Fler tips när du vill hjälpa

Fler tips när du vill hjälpa

Små visdomsord och annat värt att minnas när man vill hjälpa en kompis:

Minns att när man har det som värst, så kan man inte se ljuset i tunneln själv. Då får du agera ficklampa!

Psykisk ohälsa smittar inte! Visst kan du bli ledsen av att kompisen är riktigt ledsen, men försök att inte själv sjunka ner i depression och självömkan.

Psykisk ohälsa kan man nog bota. Det är inte alls alltid något en person måste dras med för resten av livet utan oftast är det bara en period i livet, något som går över. När man är ung har man kanske inte så mycket livserfarenhet och förståelse för att livet faktiskt går i vågor och att man snart kommer upp på toppen igen. Därför måste du påminna din kompis om att det här inte är för evigt!

Har man ont i magen går man till doktorn. Har man ont i själen går man till psykologen. Får du henne att ta emot hjälp, så har du också hjälpt till att förkorta ”sjukdomsförloppet” och lidandet! Att sitta passiv och titta på är som att låta någon försöka klara av en medicinsk sjukdom utan hjälp.

Ibland säger en kram mer än tusen ord. Men det är också bra om du nog skulle kunna säga alla de där tusen orden om hur viktig din kompis är för dig, ifall du inte skulle kunna krama henne just då.

Ibland är det bättre att säga ”jag accepterar” än ”jag förstår”. Fastän vi alla har gått igenom svåra saker och vet hur det känns, så känner sig varje människa som befinner sig mitt i en kris alldeles unik och speciell. De kan helt enkelt inte inse alla gånger att någon annan varit med om liknande eller verkligen kan sätta sig in i situationen. Därför är det bättre att bekräfta kompisen. ”Jag ser att du mår dåligt” är kanske bättre än ”Jag vet precis hur det känns”. Ibland kan det trösta att veta att andra varit med om liknande tunga saker och överlevt, men att få tillåtelse att känna som man känner är kanske viktigare. Och ingen människa kan ju förstå en annan människa helt och hållet.

Du kan inte vara för nojig! Även om du bara inbillade dig att din kompis mådde dåligt, så blir hon glad av att du bryr dig om henne - inte arg för att du tröstade och stödde ”i onödan”. Mådde hon verkligen okej, så blir hon inte arg för att du trodde det, men blir hon arg så kan det hända att hon faktiskt mådde riktigt dåligt och försökte dölja det. Och då kan det ändå ha hjälpt att du ändå såg det och frågade om det. Kanske hon kommer och berättar mera senare? Kanske hon kommer till insikt om att hon behöver hjälp?

Kompisen som försvann. När någon mår riktigt dåligt är det ofta som om han förändrats så mycket att man knappt känner igen honom – och ett av de vanligaste tecknen på att någon mår dåligt är ju just att ”han inte är sig själv”. Oftast är det de goda sidorna som verkar ha försvunnit: humorn, omtanken, livsgnistan... Men kom ihåg att den person du lärde känna ändå finns kvar där under allt det deppiga. De goda sidorna kommer nog tillbaka när krisen är över.

Smittas inte! Låt inte kompisens negativa tankar färga hela din värld grå. Håll inte heller med kompisen när hon klagar på än det ena och än det andra utan försök att vara objektiv och saklig.