Flatlöss och skabb

Flatlöss och skabb

Sidan i korthet: Flatlöss är små blodugande hudparasiter och hur god hygien du än har så kan du ändå smittas via handdukar, sängkläder och solariebäddar. Naturligtvis smittar flatlusen även via sex. Vid sex är kondom det enda som kan skydda till en del, men könshåren brukar ju röra vid varandra då, så helt säkert är skyddet inte. Det finns receptfritt läkemedel på apoteken som du behandlar med först när du säkert har symptom eller hittar löss/ägg.

Vad?

Flatlöss är små blodugande hudparasiter och hur god hygien du än har så kan du ändå smittas via handdukar, sängkläder och solariebäddar. Flatlusen är ungefär 2 mm lång och platt, lever i könshåren, håret i armhålan och annat i kroppshår 8till och med i ögonfransarna) och smittar lättast via nära hudkontakt.

Smittar hur?

Du kan alltså smittas via kläder, handdukar, sängkläder, solarier och andra ställen där smittade personer suttit/legat med hudkontakt. Naturligtvis smittar flatlusen även via sex. Lusen lägger även ägg i hårbotten, som utvecklas till nya löss.

Hur skydda sig?

Undvik att låna textilier av andra, speciellt otvättade sådana, och undvik att ha nära och mycket kroppskontakt med någon som har flatlöss. Vid sex är kondom det enda som kan skydda till en del, men könshåren brukar ju röra vid varandra då, så helt säkert är skyddet inte.

Vilka är symptomen?

Lusbetten ger lite klåda först. Du kan få små blödningar i form av blå-bruna fläckar på huden. Kliandet kan i sig orsaka infektion, precis som med insektbett. Inkubationstiden är en till sju dagar. Klådan blir mer intensiv cirka en månad efter smittillfället, då du blivit överkänslig mot lössen.

Testning:

Om du misstänker att du smittats med flatlöss ska du leta noga efter de små lusarna, som är genomskinliga och kan vara svåra att se med ögat. Även äggen är svåra att se, men sitter fastklistrade vid hårrötterna.

Behandling:

Det finns receptfritt läkemedel på apoteken som du behandlar med först när du säkert har symptom eller hittar löss/ägg. Det är väldigt viktigt att följa bruksanvisningen och behandla igen om en vecka när eventuella ägg kläckts. Även din partner/familjemedlemmar ska undersökas noga och behandlas. Alla textilier och ytor som kan ha kommit i kontakt med lössen ska tvättas i normal temperatur. Om du inte får bort flatlössen med ett par behandlingar ska du kontakta läkare.

Risker?

Ger inte direkt några farliga följder, kanske överkänslighet i värsta fall. Men de är väldigt störande och de smittar lätt andra.