Någon att prata med f2f

Någon att prata med f2f

Kan du inte sova för att tankarna snurrar i skallen och oron gnager i hjärtat? Kan du inte koncentrera dig i skolan/på fritiden/på jobbet för att hjärnan hela tiden återvänder till de här samma jobbiga tankarna och känslorna? Har du ett akut problem och behöver ett klart svar, helst redan igår? Eller har du länge redan varit ledsen, deppig, trött och uppgiven för något i ditt liv? För något som du inte vet hur du ska få bukt med själv, för något som känns som att det bara skulle växa sig större och värre och som om det snart skulle sluka hela dig?

Ibland halkar man liksom bara ner i djupa, leriga gropar i livet, kanske på grund av något som hänt eller något som inte känns bra. Ofta känns det då som om man sitter fast i leran nere på botten och varken kan eller orkar kravla sig upp ur gropen på egen hand.
Det finns massor med händer som kan sträcka sig ner, ta tag i din hand och hjälpa dig upp!

Ibland behöver man tala med någon face to face. Vissa gånger behöver man en viss sorts expertis, som en undersökning och en medicin av en läkare eller ett lugnande besked av en gynekolog. Och ibland behöver man få berätta allt åt någon som kan lyssna och förstå, hjälpa en att reda ut problemet och ge förslag på lösningar och förklaringar.

Därför har vi på Hjälp!-sidorna samlat ihop alla de ställen i Österbotten (Decibels medlemskommuner) där du kan få olika sorters hjälp! Så att du med detsamma kan hitta rätt hand, den hand som bäst kan dra dig upp ur gropen! För vännen, ingen ska behöva må dåligt! Det är INGEN värd! Speciellt inte unga, ni ska definitivt inte behöva bära allt det tunga och svåra ensamma!

På de här undersidorna finns många fler tips på vem du kan vända dig till!

Ingen ska behöva ha det jobbigt och svårt – och det finns alltid hjälp att få! Så pröva först med någon av de som står uppräknade här. Ge dem en chans!

FöräldrarnaAndra släktingar och bekantaSkol- och studenthälsovårdenHälsovårdscentralen

Föräldrarna

Om mycket mer än man tror kan man ändå oftast prata med sina föräldrar om. Ibland känns det som det problem man har är alldeles för pinsamt, privat, skamligt eller löjligt för att berätta åt mamma eller pappa om. Eller så är man rädd att föräldrarna ska bli arga eller ledsna eller säga att man är för ung eller att det man gjort är olagligt eller omoraliskt.

Men de flesta föräldrar vill först och främst en sak för sina barn: att barnen ska må bra och vara lyckliga. De VILL hjälpa sina barn med alla problem barnen kan ha och de kommer att älska sina barn helt oavsett vad det är man har gjort. De kan säkert bli chockade eller upprörda först, precis som vilken människa som helst som ställs inför ett problem. Föräldrar kan reagera speciellt starkt, eftersom de ofta har så starka beskyddarinstinkter för sina barn, de kan bli arga på omvärlden som ger deras barn problem och de kan bli besvikna på sig själva – om deras barn gjort något fel eller inte vetat bättre, så kan de känna att det är de som föräldrar som misslyckats i sin uppfostran.

Men får de bara en stund på sig att tänka och lugna ner sig, så kommer de högst troligen att kunna se sakligt och förnuftigt på situationen. De kommer att göra sitt yttersta för att lösa barnets problem och skaffa mera hjälp om det behövs. Ingen kan slåss hårdare för att barnet ska må bra än en förälder. Dessutom är det ju deras ansvar att se till att barnet är tryggt, friskt och lyckligt – och ofta slutar inte föräldrar känna så bara för att barnet fyllt 18 år.

Andra släktingar och bekanta

Om problemet känns för stort att tala med mamma eller pappa om, så brukar det ändå finnas andra vuxna i ens närhet som man kan prata med och som kan hjälpa. Det kan vara en moster eller farfar, en kompis mamma, en favoritlärare, fotbollstränaren eller en ungdomsledare vid ungdomsgården eller församlingen. Det finns ALLTID någon man kan prata med, bara se dig runt och var inte så snabb på att avfärda folk.

Visst kan till exempel ungdomsledaren också bli lite ställd först – vilket ju är förståeligt när ett problem dimper ner som en blixt från klar himmel. Men igen, ge honom eller henne en liten stund att tänka, så hittar han/hon nog de logiska och förnuftiga tankespåren och kan ge sakliga och smarta råd. Och den människan kan hjälpa dig att söka hjälp som ännu mer svarar på dina behov och vara ditt stöd och tröst och lyssnande öra genom allt det tunga.

Skol- och studenthälsovården

Varje skola och utbildningsinstans är skyldiga enligt lag att erbjuda sina elever och studernande skol- eller studenthälsovård. Går du i skolan så har du rätt att använda den hälsovården. När man börjar i en skola, så får man info om vad som erbjuds och av vem och hur man ska ta kontakt med hälsovården, så den infon lönar det sig att lägga bakom örat.

Skolhälsovårdaren

Med skolhälsovårdaren kan du tala om allt som har att göra med din hälsa. Det kan vara om allt från konstiga utslag och laktosintolerans till puberteten. Skolhälsovårdaren har tystnadsplikt och är van med i princip alla sorters problem som unga kan tänkas ha. Det finns inte mycket hon inte hört förut och kan hjälpa dig med. Du kan även tala om saker som har att göra med sex, preventivmedel och mens med henne. I de flesta skolor kan hälsovårdaren även ta graviditetstest och ge de första månadernas p-piller.

Skolkuratorn

Man kan säga att skolkuratorn är skolans socialarbetare och hennes främsta uppgift är att upptäcka, förebygga och få bort sådana saker som kan påverka skolgången på ett dåligt sätt. Men med henne kan du diskutera om problem både i skolan och på fritiden. Det kan vara om problem hemma, med kompisar eller om förändringar i livet. Det kan också handla om mobbning – både i skolan, på fritiden och på nätet/mobilen – mental ohälsa och det kan vara om drogupplevelser och –problem, ätstörningar eller självförtroende. Skolkuratorn har tystnadsplikt.

Studerandehälsovården

Studenthälsovårdens uppgift är att ansvara för hälsovårdsservicen för de studerande i yrkeshögskolorna, högre läroanstalter, gymnasier och folkhögskolor på större studieorter, oberoende av den studerandes hemort. I Österbotten finns det Studerandehälsovård i Vasa, men i Jakobstad (och Karleby) finns speciella överenskommelser med stadens hälsovårdscentraler så att man kan få vård där. I studenthälsovården ingår hälsogranskningar och hälsorådgivning, sjukvård och första hjälp, sjuk- och preventivmottagningar, övervakning av skolans sanitära förhållanden, psykologiservice och tandvård (avgifter enligt separat förordning).

Hälsovårdscentralen

Det är kommunen/staden som har hand om alla invånares grundhälsovård. Dit hör allt från tandläkare till laboratorium. Vid HVC brukar det även finnas psykolog, preventivrådgivning och socialarbetare som man kan gå till gratis eller för en vanlig, låg hälsocentralsavgift.