Spice

Spice

Vad är Spice?

Det har senaste år talats mer och mer om Spice-produkter. Vi vill därför skriva kort om vad som skiljer Cannabis och Spice från varandra och vad Spice egentligen är.

Enligt “Psychonaut Web Mapping Research Project” så började syntetiska cannabinoider säljas 2004 i Europa under märket Spice. Dessförinnan var det enbart olika doftande kryddor med exotiska namn som salufördes som ett alternativ till marijuana. Spice gav, enligt historiska rapporter, ett lätt rus som liknar både lösningsmedelsrus och ett marijuanarus, senare har man tillfört syntetiska cannabinoider som framförallt liknar cannabisruset mest.

Spiceprodukter kallas ofta fake weed eller legal highs. Spice kallas bara legal high eftersom ingredienserna är legala att använda - Spice är inte lagligt! När lagstiftare drogklassat produkten ändrar producenterna strukturen på drogen och lurar då konsumenterna och myndigheterna, tills den nya strukturen har klassats som drog av myndigheterna.

Spice är väldigt farligt då det kan leda till allvarliga njur- och leverskador, andningsproblem - och skadar även hjärnan.

Syntetiska cannabinoider är en psykoaktiv substans och en kemisk produkt, som när den konsumeras liknar effekten av cannabis. De är mest kända under namn som K2 och Spice, som får vara samlingsnamn för olika varianter. I Australien och Asien finns också en produkt som kallas för Kronic. Forskningsstudier på preparaten börjar komma, men är inte på långa vägar där ännu att man kan säga något säkert om nivån på riskerna. Det finns inte mycket detaljerad kunskap om farmakologi och toxicitet angående dessa syntetiska cannabinoider och inga studier på människor har utförts. Naturligtvis vill man inte testa något på människor som kan vara skadligt, och dessa produkter har aldrig klarat testen för att få användas på människor.

Hur vet man skillnad på Spice och Cannabis?

Cannabis kommer ifrån växterna Cannabis Sativa eller Cannabis Indica. Växterna innehåller ämnet THC (tetra-hydro-cannabinol). Det är THC som mäts i urinprov om man rökt. THC är det ämne som ger ruseffekt.

Spice är ett samlingsnamn för olika konstgjorda substanser som liknar cannabis, så kallade syntetiska cannabinoder. Syntetiska cannabinoder är olika substanser/ ämnen som liknar cannabis – dessa framställs på kemisk väg. Och det är därför spice är en så farlig drog.

Spice levereras som ett pulver i en plastpåse och ingen, förutom kemisten som gjort drogen, vet exakt vad som finns i påsen och vad det kommer att ha för effekt på kroppen. Varje påse med Spice är olika vad gäller koncentration och mängd. Det faktiska innehållet varierar väldigt. Som användare har man därför ingen aning om vad man får i sig eller hur man kommer att reagera på det. Detta har lett till allvarliga överdoser och förgiftningar samt dödsfall.

Spice består av torkade örter eller torkade växtdelar (det är därifrån namnet kommer) där man har tillsatt konstgjorda cannabinoider. Därför påminner ruset om det man får av cannabis (marijuana och hasch).

Spice framställs för att likna cannabis men har mycket lite att göra med cannabis i sin ursprungliga form.

Effekterna av syntetiska cannabinoider liknar cannabis men de ger ofta mer hyperaktivitet och har större effekt på bland annat centrala nervsystemet. Man kan överdosera spice. Vid förgiftning är symptomen hög puls, stora pupiller, förhöjt blodtryck och att den förgiftade personen mår allmänt dåligt. I Sverige rapporterades år 2014 sju dödsfall på grund av Spice.

Spice är mycket beroendeframkallande och är många gånger starkare än cannabis.

Spice marknadsförs under många olika namn till exempel Spice Gold, Jehova, Spice Diamond och Spice Artice Synergy.