Vad gör det med kroppen?

Vad gör det med kroppen?

I anti-rök-kampanjerna visas ofta svarta lungor för att skrämma folk till att sluta röka eller aldrig börja. Men de flesta inser ju att man nog måste röka i åratal för att det ska gå så illa. Naturligtvis planerar ingen att röka så länge – och de flesta unga som röker en cigg eller två tror att de ska kunna sluta när de vill. Plus att det hör till tonåringens natur att tro att han är odödlig och att alla skadeverkningarna inte ska gälla henne, bara andra.

Därför har vi nu försökt sammanfatta skadorna av tobaken och alla de 5000 kemiska ämnena i den enligt vad som spelar störst roll för en 15-20-åring! Vi har lagt upp listan ungefär enligt vad som kanske spelar störst roll för ungdomar här och nu (även om olika komplex eller oro tex för släktsjukdomar spelar olika stor roll för olika människor).

Ansiktet

I ett tidigt skede: Huden blir lite gråare och glåmigare, man får fler pormaskar och finnar och ofta mörkare påsar under ögonen. Alla tungmetaller och gifter i cigaretterna ger mera acne och hudinfektioner. På längre sikt: huden tappar mer av sin elasticitet och återhämtningsförmåga, vilket gör den hängigare. Även mängden naturligt kollagen minskar. Man blir rynkig i förtid – efter 25 års rökning har kvinnor fem gånger så djupa rynkor som ”normala” jämnåriga kvinnor.

Andedräkten och munnen

Tidigt: Redan efter en tobak minskar chanserna att bli kysst, eftersom man smakar illa i munnen efteråt (tjära, nikotin mm) – och den illaluktande andedräkten skrämmer bort eventuella kysslystna innan de ens smakat. Andedräkten blir bara värre och värre, speciellt illa luktar man på morgonen och när man inte ätit/druckit något på ett par timmar. Hostan som rätt snabbt följer med rökningen är INTE kul – eller sexig. Tandköttet och tungan får en gråaktig, geggig beläggning. Tänderna blir allt gulare med tiden, de missfärgas av nikotinet (tandkräm som gör tänderna vitare fungerar inte i längden eller så fräter/sliter de på emaljen med tiden). Det påstås att en av fem flick-/pojkvänner gör slut för att partnern börjat röka. Senare: brun beläggning på tänderna och mera tandsten, tandlossning, förstört tandkött eller infektioner i tandköttet, cancer i munnen. Smak- och luktsinnet är mycket sämre än hos en ”normal” människa.

Håret

Tidigt: Håret luktar tobaksrök! (vilket kanske gör att man tvättar det oftare, vilket sliter på det). Håret som växer ut innehåller koncentrerade gifter som kroppen försöker göra sig av med och detta gör håret sprödare och mattare. Redan tidigt kan man märka att man tappar mera hår än förr, vilket gör håret tunnare. Både för killar OCH tjejer blir kroppsbehåringen grövre och rikligare, så tjejer börjar få hårstrån på hakan eller överläppen och mera hår under armarna och på benen och killarna får bokstavligen hår på bröstet av att röka – vilket INTE är trendigt just nu utan anses ofta osexigt. Det här beror på att ämnen i cigaretterna hämmar de kvinnliga könshormonerna så att mängden testosteron mm blir relativt större. Senare: gifterna leder till håravfall, så att relativt unga män kan få ”vandrande hårfästen” eller begynnande flintskallighet. Håret blir snabbare grått.

Hjärnan

Tidigt: Det förrädiska med tobakens verkan på hjärnan är att man inte märker den själv! Visst märker man först ett litet rus – och snart abstinensbesvär. Men speciellt hos en växande hjärna som ännu utvecklas vet man ju inte hur smart man skulle ha blivit utan gifterna i tobaken. Ändå försämras minnet och inlärningsförmågan, eftersom gifterna hindrar hjärncellerna från att dela sig och föröka sig och gifterna till och med dödar hjärnceller. Senare: mer dumhet än vad man skulle ha fått om man inte hade rökt. Ökad risk för minnessjukdomar, åderförkalkning (vilket kan leda till olika stroke-sjukdomar) och risken för hjärnblödning tredubblas.

Fetma

Tidigt: Försök att sluta röka gör ofta så att man försöker stilla suget efter nikotin med godsaker eller god mat, söta drycker osv och det orsakar ofta viktuppgång. Senare: De flickor som röker är i medeltal fetare som vuxna än ”normala” kvinnor och rökande tonårsflickor löper 2,3 gånger större chans att bli överviktiga som vuxna. Det här gäller framförallt bukfetma, vilket ökar risken för andra sjukdomar som kommer sig av övervikt. Rökningen påverkar matsmältningen negativt. Inget samband har hittats för pojkar mellan rökning och övervikt.

Könsdelarna och menstruationen

Tidigt: Sexlusten hos både killar och tjejer minskar, eftersom bla nikotinet påverkar blodcirkulationen. Dålig blodcirkulation påverkar i sin tur hur mycket snoppens svällkroppar och slidans väggar sväller vid sexuell upphetsning. För killar kan det här innebära problem med ståndet och för tjejer att det känns trångt eller obehagligt med sex. Tjejerna kan också få problem med mensen, eftersom gifterna i cigaretterna påverkar östrogen-nivån (påverkar också sexlusten). Risken för illaluktande flytningar eller infektioner i underlivet ökar för tjejerna. Ska tjejerna använda något hormonellt preventivmedel för att skydda sig mot graviditet, så är vissa sorter (tex flera av p-pillersorterna) förbjudna för rökare, eftersom de ökar riskerna för blodpropp markant – också för att man åderförkalkas snabbare. Senare: Det sägs att rökare bara har hälften så många samlag som ”normala”. Rökning ökar risken för impotens (oförmåga att få stånd eller behålla ståndet för män) med 50%!!! Rökningen påverkar spermiernas livskraftighet negativt, de blir mindre och färre och simmar sämre, så rökare kan få svårare att få barn. Rökningen påverkar också arvsmassan hos män, så att barnen kanske inte blir så friska som de kunde ha blivit. Hos kvinnor så minskar chanserna att bli gravid med 50%!!! Risken för missfall ökar, likaså risken att barnet ska födas med lägre födelsevikt (=inte bra), med underutvecklade lungor eller dö i plötslig spädbarnsdöd. Risken för livmoderhalscancer tredubblas.

Allmänkondition och hälsa, lungor och strupe

Tidigt: Rökare är oftare sjuka än icke-rökare, har oftare förkylning eller influensa och har värre och längre symptom på det. Oftast hänger hostan med många veckor efter att man tillfrisknat från resten av symptomen. Redan en tonåring kan ha ”tobakshosta”. Konditionen är sämre så att man orkar sämre och presterar sämre än jämnåriga. Eftersom rökningen påverkar syreupptagningen kan också rökare ha mindre muskelmassa än vad de skulle ha haft annars. Riskerna för astma, andnöd och infektioner och inflammationer i lungorna och luftvägarna ökar. Senare: tobakshosta, lungemfysem och andra lungsjukdomar, tiodubbel risk för cancer i luft- och matstrupe. Varannan tobaksrökare insjuknar i KOL som göra att man inte kan andas utan syrgas.

Ögon och öron

Tidigt: förutom att rökare mycket oftare är förkylda eller har influensa, så får de oftare öroninflammation (eventuellt också bihåleinflammation). Senare: nedsatt syn, linsgrumling, gråstarr och skador på gula fläcken i ögat. Risken för att hörseln ska skadas ökar.

Blodådror

Tidigt: de flesta rökare har problem med blodcirkulationen, så de fryser ofta i händer, fötter och nästipp. Senare: Risken för åderförkalkning ökar och risken för hjärnblödning och blodpropp tredubblas.