Skyll inte på att du var full

Skyll inte på att du var full

”Förlåt, men jag var ju full…”

...är den absolut sämsta ursäkt man någonsin kan dra till med.

Detta är fakta:

Det finns inget i alkoholen i sig som gör människor gladare, öppnare, mer avslappnade, spralligare, roligare, mer högljudda, ledsnare, mer gråtmilda, argare, mera svartsjuka, mera grälsjuka, aggressivare, sexigare, får bättre självförtroende…

Alkoholen tvingar inte människor att bli alla eller någon av de här sakerna. Det är aldrig alkoholens fel att man säger något elakt till bästa kompisen, fyllehånglar, hamnar i slagsmål eller kör rattfull.

Det enda alkoholen gör är att få en att slappna av och släppa på självkontrollen. Det är därför folk i fyllan gör saker de aldrig skulle göra i nyktert tillstånd. Men innerst inne skulle de ändå till exempel ha lust att kyssa kompisens pojkvän, köra i 180 km/h med hojen, be chefen dra åt h*lvete eller är så förbannade att de skulle känna för att slå någon på käften. Det är deras innersta känslor, tankar och önskningar som de stängt inne med förnuftets röst och som pyser ut när de inte har full kontroll över sig själva.

”När du dricker alkohol frigörs dopamin, en signalsubstans [i hjärnan] som får nervositet och vissa hämningar att släppa, samtidigt som det verkar rogivande och muskelavslappnande. Alkohol frisätter också endorfiner, ett ämne som liknar morfin och ger känslor av lugn och lycka.” (Källa: http://www.systembolagetkampanj.se/aoh/#/14/)

Det är som att använda anabola steroider eller plastikoperera brösten, alltså FUSK! LÖGN! Men skandinaver har en social överenskommelse om att det är OK att bli sprallig, högljudd eller aggressiv när man är full. Det är liksom förståeligt att folk släpper på hämningarna när de tagit några – man tex bara himlar med ögonen när en full gubbe skrålar finsk tango medan han spiller öl över barstolen. Men det är ingen förmildrande omständighet om samma fulla gubbe tar livet av sin ex-fru – han är lika mycket mördare som om han hade gjort det som nykter och sitter lika länge i fängelse för det. Alkoholen ursäktar inget.

Vissa har till och med bli hjärntvättade. På frågan ”varför super du” så svarar de att det inte är lika kul på festen om de inte druckit, att de inte kan slappna av annars, att de inte kan gå fram och tala med en söt tjej/kille annars, att de inte kan prata om vad som helst annars… Typ ”Jag dansar aldrig nykter”. ”Drulle-gränsen” kommer dessutom olika snabbt emot för olika personer; vissa kan börja göra dumheter redan efter en öl eller två.

MEN...

Ingen kan inte skylla på hjärntvätten eller den sociala överenskommelsen eller på det extra dopaminet och endorfinerna, att det var de som fick en kille att balansera på ett båthustak och falla ner och bryta armen. Eller att en tjej hånglade med bästa kompisens pojkvän i fyllan.

Det är ingen ursäkt att vara full. Allt idiotiskt man gör i fyllan kunde man ändå ha gjort nykter. Men eftersom det är man själv som besluter sig för att sätta förnuftet ur spel genom att dricka alkohol, så är man lika ansvarig i fyllan som nykter. Man bara tappade kontrollen över sig själv – och det var ens eget fel!

► Morkkis

Så när någon sagt åt bästisen att hon är en bitch, spytt i bussen hem från dansen så att alla såg det eller kört i diket med mopeden – då har han/hon troligen morkkis efteråt. Moralisk ångest. Om personen i fråga har ett samvete alltså – och om det han/hon gjorde i fyllan har konsekvenser som han/hon måste stå för.

Den enkla lösningen är såklart alltså att aldrig dricka alkohol. Den är så självklar att vi inte borde behöva säga det åt dig.

Omvänt: att dricka sig full är att be om att få göra bort sig och skämma ut sig, spy upp de pengar man köpt drickat för, hamna ut för olyckor och skador, skaffa sig följder som man betalar dyrt för (som skadestånd eller könssjukdomar) och fortsätta hjärntvätta sig själv att det är ”kul”!