Att köra full

Att köra full

Att köra full är korkat och oansvarigt. Då du ger dig ut i trafiken är du inte bara ansvarig för ditt eget liv och säkerhet utan du utsätter även alla andra i trafiken för fara. Då olyckan är framme kan flera personer skadas, och det kan handla om allvarliga skador eller dödsfall.

Blir du stannad av polis då du kör alkoholpåverkad leder det till rättsliga åtgärder. Straffet för rattfylleri / styrstångsfylleri / roderfylleri beror på hur allvarligt brottet bedöms vara enligt lagen.

Rattfylleri

Kör man ett motordrivet fordon med minst 0,5 promille alkohol i blodet har man gjort sig skyldig till rattfylleri.

Då man kör berusad försämras avståndsbedömningen, reaktionstiden blir längre, synförmågan blir sämre, man börjar se dubbelt och man tar mer risker. Det behövs en väldigt liten mängd alkohol i blodet för att försämra hur du uppträder i trafiken. Redan vid 0,2 promille är uppmärksamheten och situationsbedömningen sämre.

Hur mycket?

0,5 promille är ungefär en liten mellanöl (beroende på hurudan kropp du har, för vissa är redan det över gränsen). Redan ett stop öl är lika mycket som en grogg och alltså för mycket, likaså är ett litet vinglas över gränsen. Dricker du ett glas vin eller ett stop öl tex under en fin middag, så måste du vänta minst 2 timmar efter sista klunken innan du sätter dig bakom ratten.

Du blir också straffad om du har låtit någon annan som är alkoholpåverkad köra ditt fordon.

Roderfylleri

Du får inte heller köra en båt med motor om du har mer än 1,0 promille, då gör du dig skyldig till roderfylleri. Däremot får du ro med roddbåt eller segla med en liten jolle.

Styrstångsfylleri

Även om du cyklar eller åker annat fordon utan motor då du är berusad kan du bli straffad om du kan ha utsatt andra personer för fara, till exempel om någon annan suttit på. Det spelar inte heller någon roll hur långt du kör, fastän det bara är på en parkeringsplats eller bara handlar om några meter har du gjort dig skyldig till rattfylleri.

Droger

Även att köra påverkad av någon drog är olagligt och räknas till rattfylleri och straffas därefter. Polisen har även salivtester med vid patrullering som visar huruvida du är drogpåverkad. Visar testet positivt förs man till hälsovårdscentralen för kliniska tester och urin- och blodprover.

► Vad händer?

Om du blir stannad av polisen och de misstänker rattfylla/styrstångsfylla/roderfylla så använder de en alkometer för att se hur mycket alkohol du har i utandningsluften. 0,5 promille är 0,44 milliliter alkohol i en liter utandningsluft. Om alkometertestet visar att du druckit så förs du till närmaste polisinrättning för vidare undersökning med en precisionsalkometer eller till hälsocentralen för blodprov.

Om du blir dömd för rattfylleri så är straffet böter eller fängelse i upp till två år, beroende på hur påverkad du var och hur trafikfarlig du var. Dessutom mister du troligen körkortet för en tid, till och med fem år.

Kör du på någon, krockar i någon eller kör i diket onykter kommer det att få otrevliga konsekvenser som du sedan måste leva med. Om någon skadats i olyckan, vare sig det handlar om en person eller annan egendom, får man det på sitt samvete. Dåligt samvete och skuldkänslor är fruktansvärt jobbiga att leva med och väldigt svåra att bli av med.

Alkohol och trafik går inte ihop. Om du har druckit alkohol så skall du inte köra!