Gonorré

Gonorré

Sidan i korthet: Gonorré smittar genom kontakt mellan slemhinnor eller kroppsvätskor. Eftersom den smittar via kroppsvätskor så kan den även överföras under smeksex via fingrarna, via munsex eller via sexleksaker. Kondom är det enda skyddet och helst ska den vara på både under vaginal- och analsex OCH under oralsex. Det är vanligt att man inte får några symptom på att man smittats med gonorré, men får man symptom så kommer de inom en vecka.

Vad?

En bakterie. Alla kan smittas, men vanligare när snoppar är inblandade och även om den varit ovanlig så ökar antalet fall kraftigt.

Smittar hur?

Genom kontakt mellan slemhinnor eller kroppsvätskor (mun, slida, ollon, anal, ögon, saliv, sperma, slidsekret osv).

Kan alltså smitta via alla former av sex, men speciellt vid vaginal- och analsamlag. Eftersom den smittar via kroppsvätskor så kan den även överföras under smeksex via fingrarna, via munsex eller via sexleksaker.

Hur skydda sig?

Kondom är det enda skyddet och helst ska den vara på både under vaginal- och analsex OCH under oralsex. Om man har munsex så ska man helst ha en slickduk (uppklippt kondom) över slidan eller kondom på snoppen. Åtminstone bör man inte få sperma i munnen eller svälja den.

Vilka är symptomen?

Det är vanligt att man inte får några symptom på att man smittats med gonorré, men får man symptom så kommer de inom en vecka. Man kan ha gonorré i slidan, på snoppen eller i analen, men även i ögonen eller halsen. Hos personer med snopp kan det svida i urinröret och göra ordentligt ont när man kissar. Även hos tjejer kan det svida när man kissar och man kan ha mer flytningar än normalt, ofta gulaktiga och illaluktande. Överlag påminner symptomen om de man har vid klamydia.

Testning:

Urinprov är vanligast, kan hos tjejer kombineras med ett svabbprov som man tar från slidans väggar med bomullstops. Man kan testa för gonorré även när man inte har symptom. Om testet är positivt så meddelar läkaren Smittskyddscentralen och dina före detta sexpartner meddelas att de kan vara smittade. Eftersom en obehandlad gonorré har så allvarliga följder (se Risker) så är det lag på det här.

Behandling:

Antibiotika – såvida den variant du smittats med inte är resistent mot vanlig antibiotika, då kan den vara svår att få bort. Då behövs specialmediciner. Även din partner ska testas och behandlas. Under behandlingstiden får du inte ha någon form av sex med någon, eftersom du både smittar och kan få din smitta tillbaka igen av partnern.

Risker?

Gonorré kan skador på äggledare och bitestikel och det kan leda till svårigheter att få biologiska barn eller göra en steril. Tex utomkvädeshavandeskap är farliga. Infektionen kan även ge ögoninfektioner, ledbesvär och hudutslag, och i sällsynta fall blodförgiftning. En gonorréinfektion ökar risken för överföring av hiv och andra STI:er vid exponering.