Könssjukdomarna

Könssjukdomarna

Sidan i korthet: Många av könssjukdomarna är sådana som man får leva resten av sitt liv med. Till könssjukdomarna hör de sjukdomar som smittar via sex (vaginalt sex, munsex, smeksex, analsex). De flesta märker inte att de har smittats med en könssjukdom och kan därför lätt sprida den vidare. Det är bättre att testa sig en gång för mycket än en gång för lite. Om man ens misstänker att man fått vissa könssjukdomar så är man faktiskt skyldig enligt Smittskyddslagen i Finlands lag att testa sig, att ta emot behandling så man blir frisk, att inte smitta andra och att informera alla sexpartners som man kan tänkas ha hunnit smitta.
Kalla, snabba fakta som du MÅSTE kunna om könssjukdomar:

KOM IHÅG att många könssjukdomar får man sedan DRAS MED HELA LIVET!

Följderna kan vara katastrofala (peniscancer, livmoderhalscancer, barnlöshet och missfall, smärtsamma blåsor…)

DET ÄR BARA DU SOM KAN SYDDA DIG SJÄLV!
  • Till könssjukdomarna hör de sjukdomar som smittar via sex (vaginalt sex, munsex, smeksex, analsex) och man kan inte ha fått dem om man inte haft någon form av sex.
  • ALLA kan få en könssjukdom oavsett ålder, kön, status, sexuell läggning, etnicitet osv om de inte skyddar sig tillräckligt. De flesta med ett aktivt sexliv får faktiskt någon könssjukdom någon gång.
  • De flesta märker inte att de har smittats med en könssjukdom – de har inga symptom på att de smittas och kan därför lätt sprida den vidare utan att veta om det.
  • Vissa könssjukdomar är väldigt farliga i långa loppet om man inte upptäcker dem och behandlar dem med medicin. Tex både klamydia och gonorré kan göra killar sterila så att de inte kan göra barn senare och herpes kan skada hornhinnan i ögat.
  • Det enda som skyddar mot de flesta könssjukdomar är kondom. Men inte ens kondomen är 100% säker, eftersom den inte täcker hela snoppen och därför kan tex kondylom-vårtor på pungen eller blygdläpparna ändå smitta. Och har man inte kondomen på under munsex så smittar det såklart mellan slemhinnorna i munnen och på ollonet eller i slidan – detsamma gäller analsex. Inte ens smeksex är säkert, eftersom vissa könssjukdomar kan smitta via fingrarna.
Men kondomen är ändå det säkraste vi har och därför borde den vara din bästa vän!
  • Många av könssjukdomarna är virus som man får lida med resten av livet. Man kanske inte alltid har aktiva vårtor eller infektioner, men de kan komma tillbaka, smitta och vara väldigt smärtsamma.
  • För att riktigt kunna njuta av de härliga sidorna av sex, så är det bäst att vara 110% säker på att man själv eller partnern inte har någon könssjukdom. Det är alltså lätt att smittas av en könssjukdom och det är vanligt att man inte alls har några symptom fastän man är smittad (sjukdomen är latent och ligger vilande). Därför är det bra att testa sig alltid då man utsatt sig för risk att bli smittad. Kontaktuppgifter till var man kan testa sig i Decibels 11 medlemskommuner finns här.
  • Bättre att testa en gång för mycket än för litet.
  • Ofta är behandlingen kostnadsfri eller billig – om det alls finns något botemedel.
  • Om man ens misstänker att man fått vissa könssjukdomar så är man faktiskt skyldig enligt Smittskyddslagen i Finlands lag att testa sig, att ta emot behandling så man blir frisk, att inte smitta andra och att informera alla sexpartners som man kan tänkas ha hunnit smitta. Har du fått klamydia, HIV, syfilis eller gonorré så är det brottsligt att inte göra något åt det.

Om du överlag vill veta hur det går till hos gynekologen, där en del av könssjukdomstesten kan tas, så läs gärna vårt reportage Decibel besöker gynekologen!