Hur mycket är för mycket

Hur mycket är för mycket

När blir du alkoholberoende?

Alla funkar olika. Det kan du inte veta när du blir full första gången, det hör till det där att vara efterklok. Vissa kan dricka alkohol under hela livet och ändå hållas friska och bli gamla – andra blir snabbt beroende och redan i tonåren. Och det ÄR många som blir alkoholberoende som tonåring – man kan inte veta var gränsen går förrän man redan har den i backspegeln.

Är du (eller din kompis) i riskzonen för det?

Om man känner igen något av detta borde man verkligen stanna upp och ta sig en funderare vad man vill med sitt liv.

När man tål mycket alkohol.

Ju mer man tål desto större är risken för att man ska bli beroende. Det är logiskt: ju högre toleransnivå man har, desto mer kan man dricka och desto större blir risken att man fastnar. Så skryt inte hur många öl du kan dricka och ändå kunna gå rakt – det är bara ett annat sätt att säga hur långt ner i backen mot alkoholism du är.

När man dricker för att bli full är man på väg att bli beroende.

Ju oftare man dricker så att man blir ordentligt berusad, desto högre toleransnivå får man och alltså desto större är risken att bli beroende. Många tror att alla är alkoholister som dricker ett glas vin/en öl varje dag, medan man är på den säkra sidan om man ”bara drar huvudet fullt” varje lördag. Det stämmer inte. Det finns människor som klarar av att dricka ett glas vin per dag i hela sitt liv utan att bli någonsin bli beroende, och sen finns det de som börjat med helgfestandet och sen blir fast och börjar dricka varje dag. Det är alltså mycket farligare att dricka mycket på en gång än lite över en längre tid.

Risken att drabbas av alkoholproblem är individuell.

Lite som med fetma, en del går upp ett kg bara av att tänka på en bulle medan andra kan vräka i sej chips, godis mm utan att ändra ett endaste gram.

Det samma gäller alkoholen, man kan inte jämföra sej med bästa kompisen, kan hända tål hon/han mera än du av olika anledningar.

Hur vet man om man ligger nära beroendegränsen?

Ett exempel: tänk dej att varje människa har ett streck rätt över kroppen, en linje som visar vilken ”alkoholist-gräns” den människa har. En del har sitt streck vid fotknölarna och andra har sitt streck vi öronen. För den som har strecket lågt ner går det ganska snabbt att dricka sej över det och bli beroende, medan det tar längre tid för en som har sitt streck vid öronen. Hur som helst, när man druckit sej över sitt eget streck har alkoholen tagit över ens liv och blivit viktigare än allt annat. Varje gång man blir full höjs toleransnivån och samtidigt närmar man sej ”sitt streck”.

Arvet har betydelse för hur snabbt man blir beroende.

Om man har en förälder eller mor-/farförälder som är beroende av alkohol löper man också själv en större risk att bli beroende. Det ligger helt enkelt på lur i arvsmassan som tex diabetes, högt blodtryck eller någon annan ärftlig sjukdom. Mer än hälften av dem som har både alkoholism i familjen OCH medfödd hög toleransnivå får alkoholproblem själva. Orättvist men sant.

Kunskap ger makt!

Om alla skulle känna till detta om hur lätt man halkar dit och blir beroende så skulle det kanske inte längre vara så coolt att skryta över senaste helgens fyllebravader, minnesluckor och dylikt utan man skulle istället tycka lite synd om den som alltid blir sist kvar på festen.

Kom ihåg!!!! Du bestämmer hur festen blir - inte alkoholen.