Varför

Varför

Ja, varför ska man dricka alkohol? Vi vet varför INTE:

Unga under 18 år ska inte supa. Så enkelt är det.

Men orsakerna till varför inte är så otroligt många – här är några (i blandad viktighetsordning):

För att alkohol påverkar hur man utvecklas.

Tex kan killars snoppar bli mindre än vad de skulle ha utvecklats till ifall killen inte druckit ofta och mycket under puberteten. Redan unga killar kan bli sterila av för mycket alkohol.

För att man blir fetare av alkohol.

Alkohol innehåller oftast lika mycket energi som rent fett, ju sötare desto mer kolhydrater! En vanlig mellanöl är ungefär som en halv Geischa-platta och en sex-pack öl är ungefär som två chipspåsar! Därför får man ölmage av mycket supande.

För att man är känsligare för alkohol före och under mensen.

Vissa tjejer ska inte dricka alls när de ska få mens, de blir väldigt dåliga av alkoholen då - det beror på hormonerna.

För att man blir kvinnligare av speciellt öl.

Under öltillverkningen frigörs ett ämne som hindrar testosteronproduktionen hos män så att det kvinnliga hormonet östrogen som även män naturligt har i kroppen blir mera dominerande – vilket leder till problem med ståndet och man-boobs!

För att man aldrig är riktigt sig själv i fyllan.

Man överreagerar när man är berusad, blir tex svartsjuk ”för ingenting”, muckar gräl för inbillade förolämpningar eller stöter på personen man inte skulle ens se på som nykter.

För att sex i fyllan oftast blir en flopp.

Alkoholen verkar muskelavslappnande och bedövande, så det blir svårare att behålla ståndet, bli upphetsad, få orgasm och överhuvudtaget att njuta. Dessutom brukar ”fyllesex” resultera i spridning av könssjukdomar, oönskade graviditeter och en massa personliga problem som otrohet och tillfälliga förhållanden med ”fel personer”.

För att alkohol kostar pengar!

Hur smart är det egentligen att spy upp de pengar man köpt dricka för? Eller inte ha råd med en ny laptop, sommarringar till bilen, semesterresa till södern – eller ens kunna betala sin telefonräkning – bara för att man supit upp pengarna istället? Från Månadens fråga kan vi se att österbottniska unga som festar regelbundet köper alkohol för 20-60 euro per helg!

För att den som langar alkohol gör något brottsligt.

Oavsett varifrån en minderårig får cidern/ölen/spriten, så är det någon som köpt ut åt dem – eller så har den minderåriga förfalskat sin identitet eller lurat sig till alkoholen – och det är brottsligt. Det minsta straffet för det är böter, men en anmärkning i deras brottsregister kan förstöra mycket för dem. (Alkohollagen 8.12.1994/1143, 50 a §)

För att man beter sig som en idiot i fyllan.

Är man full händer det så mycket lättare att man gör bort sig, skämmer ut sig, får minnesluckor, gör och säger dumheter man aldrig skulle ha gjort nykter, får morkkis (ångest och ånger), tar dumma risker, skadar sig själv och andra osv när man är berusad.

Att supa sig full är som att be om att få spy ner sina nya Converse, fyllehångla med bästisens pojkvän, köra mopeden i diket och bryta handleden eller slockna i en snödriva.

För att man lättare får svåra migränanfall av alkohol.

Alkoholen triggar igång migrän om man har tendens att få det. Har du vanlig huvudvärk blir den värre.

För att man förstör det roliga för andra.

Vem vill hänga med en överfull typ som skriker, skrålar, gråter, raglar, spyr, flirtar med fel människor, slår folk på käften, upprepar sig och pratar om ointressanta saker, sluddrar… Hur bra vän är man om kompisen måste ta hand om en hela kvällen, valla en, hålla ens hår medan man spyr, höra på medan man tjuter och skriker och föra hem en innan kvällen är slut?

För att alla fysiska krämpor blir värre av alkohol.

Mår man dåligt redan innan, har huvudvärk, är förkyld eller har sömnbrist, så gör alkoholen bara att man blir sämre, eftersom kroppen måste kämpa med giftet också. Ja, alkohol är ett nervgift och när man tex spyr i fyllan är det kroppen som förtvivlat försöker göra sig av med giftet.

För att man inte ska blanda mediciner och alkohol.

Främst för att det kan vara livshotande eller skada inre organ permanent! Redan vanlig värkmedicin och sprit ihop kan ge inre blödningar och leverskador i värsta fall. Men även för att tex penicillin som man tillfälligt tar mot en öroninflammation inte funkar som den ska då – och man vill ju inte ha tex en smärtsam urinvägsinfektion hur länge som helst, heller. Alkohol är definitivt skadligt för diabetiker, personer med hjärtproblem och andra sjukdomar som de medicineras för.

För att man blir i sämre form av alkohol.

Konditionen och den fysiska formen blir sämre, vilket inte är bra för idrottare och sportutövare.

För att man inte ska dricka alkohol när man är gravid.

Ofta vet man inte själv att man är gravid förrän flera veckor in i graviditeten och då kan fostret redan ha skadats. Vet man om att man är gravid och dricker ändå så skadar man sitt barn.

För att man inte ska köra när man har druckit.

Inte heller moped eller cykel eller båt! Se Att köra full.

För att hjärnan fungerar sämre nästa dag.

Det tar mer än ett dygn innan hjärnan (minnet, inlärningen osv) fungerar normalt igen. Att vara redigt full gör att hjärnan inte kan skapa nya hjärnceller lika snabbt – enkelt sagt så blir man dummare både temporärt och på lång sikt av att dricka alkohol.

För att kroppen tar stryk.

Kortsiktigt så tar kroppen stryk av alkoholen som om man hade blivit förgiftad - man mår dåligt, spyr, har huvudvärk, har vätskebrist, B-vitaminbrist osv, dvs "krapula" eller bakfylla. Speciellt under tonåren så tar kroppen stryk på längre sikt av alkoholanvändningen - man utvecklas inte som man borde. Man kan bli kortare på längden och klenare, få sämre motståndskraft mot sjukdomar, och få sämre minne, koncentration och inlärningsförmåga än vad man skulle ha fått om man inte förgiftade kroppen titt som tätt. Tyvärr är det inte bara karlar på 50+ som supit i åratal som får leverskador - backen nedåt börjar ofta redan i tonåren.

För att man får dålig hy och blir finnig av alkohol.

Gifterna och slaggprodukterna i alkoholen kommer ut som pormaskar och finnar – dessutom slocknar tjejer ofta i fyllan utan att ha tvättat bort sminket.

För att man stinker när man druckit alkohol.

Både under tiden man dricker och framförallt efteråt. Det beror på att kroppen även försöker bli kvitt alkoholen genom huden och svettkörtlarna.

För att våld och alkohol går hand i hand.

I Finland är alkoholen iblandad i 80% av all misshandel, dråp, mord och våldtäkter. Berusade har inte samma självkontroll som nyktra och därför hamnar de betydligt lättare i slagsmål då. Se Skyll inte på att du var full.

För att det bara är en myt att man har det roligare när man är berusad.

Det är inte alkoholen som gör en spralligare, gladare, öppnare eller modigare – du har bara inte lika bra självkontroll när du är full.