Slingrande slantar, spargrisar och en fiskare

Slingrande slantar, spargrisar och en fiskare

Ekonomi.  Visst låter det vuxet och avlägset, kanske rentav tråkigt? Ändå är det mycket sannolikt att du redan har en ekonomi. En plånbok med några slantar eller sedlar, ett konto på banken eller en spargris som skramlar. Hur din ekonomi ser ut nu beror på din ålder och i vilket skede du är, om du går i grundskola, studerar eller jobbar. 

Den som har pengar kommer sannolikt att märka att de har en tendens att ta slut, ibland fortare än tänkt. Då kan det löna sig att fundera på vad pengarna behövs till just nu och på lång sikt. En veckopeng räcker kanske till lördagsgodis eller bensin för en vecka till motorcykeln. En sommarlön kan räcka till en ny mobil eller som fickpengar fram till nästa sommar. Bor du själv ska de troligen räcka till hyra, räkningar och mat. Det första steget du behöver ta i din ekonomi är egentligen bara att fundera på hur mycket du har och vad det ska räcka till.

Vi kan till exempel titta närmare på en sommarlön. Har du tänkt använda det som fickpengar längs året, kan du prova att räkna ut hur mycket det blir att använda per vecka. Har du fått ihop 1200 euro har du 100 euro i månaden eller 25 euro i veckan att röra dig med. Använder du inga pengar alls under någon vecka? Spara den pengen på ett annat ställe, till exempel i en spargris eller på ett sparkonto.

Då du flyttat hemifrån lönar det sig alltid att ha ett sparkonto där du sätter en del av dina inkomster, även om du bara skulle fylla på det med några tior i månaden. Då har man något att ta av om det kommer en plötslig utgift. Så kallade snabblån, eller sms-lån, lönar sig inte. Summan som behövs fås visserligen kvickt, men i slutändan ska det betalas tillbaka väldigt mycket mer än vad som lånades. Är du i behov av lån lönar det sig att gå till en bank, de ger mycket förmånligare lån och med lång tillbakabetalningstid.

Vad kan ens fickpengar gå till då? Kanske du är en sockerråtta och unnar dig något gott? Tänk dig att du köper en chokladstång för 40 cent varje dag, det blir 146 euro på ett år. Köper du en halv liters flaska lemonad för 1,94 euro fem dagar i veckan blir det 504,40 euro per år. Tänk om du kunde göra något annat med de pengarna istället, som att gå på en konsert, göra en kort resa eller spara ihop till en dator.

Nästa gång du går till butiken, kolla upp vad enhetspriset är på det du köper. Enhetspriset är vad produkten kostar per kilogram eller liter och finns alltid med på prislappen i hyllan. Du kommer att märka att om man köper en större produkt blir enhetspriset lägre och för en mindre produkt blir enhetspriset högre. På sikt kan det alltså ekonomiskt löna sig att till exempel köpa en stor schampoflaska istället för en liten även om den kostar mer.

Undrar du ifall man har ett bättre, eller enklare, liv om man blir rik? Nej, så enkelt är det inte. Det finns till och med en liknelse som visar oss hur gott ett mindre förmöget liv kan vara.

"I ett varmt land längre söderut lever en fiskare ett enkelt stugliv och betalar för sig med de pengar han får för dagens fångst. En ekonom på semester följer med fiskaren och kommer efter ett tag och berättar för fiskaren att han kunde öka sin fångst och inkomst markant. Detta skulle kräva en större båt, ett större nät och kanske en anställd. Dessa införskaffningar skulle kräva ett litet lån men det skulle han nog snart kunna betala tillbaka och efter några år kunde fiskaren pensionera sig och göra vad han vill. Fiskaren svarar att de förändringar ekonomen föreslår bara skulle leda till mera jobb och mindre tid för det han hellre gör, vilket är att fiska. Fiskaren lever redan nu det liv som ekonomen erbjuder honom om några år."

Vad lär vi oss då av denna liknelse? Att man inte ska jobba i onödan? Nej. Att planering är onödigt? Nej. Att vi ska jobba så lite som möjligt och leva så enkelt som möjligt? Nej. Liknelsen lär oss att vi alla är olika när det kommer till både pengar och drömmar, men att vi ska fundera på hur vi vill ha det och vad vi vill att pengarna ska räcka till, eller vad pengarna måste räcka till. Pengar i sig gör inte livet enklare, men om du lär dig hur du kan hushålla med dem kommer du att ha lättare att sköta din ekonomi och det i sin tur underlättar livet.

Fredrika Lindell
Ungmartha