Vad du måste veta om alkohol

Vad du måste veta om alkohol

FAKTA om alkohol

Allt det här borde man egentligen veta innan man tar sin första sup.
(...Och nej, MAN SKA INTE DRICKA ALKOHOL INNAN MAN FYLLT 18 ÅR!)

Jämför det med att man ju inte heller sätter sig bakom ratten utan att veta något om bilar och trafik eller att man ju inte borde ha sex innan man förstår sig på anatomi, preventivmedel och kroppsspråk.

Fulla tonåringar kan råka väldigt illa ut. Våld och alkohol hänger ihop. I åtta av tio fall av våldsbrott finns alkohol med i bilden. Ca 40% av våldsbrott begås av ungdomar mellan 15-20 år och i över hälften av fallen är alkohol med i bilden.

Risken för alla sorters olyckor ökar eftersom hjärnan inte fungerar lika bra som vanligt. Trafikolyckor, fallolyckor, brandolyckor och drunkningsolyckor.

Det finns bevis för att den som dricker väldigt mycket och ofta i tonåren kan bli beroende på bara några år.

Ungefär var tredje kille och var fjärde tjej hade druckit vid första samlaget. Eftersom alkoholen påverkar bla ståndet, lusten, känseln och uppfattningsförmågan negativt, så blir det ofta en flopp!

Det är vanligt att tjejer blir utnyttjade när de är berusade.

Ca åtta procent av killarna och tjejerna i 9:an säger att de haft ”oönskat sex” i samband med att de har varit påverkade av alkohol.

Alkohol är skadligt för hjärnan oavsett ålder, men eftersom hjärnan utvecklas ända upp till 25 års ålder är ungas hjärnor ännu ömtåligare. Därför är risken att utveckla beroende ökad ju yngre man är då man börjar dricka.

Kroppsstorleken har också betydelse. En liten kropp har inte så mycket kroppsvätska att späda ut alkoholen med, därför blir en mindre person fortare full än en större.

Alkoholberoende är ungefär lika vanligt som diabetes.

Alkohol innehåller nästan lika mycket energi som rent fett och är fetmande.

Alkohol försämrar ditt immunförsvar, du blir oftare flunssig. Alkohol påverkar de vita blodkropparna så att deras rörelseförmåga blir mindre och att det inte bildas så många nya.

Om du blir dömd för rattfylleri / styrstångsfylleri / roderfylleri så är straffet böter eller fängelse i upp till två år, beroende på hur påverkad du var och hur trafikfarlig du var. Dessutom mister du troligen körkortet för en tid, till och med fem år. Det här gäller bil, motorcykel, moped, motorbåt, cykel, traktorgräsklippare, snöskoter, fyrhjuling, truck, alla större motorfordon – allt som har en motor och kan räknas som ett fordon.

Alkohol är den vanligaste orsaken till dödsfall hos finländare i arbetsför ålder. Det är alltså inte cancer eller hjärtproblem som tar livet av flest finländare. Varje år inträffar över 3000 alkoholrelaterade dödsfall.

Varje utslagen ung människa kostar samhället cirka 1 miljon euro fram till pensionsåldern (65 år).

2005 drack Finländarna 10,6 liter alkohol/person /år. Obs att barn och nykterister inte dricker, så de som dricker alkohol dricker alltså mycket!

De flesta ungdomar som dricker gör det inte för att det smakar gott utan för att bli fulla. Av de som dricker blir var tredje berusad flera gånger i månaden. Ju oftare man super sig full desto större är risken att man blir beroende!

En femtedel av flickor och pojkar mellan 15-16 år i Finland uppgav 2007 att de varit berusade när de varit yngre än 14 år. Finland ligger på sjätte plats i Europa över flest 15-16åringar som varit berusade före 14 års ålder.