Räkningarna och skulderna betalas först

Räkningarna och skulderna betalas först

Att ta ett lån är oftast inte svårt alls, men att betala tillbaka lånet kan vara desto svårare. När man tar ett lån förbinder man sig att betala något under en längre tid framöver. Vanligtvis måste man även betala ränta på lånet, alltså att man betalar för att man fått låna. Att lämna räkningar obetalda kan göra att man exempelvis förlorar sin bostad eller får betalningsanmärkningar. De här sakerna kan försvåra livet mycket.

Kom därför ihåg att fastän man kan köpa till exempel kläder på avbetalning, så blir den slutliga kostnaden för plagget oftast dyrare än det ursprungliga priset. Månadsraterna/delraterna kan verka relativt små, men de kan tillsammans lätt utgöra en stor summa. Om du alltså inte måste skaffa en viss sak, gör inte det utan spara pengarna istället. Om du ändå måste införskaffa just den här saken, ta då reda på avbetalnings- och lånevillkoren. Försäkra dig om att du kan betala tillbaka lånet/avbetalningen och pröva gärna ett par månader före att lägga undan samma summa för att se om du faktiskt klarar av att spara lika mycket som avbetalningen eller amorteringen går på. Detsamma gäller snabblånen. De är relativt lätta att ta, men det är långivaren som tjänar på det, eftersom lånegivaren får tillbaka pengarna med ränta – på sätt eller annat. Snabblånen har en mycket högre ränta (kostnad för att man har fått låna pengarna) och om man inte betalar tillbaka lånet i tid blir det snabbt mycket dyrt och svårt att betala tillbaka det man är skyldig.

Betalningssvårigheter

Om du märker att du har fått betalningssvårigheter lönar det sig att agera snabbt. Försök att inte sopa problemen under mattan, för då blir situationen bara värre och du kan förlora kontrollen över den. Ju snabbare du gör något åt saken, desto större chans har du att ordna upp din ekonomi:

Beroende på vilken typ av företag eller myndighet räkningen kommit från kan det hända att du kan be om längre betalningstid. Gäller det dina lån kan du se om banken kan ge dig längre betalningstid eller räntefritt en månad. Om det är frågan om exempelvis telefonräkningar kan du kontakta mobiltelefonoperatören för att be om längre betalningstid eller att få betala räkningen i två delar.

Låt inte ränte- och förseningsavgifternas mängd växa, för om du inte betalar exempelvis en räkning fast du fått påminnelse om den, så kan den skickas till en indrivningsbyrå. Då blir räkningen mycket dyrare än den var till att börja med.
Om du känner att du inte klarar av dina räkningar ensam kan du vända dig till kommunens skuldrådgivare. Skuldrådgivaren kan hjälpa dig att planera hur du ska sköta dina utgifter så att du får ordning på dem.