme myös nuorista koostuvia testiryhmiä aina isompia kehitysprosesseja varten ja sivuilla on lisäksi kaikkille käyttäjille avoin palaute-lomake.

Yhteystiedot

decibel[at]korsholm.fi

+35844 7277 911

Sepis nuorisotiedotuskeskus, Bölesundintie 10 B, 65610 Mustasaari, Suomi

Laskutus: Decibel, Ostosreskontra 333, keskustie 4, 65610 Mustasaari, Suomi

Osallistuvat kunnat:

Kaskinen
Korsnäs
Kristiinankaupunki
Kruunupyy
Maalahti
Mustasaari

Närpiö
Pedersöre
Pietarsaari
Uusikaarlepyy
Vöyri

 

Yhteystiedot

decibel[at]korsholm.fi
+358503450501, +358447277955, +358447277911

Nuorisotiedotuskeskus Sepis Bölesundintie 10 B 65610 Mustasaari Suomi Laskutus: Decibel, ostoreskontra 333, Keskustie 4, 656610 Mustasaari Suomi

Mikä Decibel on?

Decibel.fi on Pohjanmaan oma kaksikielinen nuorisoportaali, joka tarjoaa tietoja, neuvoja ja mahdollisuuden vaikuttaa.

nuorten tieto ja neuvontapalvelu vaaka mustavalko

Yhteistyökumppanit

Opetus- ja kulttuuriministeriö
Koordinaatti
Nuorten tieto- ja neuvontapalvelujen aluekoordinointimalli Keskipohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Etelä-pohjanmaalla

© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi pidättää kaikki oikeudet sivujen sisältöön | Jos haluat kopioida, merkitse lähde ja ilmoita asiasta meille!