Tjejer

Tjejer

Sidan i korthet: När tjejen blir sexuellt upphetsad så rusar blod till både yttre och inre blygdläppar, klitoris och slidväggar och de blir svällda och mycket känsligare än normalt. Ur osynliga körtlar i slidmynningen kommer vätska, lubrikation, som ska funka som glidmedel. Tjejers underliv ska dofta och smaka på ett för dem speciellt sätt – det finns inga lukt- eller smaklösa underliv och doften innehåller faktiskt feromoner som funkar omedvetet upphetsande på partnern. Det är överlag en stor fördel om tjejen har onanerat själv, så att hon lärt känna sin egen kropp och sina egna orgasmer.

Vad finns var och hur funkar det?

Mellan tjejens ben finns hennes underliv, ytterst finns de yttre blygdläpparna (som könshåret växer på). Triangeln med könshår ovanför blygdläpparna brukar se ut som en liten kulle, och den kallas även för venusberget. Mellan blygdläpparna finns en springa. Mellan de yttre blygdläpparna finns de inre blygdläpparna, som brukar vara fuktiga och oftast en lite annan färg än resten av kroppens hud (som huden innanför munnens läppar eller blekrosa, mörkröda, grålila eller brunröda - det är för att de är täckta av slemhinnor, se nedan).

Strax under den punkt där de två inre blygdläpparna går ihop finns klitoris, som för de flesta tjejer är det känsligaste stället på hela kroppen (känsligare än mannens ollon) och där de oftast tycker att det är skönast att bli smekta/gnuggade. Klitoris kan när tjejen är upphetsad kännas som en liten mjuk kula och många tjejer behöver stimulera klitoris för att kunna få orgasm. Egentligen är klitoris ett stort och invecklat organ, som sträcker sig bakifrån från skinkorna längs med varsin sida av slidöppningen och ihop vid den känsligaste punkten klitorisollonet, som finns under klitorishuvan. Det är med andra ord bara toppen av isberget som är synligt med blotta ögat, men alla tjejer som har upplevt en orgasm kan nog vittna om att orgasmen känns på ett betydligt större område än bara i den lilla knoppen.

Strax nedanför klitoris finns urinrörets öppning, men den är så liten att det inte går att ta fel på den och slidöppningen. Mellan de inre blygdläpparna finns slidöppningen, hålet. Därifrån går en kanal (det är egentligen den som heter slidan, men med slida brukar man mena det mesta mellan de inre blygdläpparna och livmoderhalsen) upp till livmoderhalsen och livmodern, men det är bara mensblod som kan komma ut ur livmodern och spermier som kan simma upp i den – snoppen kommer inte förbi livmoderhalstappen.

Slidkransen finns ett par centimeter upp i slidan. Den kallades förr för mödomshinna, vilket gav uppfattningen om att det skulle ha funnits liksom ett lock för slidan som man var tvungen att spräcka för att kunna ha sex. Men det är inte alls så det ser ut. Slidkransen är ett ringformat slemhinneveck med ett hål i som mensblodet kan rinna ut ur. Slidkransen är dock töjbar och ser lite ut som en hårsnodd av tyg - ju mer sexuellt upphetsad tjejen är, desto mjukare och halare och mer töjbar blir den. Om det gör ont när man exempelvis ska föra in en tampong eller snopp i slidan, så beror det mest troligt på att man är för trång och torr och omedvetet spänner bäckenbottenmuskulaturen runt omkring slidan. Endast 25% av alla tjejer blöder lite första eller de första gångerna de har sex. Blödningen beror då på att slidkransen har spruckit. Men man kan även känna smärta efteråt, lite som skavsår i/vid slidöppningen och detta kan bero på att tjejen inte har varit tillräckligt beredd eller våt innan samlaget. En gynekolog kan inte se huruvida man är oskuld eller inte och egentligen försvinner inte slidkransen helt förrän man fött barn vaginalt (genom slidan).

Eftersom slidan är otroligt elastisk, så är det svårt att säga hur djup en tjejs slida är, det är individuellt och det beror på hur upphetsad hon är. Vanligvis är tjejens slida mellan 7 och 15 cm djup - men man behöver inte heller föra in hela snoppen vid samlag. I slidan finns det nämligen mest känselnerver i de första 2-2,5 centimetrarna upp från slidmynningen. Därför kan tjejen tex ha en tampong i slidan utan att känna av den hela tiden och därför är det inte fullt så viktigt hur stor snopp en kille har som många tror. Tampongen kan dock inte slippa in till livmodern, livmodertappen tar emot. Slidan kan töja sig så stor att hon kan föda ett barn, men den kan också krama ihop sig så att ett lillfinger räcker för att göra det skönt.

OBS! Längst bak från kroppens framsida räknat och mellan skinkorna finns ändtarmen (analöppningen, anus). Under förspel och sex kan vissa tjejer och killar tycka att det är skönt att bli smekt runt eller i anus, eftersom där finns en hel del nerver. De flesta som har analsex har smeksex runt analen. Ändtarmen är egentligen inte av naturen menad för att man ska föra något in i den, exempelvis en snopp, så den är inte alls lika töjbar och den producerar inte samma naturliga glidmedel som slidan gör. Dessutom finns ringmuskeln i ändtarmsöppningen och den har till uppgift att "hålla tätt". Därför ska man vara försiktig under bland annat analsex, så att inte huden i analöppningen brister och börjar blöda eller att ringmuskeln tänjs ut så många gånger att den blir förslappad och man inte längre kan hålla tätt.

En del tycker att analsex är skönt, andra tycker bara att det gör ont, känns obehagligt eller är äckligt - huvudsaken är att man inte gör något mot någons vilja och inte skadar varandra! Analsex är ingen obligatorisk del av sexlivet och enligt undersökningar är det ca 30% av kvinnor med ett aktivt sexliv som prövat på det, men bara 8% av kvinnorna som njuter av och gillar det.

All hud innanför de yttre blydgläpparna är täckta av slemhinnor. Egentligen all hud som är fuktig i underlivet har slemhinnor på sig och slemhinnornas uppgift är att skydda mot skavande, mot bakterier och smuts och för att det ska glida bättre. Du kan läsa mera om tjejernas underliv här!

Sexuellt upphetsad

När tjejen blir sexuellt upphetsad så rusar blod till både yttre och inre blygdläppar, klitoris och slidväggar och de blir svällda och mycket känsligare än normalt. Det gör att hela underlivet ser större och slätare ut (tillströmningen av blod gör att den skrynkliga huden slätar ut sig), oftast även mörkare och fuktigare också. Själva slidan, kanalen, blir både djupare och bredare - slidans väggar rör nog fortsättningsvis varandra, men de kan töja ut väldigt mycket när tjejen är ordentligt sexuellt upphetsad, lite som ett dragspel. (Naturligtvis ska man ändå akta att föra in för stora saker eller för kraftigt, vävnaderna kan nog spricka om de töjs ut för långt eller om hon inte är upphetsad nog).

Ur osynliga körtlar i slidmynningen kommer vätska, lubrikation, som ska funka som glidmedel. Tjejers underliv ska dofta och smaka på ett för dem speciellt sätt – det finns inga lukt- eller smaklösa underliv och doften innehåller faktiskt feromoner som funkar omedvetet upphetsande på partnern.

När en tjej blir sexuellt upphetsad så påverkar det inte bara underlivet utan hela kroppen. Andningen blir snabbare, hjärtat börjar pumpa snabbare, blodcirkulationen ökar och mycket mera. Det syns inte alltid utanpå en tjej om hon är upphetsad eller inte (jämfört med killens avslöjande stånd), men kanske kan man märka att hon rodnar, andas lite snabbare, eventuellt får lite hårdare bröstvårtor och ögonen glänser lite. Kroppsspråket är nog det som avslöjar tjejen mest.

Oftast behöver tjejer förspel för att bli upphetsade. Hur långt förspel och av vilken typ varierar både från tjej till tjej och gång till gång. Visst kan tjejer bli kåta från 0 till 100 på en pytteliten stund, men oftare behöver de en längre stunds uppmärksamhet. Det kan vara allt från att fantisera om sex eller flirta till att smekas på de erogena zonerna eller munsex. Upphetsningen stegras dock vartefter och oftast behöver tjejer en längre stunds rytmiskt och stadig stimulering i ökande takt av klitoris och/eller slidan för att närma sig orgasmen. För att tjejen ska lubricera, alltså producera ett naturligt glidmedel, behöver hon vara ordentligt tänd, och lubrikationen är lika viktig som klitoris för att kunna ha njutningsfullt sex.

Nyare forskning säger att tjejer kan bli sexuellt upphetsade precis lika snabbt som killar, att det egentligen inte finns någon biologisk skillnad så där i medeltal. Men eftersom en heterosexuell kille kanske ser sexuellt upphetsande signaler (exempelvis i allt från tvättmedelsreklamer till musikvideon) många fler gånger per dag än en heterosexuell tjej, så är är han kanske mera "förberedd".

Tjejens orgasm

Tjejers orgasmer är ännu idag ett mysterium för forskarna för de kan vara väldigt olika från tjej till tjej och från gång till gång för samma tjej. Orgasm för en tjej är tyvärr inte alltid en självklarhet, eftersom det oftast krävs så mycket mer än bara penetrering (sexuell upphetsning, känslor, omständigheter, uthållighet och så vidare) och det påstås att det kan ta fyra år från första samlaget till första orgasmen, eftersom så många saker ska klicka.

Tjejers orgasmer kan kännas olika starkt och olika mycket, vara lättare eller svårare att nå och de kan till och med tränas upp att bli längre och kraftigare.

Många tjejer kan dock få orgasm utan att något (snopp, finger, dildo och så vidare) förs in i slidan. Men en del tjejer kan inte få orgasm om inte klitoris smeks eller gnuggas exempelvis under samlaget

Fontänorgasm eller sprutorgasm, kallas det då det för vissa tjejer kan spruta klar vätska ur slidan när de får orgasm, och multipla orgasmer, när tjejer kan få flera orgasmer i rad, exempelvis under ett och samma samlag. Fontänorgasmer kan man inte träna upp eftersom de beror på körtlar man inte kan påverka, medan många tjejer med tiden och erfarenheten kan lära sig att få flera orgasmer på rad.

Vissa tjejer tycker att analsex är skönt, det vill säga att något förs in i analöppningen, men där finns inte alls lika mycket känselnerver som slidan. Läs mer på sidan Viktigt UNDER sex.

Det är överlag en stor fördel om tjejen har onanerat själv, så att hon lärt känna sin egen kropp och sina egna orgasmer.

För att tjejen ska kunna få orgasm krävs det att hon är ordentligt upphetsad, så att slidan blir tillräckligt fuktig och svälld.

Någon har förklarat själva orgasmen som en kraftig nysning när kulmen väl kommer, men poängen är att det trappas upp och sedan blir jätteskönt. Rent fysiskt så drar slidan ihop sig i rytmiska rörelser under orgasmen. Efteråt känns det oftast väldigt behagligt och avslappnat. Som sagt, det finns otaliga olika orgasmer och upplevelser av dem.

 

Här finns mera information om Tjejens underliv, mens och bröst.