Olika typer av böcker

Olika typer av böcker

När vi talar om böcker, menar vi ju inte "bara" de vanliga pappersböckerna med hårda eller mjuka pärmar - i dagens läge läser vi allt mer och mer också e-böcker och hör på ljudböcker, etc. Här kommer en liten introduktion till vilka olika typer av böcker du har att välja mellan:

E-böcker: elektroniska böcker som man kan läsa på datorn, mobiltelefonen, surfplattan eller på läsplatta.

E-ljudböcker: strömmande elektroniska ljudböcker som man kan läsa på datorn.

Ljudböcker på CD: Perfekt för den som tycker det är jobbigt eller svårt att läsa en vanlig bok, då kan det vara bättre att bara behöva lyssna. Eller så kanske man vill ligga och lyssna före man somnar på kvällen, skönt att inte behöva hålla i en bok ;) Ofta är det kända skådespelare eller tom författaren själv som läser in ljudboken. Det är fritt fram för vem som helst att låna ljudböcker, men obs att vissa är i mp3-format. Det finns också ljudböcker på andra språk.

Lättlästa böcker: är helt vanliga böcker som är skrivna med ett enklare språk, inga långa och invecklade ord, kanske lite tunnare ibland med större text. Passar bra om man tycker att vanliga böcker kan vara svåra att förstå. Det finns både faktaböcker, spännande böcker och berättelser. Och också en del kända böcker som lättlästa. Det finns också lättlästa böcker att lyssna på. Lättlästa böcker brukar vara på en egen hylla som är märkt lättläst. Ofta brukar det också finnas lättlästa böcker på andra språk, åtminstone på Engelska.

Storstilsböcker: är böcker med extra stor och fet stil. De är därför lättare att läsa för den som är ser dåligt eller är synskadad.

Talböcker: är böcker att lyssna på för den som inte kan läsa en tryckt bok. Man kanske har svårt att se texten, har dyslexi eller kanske har svårt att hålla i en bok.
Det finns två typer av talböcker. Den ena som har bara ljud, och den andra som har både ljud och text, ibland också bilder. En talbok läser man i sin dator med hjälp av ett läsprogram. Man kan också föra över en talbok till en mp3-spelare eller till en talboksspelare. Det finns också appar som man kan använda för att läsa en talbok på en surfplatta eller en smartphone.