Mentorernas svar på decibels frågor

Mentorernas svar på decibels frågor

Yvonne Hoffman svarar på Decibels frågor:

1. Varför blev du författare?

Jag kunde inte låta bli. Jag hade ett annat yrke också, jag var lärare, men samtidigt funderade jag hela tiden på roliga och märkliga saker som jag hörde eller läste och hur det kunde bli historier av det.

2. Är det svårt att bli författare?

Svårt? Nja, det är som alla andra yrken: man måste öva sig. Det är viktigt att ha en historia, men det är också viktigt att veta hur man berättar den, så att någon orkar läsa den.

3. Hur ska man göra om man vill bli författare?

Man ska lyssna och titta och i synnerhet läsa. Man kan undersöka vad det är som gör en bok rolig eller spännande. Man kan fråga sig själv: vad är det som gör att jag tycker om eller inte tycker om den här boken – och så försöker man göra på samma sätt, eller så aktar man sig för att göra på samma sätt.

4. Din egen favoritförfattare – varför?

Jag har inte en utan många favoritförfattare. Bland de finlandssvenska är det Irmelin Sandman Lilius (blandar fantasi och verklighet, det tycker jag om), bland de svenska t ex Per Nilsson (rolig och finurlig), bland de finska t ex Jukka Parkkinen (härlig, absurd humor), bland de engelska t ex Philip Pullman (skicklig berättare, kunnig)...

5. Den bästa bok du nånsin läst – varför?

En av de bästa böcker jag har läst är Ett hål om dagen av Louis Sachar: spännande, rolig, binder elegant ihop början och slut.

6. Ditt hetaste boktips (till ungdomar) just nu?

Tja. Kanske Cirkeln + de följande av Strandberg & Bergmark Elfgren. På samma sätt som Kaj Korkea-Ahos Gräset är mörkare på andra sidan bygger den skickligt upp spänningen, så att man måste läsa vidare.

7. Varför är det viktigt att läsa böcker?

I böcker kan man läsa om andra platser och andra tider, man lär sig nya ord, man träffar mänskor och varelser av alla de slag – man lär sig om världen omkring.

Carita Nyström svarar på Decibels frågor:

1. Varför blev du författare?

Det kan man fråga. Kanske av födsel och ohejdad vana. Jag skrev flitigt dagbok från 10-årsåldern, och då skrev jag också dikter. Fortsatt med dagboksskrivandet genom många decennier. Författarskapet blev en förlängning av både detta samt mitt arbete som journalist.

2. Är det svårt att bli författare?

Om man tror på det man skrivit, och känner att man har något viktigt att förmedla skall man kämpa för att få det tryckt. Idag finns ju många fler kanaler att göra sig hörd (och läst) på än då jag debuterade (1975).

3. Hur ska man göra för att bli författare?

Det bästa råd jag kan ge är:
LÄS -LÄS -LÄS
SKRIV - SKRIV -SKRIV

4. Din egen favoritförfattare

De är många. Här några: Charles Dickens, Emily Brontë, Elmer Diktonius. De är sinsemellan olika men alla har gett mig starka läsupplevelser.

5. Den bästa bok du nånsin läst – varför?

Ojdå. Jag måste få fundera på frågan.

6. Ditt hetaste boktips (till ungdomar) just nu?

Se ovan.

7. Varför är det viktigt att läsa böcker?

Jag citerar ur en av mina dikter:
”Böcker gav mig tusen ögon,
ögon jag inte visste att jag ägde
Böcker brände sina glödande spår i mig.
Svindlande höjder, Fattigadel, Chitambo.”