Att bli författare

Att bli författare


Om du vill bli författare är det två saker du behöver göra. Eller tre. Det första är att läsa, mycket. Det andra är att skriva, minst lika mycket. Det tredje är att hänga med – att iaktta det som händer omkring dig, reflektera över det, snappa upp bitar av konversationer eller hur den där busschauffören ser ut när han inser att han måste nitbromsa för en ung mamma med barnvagn… Allt detta kan bli stoff i dina texter och är kanske just de detaljer som får din text att kännas unik och trovärdig.

Genom att läsa mycket och olika böcker från olika genrer får du en känsla för hur orden kan samverka, vad det är som gör att en historia fungerar och en annan inte. Hur karaktärer utvecklas och lever, hur vi som läsare kan se in i någon annan och förstå varför de gör som de gör, utan att författaren har skrivit ut det i texten. Du märker varför uttrycket "show, don't tell" är en grundprincip som gäller allt du vill skriva, oavsett om det är dikter, filmmanus eller deckare.

Om du vill skriva med penna på papper eller på dator eller tablet spelar ingen roll – så länge du skriver. Skriv mycket och skriv mer, allt du kommer på. Skriv om det du gillar och det som gör dig obekväm, i alla tänkbara sinnesstämningar, alla tider på dygnet. Skrivandet är ett hantverk. Av allt du skriver kommer kanske en tiondel att vara så bra att du känner för att visa det för någon annan. Bra så! Alla de där 900 skräporden krävdes för att 100 skulle bli riktigt, riktigt bra. Skrivandet är en process man måste mogna in i. Den är arbetsam och tålamodskrävande, men samtidigt hisnande härlig när man plötsligt upptäcker att man skrivit något vidunderligt bra.

Om ditt mål är att ge ut dina texter i bokform ska du tänka i helheter. Det ska inte vara ett hopplock av texter, utan en tematisk helhet som är tillräckligt omfattande för att fylla en bok från pärm till pärm. Kanske är du redan på god väg med färdiga karaktärer, en handling som är intressant nog och ett berättarperspektiv som känns inspirerande och personligt för just dig.

Kanske går du med en tvingande lust, men inget tema att förlösa orden ur. Då är det bästa rådet att ha tålamod, och ögonen öppna. Fundera över din samtid, din personliga historia, vad som är viktigt för dig och får just ditt hjärta att klappa snabbare. Den förlösande faktorn kan bli en bild, en replik, något som händer på stan eller något du läser om i tidningen. Men det kan dröja innan det sker, så fortsätt skriva allt möjligt annat under tiden. Det kan ju hända att det är där i skrivprocessen som din BOK framträder.

Lycka till!

Heidi Jylhä, Förlags ab Scriptum