Böcker och läsning

Böcker och läsning

Månadens tema i December 2012 var

BÖCKER

Alla har vi en åsikt om böcker och läsning - vissa ääälskar att läsa och slukar böcker och berättelser efter varandra, medan andra aldrig läst en hel bok från pärm till pärm. Och så finns det ju förstås de, som gillar att läsa ibland. I december månad har vi på Decibel samarbetat med litteraturprojektet Brösttoner och presenterar här ett infopaket om böcker, läsning och skrivning.

Vare sig du är en riktig bokmal eller inte, är det ett faktum att läsning är givande. Böckerna kan öppna dörrar till helt nya världar. Vi kan hitta gemenskap, få lite spänning i våra liv eller kanske få svar på svåra frågor som vi grubblat på.

Man behöver aldrig känna sig ensam om man har en bra bok som sällskap. Det kan vara ett sätt att drömma sig bort en stund om vardagen känns lite jobbig. Någon kanske vill lära sig mera om ett visst ämne, och lusläser faktaböcker. En annan gillar att läsa gastkramande thrillrers medan nån bara vill läsa om kärlek och romantik och en tredje vill skratta då hon/han läser.

Oberoende av orsaken till varför vi vill läsa en bok, så kan vi vara helt säkra på att den kommer att ge oss massor. Till december månads tema har vi därför samlat tips, råd och information om allt som har med böcker att göra - vi vill med den här månadens tema försöka locka ännu flera ungdomar in i bokens underbara värld.

Läsglädje,

önskar ungdomsinformatörerna Sanna, Liselott och Lena


 

Fast vi nu i December 2012 har som månadens tema BÖCKER, betyder det ju inte att vi menar ”bara” pappersböcker. Det finns ju böcker i många olika versioner. Så klart pappersboken med mjuka eller hårda pärmar, men mer och mer börjar vi också läsa e-böcker och höra på ljudböcker. Alla typer av böcker är ju lika mycket värda, det finns ingen version som vi anser vara bättre eller sämre än någon annan.

Varför läser vi böcker?

Man behöver aldrig känna sig ensam om man har en bra bok som sällskap. Det kan vara ett sätt att drömma sig bort en stund om vardagen känns lite jobbig. Någon kanske vill lära sig mera om ett visst ämne, och lusläser faktaböcker. En annan gillar att läsa gastkramande thrillrers medan nån bara vill läsa om kärlek och romantik och en tredje vill skratta då hon/han läser.

Oberoende av orsaken till varför vi vill läsa en bok, så kan vi vara helt säkra på att den kommer att ge oss massor. Vi vill med den här månadens tema försöka locka ännu flera ungdomar in i bokens underbara värld.

Om man har lite svårt med stavning, är lite osäker på om det ska vara ett eller två tt, om det ska vara o eller å eller något helt annat, så brukar det kunna hjälpa om man börjar läsa. Man får helt enkelt ett mycket större ordförråd om man läser, och på det sättet får man mycket lättare att kunna uttrycka sig i både tal och skrift.

Ett exempel på detta:

En sjuåring har ett ordförråd på ca 5000-7000 ord. Om denna sjuåring börjar läsa böcker utanför skolan, så har han/hon ett ordförråd på 50.000-70.000 ord som sjuttonåring, medan en annan sjuåring som bara läser det man måste i skolan och absolut inget på fritiden, kanske som sjuttonåring har omkring 15.000-17.000 ord i sitt ordförråd. (Källa: Boken om läslust, 2007)

När vi läser får vi möjlighet att uppleva och känna många människors känslor och innersta tankar.
Genom boken kan vi på samma kväll röra oss över stora områden, vi behöver inte hållas enbart på jorden, vi kan ha hela universum att röra oss på. Vi kan lära känna trollkarlar, rida på snälla monster, skratta åt knäppa varelser av alla de slag, eller så kanske vi är hjälten som utkämpar en blodig strid. Allt kan hända i bokens värld. Vi kanske får bekräftat att det finns mera pinsamma föräldrar än våra egna.

Reaktioner på en bra bok

Man kan dela upp våra reaktioner på böcker på många sätt, men här kommer två:

1. Det känns som att världen omkring försvinner. Nästan magiskt att flyga in en annan värld. Man blir så uppslukad av boken att både tid och rum försvinner. Klockan tickar och vi ska upp nästa morgon men man känner att man måste få läsa liiite till, bara liiite, en sida...... Ibland kan man inte lägga boken ifrån sig förrän den är slut.

2. Den andra reaktionen på en bra bok brukar vara att vi vill dela upplevelsen med någon annan. Vi vill att alla andra också ska få vara med om den ljuvliga upplevelsen som vi själva just haft. Sen är det också jätte kul att diskutera med en kompis som också läst samma bok: ” Vad tyckte du om när..., eller visst var det skrattretande, eller usch vad sorgligt”.

Det kan vara stor skillnad på hur vi upplever en bok. Fast jag tycker att det var det bästa bok jag någonsin läst, så kanske du tycker att den var jätte tråkig, eller inte gav något alls. Det beror så på hur vi är som personer, våra intressen, våra tidigare upplevelser och erfarenheter och hurudan situation vi råkar befinna oss i för tillfället.

Man kan också hitta boken via filmen

Det är många böcker som sen blir till film. Om man inte är sådär jätte intresserad av att läsa kan man börja med att se filmen, och sen kanske om man tyckte att filmen var super bra, så kan man läsa boken efteråt. I boken brukar det komma fram mera om personernas tankar och känslor, sånt kan vara svårt att få fram i en film. Det kan vara ett sätt att bli intresserad av böcker.

Här kommer några tips på böcker som också finns som film: Harry Potter (såklart), Sagan om ringen, Linas kvällsbok, Eragon, Alex Rider, Rosa the Movie, Förortsungar, Guldkompassen, Tjuvarnas herre. Och många, många fler.