Hela regionen

28.11.2018

Hit kommer vi att samla allt möjligt som alla ungdomar i Österbotten kan delta i, allt från bra tävlingar till stipendier man kan söka. Kolla alltid de angivna hemsidorna för färsk info.

Kolla först vad som är på gång för ungdomar i vår egen evenemangskalender, På gång! Eller på SÖU:s Evenemangskalender.

Intressanta kurser hittar du vid medborgar-, vuxen- och arbetarinstituten

VILL DU: lära dig spela elgitarr, vara med i årets revy, lära dig att skruva med mopeden, gå på Brain gym- eller Mental Coach-föreläsning, göra dina egna smycken, delta i Muskelmaraton, dansa show-dance eller Let´s dance-danserna, sjunga i en ungdomskör, bli en Gnider (kolla Kronoby MI:s kurskatalog om du inte vet vad det är), få LCHF- eller eko-recept, gå på yoga, qigong eller zumba, lära dig kinesiska, få en back-packers tips - eller varför inte göra Strumpnissar, virka Ugly Doll-amigurumis eller lära dig svetsa i metall?

Snabbaste sättet att se vad de har på gång är att gå in på deras Facebook-sidor och gilla dem, så får du uppdateringar om nya kurser, föreläsningar mm.
Kronoby medborgarinstituts webbsidor och på Facebook
Jakobstad Arbis´webbsidor och på Facebook
Pedersöre medborgarinstituts webbsidor
Nykarleby Arbis´webbsidor och på Facebook
Vörå-Oravais-Maxmo medborgarinstitut och på Facebook
Korsholms Vuxeninstituts webbsidor och på Facebook
Malax-Korsnäs Medborgarinstituts webbsidor och på Facebook
Närpes Vuxeninstituts webbsidor och på Facebook
Kaskö Medborgarinstitut och på Facebook
Kristinestads Medborgarinstituts webbsidor och på Facebook

Ungdomsstipendier via Svenska Kulturfonden

Både enskilda ungdomar och arbetsgrupper (t.ex. elevkårer eller ett kompisgäng) kan ansöka om stipendium.Du gör din ansökan elektroniskt på www.kulturfonden.fi när som helst under året.

Din ansökan ska innehålla en kort och trovärdig beskrivning av projektet du vill genomföra och en budget. Du kan ansöka om ett stipendium på 100-500 euro och besked får du inom en månad. Ditt projekt skall ha en finlandssvensk anknytning.

Man kan inte ansöka om ungdomsstipendium för lägerskolor, studier, utlandsresor eller anskaffningar. Ungdomsstipendier kan inte heller beviljas för för föreningars normala verksamhet, utan de finns till hands för ungdomar som själva tar initiativ till och genomför olika slags projekt.

För mer information, kontakta ungdom@kulturfonden.fi

Har du funderat på att starta en ny förening av något slag?

Föreningsresursen erbjuder mycket bra information på detta område och är en jätte bra start för dig för att få mer information om vad som krävs, vad som förväntas av en och vad man bör tänka på.

Föreningsresursen drivs av Svenska studiecentralen och de svarar på de flesta frågor kring mötesteknik, stadgar, medlemsvärvningar och arkivering.

Fler länkar via svenska föreningsresursens hemsida.

"Allt" till din fest eller din förening

Evenemang.fi är främst ungdomsföreningarnas och andra föreningars egen sajt. Där ser du var det ska vara dans i helgen och var det spelas revy. De har även Korvkalkylatorn som är till hjälp när man ska ordna fest (band, utrymme, ljudanläggningar osv). På ÖP.fi kan du läsa om olika evenemang i Österbotten som är på gång eller som recenserats där. Där kan man också hitta tips på vad som pågår i ungdomsföreningarna i nejden och där finns även alla ungdomsföreningarnas kontaktuppgifter.

 

Text: Ungdomsinformatör, Sanna Sund

Tillbaka