Förutsättningar för en lyckad sexupplevelse

Förutsättningar för en lyckad sexupplevelse

Sidan i korthet: Kroppens sexcentrum hos både tjejer och killar finns faktiskt i huvudet, i hypothalamus. Bland annat därför spelar känslorna en betydligt större roll än de flesta tror. Kommunikation är a och o inom sex och det är en klar fördel om man kan prata om vad man vill, gillar och känner före man ska ha sex tillsammans - och helst föreslå saker före istället för efter.
I filmerna och på tv ser sexet alltid så enkelt och njutningsfullt ut och det sker utan pinsamheter och tabbar. Det kan det också vara i verkligheten - om vissa saker är "i skick". Egentligen finns det ingen fullkomlig instruktionsbok eller användarmanual för sex, mem för att sexet ska bli en positiv upplevelse, lönar det sig att se till följande grejer:

Att de fysiska förutsättningarna finns:

- Tjejen borde nog ha kommit så långt i puberteten att hon åtminstone har fått mens, eftersom det troligen innebär att hennes slida är utvecklad nog för att ens kunna ha samlag utan att det gör ont, skaver eller blöder. Men bara för att man fått mens är det inte säkert att allt annat är färdigt utvecklat, så det är också viktigt att hon ska kunna bli ordentligt sexuellt upphetsad, bli våt och svullen, för att hon ska kunna njuta av sexet. För att tjejen ska kunna njuta eller få orgasm krävs dessutom att hon är så upphetsad att slemhinnorna i slidan blir våta, mjuka och beredda. Är hon inte upphetsad nog så är hennes slida trång och torr, det kan ta sjukt och kännas obehagligt och det uppstår lättare sår.

- Killen borde åtminstone ha hunnit så långt i puberteten att han kan få stånd och utlösning, dvs att hans penis är utvecklad nog. Kan han inte få stånd kan han inte genomföra ett samlag och utlösning och orgasm hänger oftast ihop. Nervositet, brist på upphetsning eller alkohol kan göra att han förlorar ståndet eller inte kan fål utlösning, vilket spolierar hela upplevelsen.

Vi är inga maskiner!

Dels är alla människor lite olika och tycker om olika saker, dels påverkar känslor, humör och stämning väldigt mycket hur man upplever sexet. Vi är alla olika och det är något som det lönar sig att ta i beaktande speciellt om partnern är "okänd".

Vi tänder med hjärnan

Kroppens sexcentrum hos både tjejer och killar finns faktiskt i huvudet, i hypothalamus. Bland annat därför spelar känslorna en betydligt större roll än de flesta tror. Det spelar alltså inte så stor roll vad man gör med kroppen om inte huvudet är med på noterna. Till exempel har tjejer väldigt svårt att få orgasm om de känner sig osäkra, otrygga eller nervösa. Därför är det en klar fördel att känna personen man ska ha sex med, känna sig bekväm och kunna vara sig själv – och gärna vara åtminstone lite förälskad i partnern!

Ingen är tankeläsare

och det finns inga perfekta, fullärda älskare/älskarinnor, så därför lönar det sig alltid att berätta eller visa med kroppsspråk och ljud vad man själv tycker att känns skönt. Bättre att våga säga och visa än att sexet blir misslyckat för att partnern gör något som känns fel, för att det är obekvämt eller gör ont. Var inte så rädd för att den andra ska ta illa upp och känna sig kritiserad - bryr man sig om varandra så tar man gärna emot hjälp för hur man ska få den andra att njuta. Känns det pinsamt eller konstigt att fråga exempelvis "känns det här skönt?" - vilket såklart är enklast och som undviker flest missförstånd och osäkerhet - så försök åtminstone att tyda partnerns kroppsspråk, ljud, andhämtning och miner. Fördelen med att ha sex flera gånger med samma partner är att man så småningom lär sig vad just den människan tycker att är skönt och kan tolka hans/hennes signaler och humör. Kommunikation är a och o inom sex och det är en klar fördel om man kan prata om vad man vill, gillar och känner före man ska ha sex tillsammans - och helst föreslå saker före istället för efter.

Läs mer på sidorna Viktigt FÖRE sex och Viktigt UNDER sex.

Poängen med sex är INTE att man ska få orgasm.

Poängen är att man är riktigt nära någon och att man känner sexuell upphetsning för en viss människa som man kan njuta tillsammans med och nå sexuell tillfredsställelse med. ”Det är inte målet som är det viktiga utan resan dit”. Sex är inte misslyckat om det inte går för båda två, så länge de båda njuter av upplevelsen. Försöker man för mycket så kan man gå i ”baklås” och upplevelsen blir dålig.

Trappstege vs. Damm

Idag verkar inställningen till sex vara väldigt orgasmfixerad. Uppfattningen, att om man inte "kommer" under samlaget så är sexet misslyckat, är sorgligt allmän - och förstör i många sexliv. Den inställningen bygger på att se sex som ett slags trappstege, där det ena skedet ska leda till det andra, som leder till det tredje och där kulmen är orgasmen. Men om den ena partnern inte får orgasm, så kan hen känna besvikelse och otillfredsställselse, känna sig misslyckad eller till och med tvivla på sina egna förmågor som älskare/älskarinna. Platt fall från stegen. Ett exempel på det här är när tjejen tar längre tid på sig att nå orgasmen och killen hinner komma före (och har svårt att fortsätta samlaget eftersom snoppen slaknar eller blir för känslig ~> för tidig utlösning).

Men om man istället ser på sex som en damm full av olika saker man kan göra (oralsex, smeksex, hångel, orgasm, massage och så vidare) och att man därifrån plockar lite av det ena och lite av det andra, så kan sex kännas mycket mera tillfredsställande - oavsett om det ingår en orgasm eller inte. Kanske lite som en lösgodispåse?