Att planera den egna ekonomin

Att planera den egna ekonomin

De flesta har drömmar eller mål i livet och de kräver oftast mer eller mindre pengar. Med hjälp av en bra planering är det lättare att kunna förverkliga de egna drömmarna. Ta därför reda på dina inkomster, utgifter och möjligheter. Allt kan man inte få, åtminstone inte på en gång. Ibland kanske gamla skulder först måste betalas bort innan det går att skaffa nya. Bestäm vad som är viktigt för dig och vad du kan ge upp.

 

Gör upp en budget (ekonomisk plan).

Red först ut vilka inkomster (pengar du får) och utgifter (pengar du måste betala för något) du har, så att du ser hur mycket du kan spendera utan att skuldsätta dig. Inkomsterna kan exempelvis vara lön eller studiestöd, utgifterna kan vara räkningar, telefon och internet, matkostnader och hyra. Anteckna dina utgifter och ta reda på vart pengarna far. Håll reda på kvitton och skriv upp dina utgifter i ett häfte veckovis. Kom ihåg att ta med gamla skulder i beräkningarna ifall du har sådana. Gör sedan en summering av inkomsterna och utgifterna. Var realistisk när du gör upp din budget, uppskatta inte dina inkomster i överkant eller dina utgifter i underkant. Att lura dig själv har du ingen nytta av. Om du har ett sparkonto lönar det sig att överföra det du kan avvara inför sämre tider. Ibland kommer överraskande utgifter och då är det bra att ha lite extra pengar att ta till i nödfall.

Naturligtvis är det bra att ha mer inkomster än utgifter. Då kan du kanske redan börja planera att använda överskottet till något du länge drömt om. Fundera ändå noga om du verkligen behöver den där Guess-väskan eller converse-skorna. Pengar kan också sparas en längre tid eller inför ett större inköp. På ett sparkonto växer räntan  genom att pengarna finns där, så att du med tiden får mer pengar än du började med. 

Föreställ dig hur bra det kommer att kännas när du har sparat ihop en viss summa pengar och kan använda den för dina drömmar och mål. Det är en skön känsla att ha nått sina mål, lyckats med det och veta att man kan lyckas med det i fortsättningen också! Det kan också förvåna hur mycket pengar som tidigare använts på onödigheter och lära sig av detta.