Klamydia

Klamydia

Sidan i korthet: Klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna i Finland. Ungefär hälften av de smittade märker inte att de har klamydia, de får inga symptom men kan ändå smitta vidare. Får man symptom så kan det vara sveda då man kissar, ökad flytning, smärtor, mellanblödningar och smärtor i nedre delen av buken.Klamydia smittar väldigt lätt via oskyddat sex, vid vaginalt samlag eller vid analsex. Om sjukdomen inte behandlas kan tjejer få en inflammation i äggledarna, för killar kan obehandlad klamydia leda till försämrad spermieproduktion.

Vad?

En av de vanligaste könssjukdomarna i Finland. Ungefär hälften av de smittade märker inte att de har klamydia, de får inga symptom men kan ändå smitta vidare. Hör under Smittskyddslagen så att man MÅSTE testa sig, behandla sig och meddela dem man kan ha fått smittan ifrån och smittat vidare – men man kan göra det anonymt. Klamydia är en bakterie.

Smittar hur?

Klamydia smittar väldigt lätt via oskyddat sex, vid vaginalt samlag eller vid analsex. Klamydia kan sätta sig i kön, anal, ögon och hals. Störst är risken att man får klamydia i könet eller analen efter sexuella kontakter. Eftersom klamydia smittar via kroppsvätskor så kan man även få klamydia i halsen (samma symptom som vid flunssa) och smittar då via munsex. Man kan även smittas via smeksex med fingrarna eller via sexleksaker.

Att använda kondom eller femidom vid samlag är den viktigaste åtgärden för att minska risken för överföring, alternativt att ha sex som inte innefattar samlag. Vid oralsex ska man använda kondom eller slickduk (kan köpas skilt eller klipp upp en kondom på längden).

Vilka är symptomen?

En stor del av alla smittade har inga besvär, man kan alltså bära på sjukdomen utan att veta om det. Får man symptom så beror det på var bakterien finns (ollon, slida, anal, hals eller ögon). Om man får symptom brukar de komma efter några dagar upp till tre veckor efter att man blev smittad. De symptom som kan förekomma är sveda då man kissar, ökad flytning, smärtor, mellanblödningar och smärtor i nedre delen av buken. Lätt att förväxla symptomen med de man har när man har gonorré.

Risker?

Om sjukdomen inte behandlas kan tjejer få en inflammation i äggledarna, för killar kan obehandlad klamydia leda till försämrad spermieproduktion. Det betyder att man kan få problem med att skaffa barn. Om en kvinna har en obehandlad klamydiasmitta när hon föder barn så kan babyn smittas och få lunginflammation eller ögoninflammation.

Testning:

Om man misstänker att man har blivit smittad, ska man testa sig. Det ät det enda sättet att få veta säkert! Det går till så att man får lämna in ett urinprov på hälsocentralen eller vid en privat läkarmottagning. Provet kan också tas livmodertappen, ändtarmen och ibland från öga eller svalg. Också andra som kan ha smittats ska undersökas! Vid testning för klamydia används en tops för att ta prov från svalget, slidan eller ändtarmen beroende på var man ska testa. För test i urinröret används urinprov eller tops. Eftersom klamydia oftast inte ger några symtom och överförs relativt lätt är det viktigt att testa sig regelbundet om en har sex med andra. Klamydia hör till de könssjukdomar som hör under smittskyddslagen, så om man testar positivt för klamydia så måste man ta emot behandling och läkaren meddelar myndigheterna och dina tidigare partners ifall du vill vara anonym.

Behandling:

Klamydia behandlas med antibiotika. Medicinen ges vanligen som tabletter, som man sväljer med vatten.