Att köpa ut

Att köpa ut

”Köp ut åt oss!”
”Vad bra, du är ju 18, köp öl åt mig i helgen”
”Kan du ta tobak åt mig på samma gång, ja får inte ut”
”Va fulla vi kan bli nu då det är så lätt att få ut”

TÄNK LITE LÄNGRE ÄN DIN NÄSA ÄR LÅNG...

Exempel: Säg att du är en 18-årig kille och ska på villafest med gänget. Du köper ut några cider åt din 16-åriga flickvän. Hon dricker dem och blir stupfull. Hon kissar ner sig i fyllan. Då är det faktiskt ditt ansvar att se till att hon inte får urinvägsinfektion - som är väldigt smärtsamt - så du är skyldig att ta av dig dina jeans och klä på dem på henne. Och det här är bara en fjuttig liten "olycka" som kan hända henne. Hon kunde lika gärna ha kört hem full på mopeden, vinglat ner i diket, slagit huvudet och dött. Också det hade varit på ditt ansvar och samvete!

Att köpa ut, att langa, är olagligt. Man får inte enligt lag köpa ut alkohol och tobak åt någon som är minderårig. Då man köper ut åt någon är man skyldig till ett brott. Åldersgränsen finns till för att skydda minderåriga från de skadliga konsekvenserna av alkohol och tobak. I Finland måste man vara 18 år för att köpa, inneha och använda svaga alkoholdrycker och tobak. För att köpa starka alkoholdrycker måste man vara 20 år. I Finland är det olagligt för alla att köpa, inneha och använda droger.

Det här gäller självklart också för föräldrar, det är olagligt att köpa alkohol till sitt barn eller till en annan minderårig.

Det är inte alltid man tänker så allvarligt på att köpa ut till någon. Många som har fyllt 18 år har fått frågan ”kan du köpa ut åt mig?”. Det känns inte alltid som en stor grej att köpa ut åt sina kompisar, speciellt om man dessutom har druckit med dem förr. De i gänget som är underåriga tänker på hur bra det är att någon kompis kan langa i stället. På grund av det här kan den myndiga också känna press och grupptryck att köpa ut, fastän man vet att det är mot lagen och att man får stå för konsekvenserna – både de brottsliga och de som lägger sig på ens samvete.

Då man får frågan om man kan köpa ut kan det vara svårt att säga nej. Man kan känna sig orolig för vad ens kompisar kommer att säga och tycka om en om man säger nej. Rädslan för att bli utanför, utfryst eller retad gör ofta att man ger med sig i alla fall trots att man inte alls vill. I en sån här situation gäller det att stå på sig. Ge ett klart och tydligt nej som svar första gången du blir tillfrågad, då är det mindre troligt att du blir tillfrågad igen. Det kommer att kännas så mycket bättre om du vet att du sagt nej och inte varit den första, grundläggande orsaken till att någon faller från en brygga och drunknar, får alkoholförgiftning, har fyllesex och blir gravid...

"NEJ!!! Hur dum tror du att jag är?"

Konsekvenserna och samvetet

”Tänk om jag hade sagt nej? Eller tänk om jag ens hade varit med och sett efter? Tänk om jag bara hade gjort lite annorlunda, då hade det här aldrig hänt”

Det man ofta inte tänker på är konsekvenserna. Man glömmer lätt att tänka lite längre. Langar du är det du som har köpt alkoholen och har därmed lite ansvar för vad som händer åt den du har köpt åt. Om du till exempel som 18-åring har köpt åt en 16-åring till en ungdomsdans så är det på ditt samvete vad som händer då den du köpt åt är påverkad. Det kan gå riktigt illa.

Skuldkänslor är väldigt jobbiga att leva med och svåra att bli av med, fastän det egentligen inte är ditt fel. Det är fruktansvärt jobbigt att tänka på vad du kunde ha gjort annorlunda, eller att möta släkt till den som råkat ut för olyckan då de vet att det var du som köpte alkoholen.

Har man köpt ut alkohol till en minderårig kan man dessutom bli dömd till böter eller till ett strängare straff beroende på omständigheterna.

Då man tänker på konsekvenserna kan man fråga sig om det är värt det?

Tänk efter före och tänk på vad som kan hända, så slipper du ha något på ditt samvete den gången olyckan är framme.

ATT KÖPA UT ÅT NÅGON ÄR SOM ATT SPELA RYSK ROULETTE MED NÅGON ANNANS LIV!