Kondylom och HPV

Kondylom och HPV

Sidan i korthet: Kondylomvårtorna liknar vanliga fotvårtor men finns i underlivet. Alla har inte symptom på att de smittats med kondylom och den här könssjukdomen är speciellt lurig eftersom det kan ta allt från några månader till över ett år innan man eventuellt får kondylomvårtor. Kondom är det enda skyddet efter sexdebuten, men täcker inte hela underlivet så viruset kan smitta utanför kondomen. Man kan inte testa sig mot kondylom om man inte har aktiva kondylomvårtor att ta provet från.
Vad?

Kondylomvårtorna liknar vanliga fotvårtor men finns i underlivet. Alla får dock inte symptom som synliga vårtor men kan ändå smitta vidare. Kondylom får man av ett par typer av humant papillomavirus (HPV). HP-virusen (ca 200 st) är världens vanligaste sexuellt överförbara sjukdom och vissa HP-virus kan i värsta fall orsaka livmoderhalscancer och peniscancer senare i livet – men man kan vaccinera sig före sexdebuten mot både de typer som kan ge kondylom och de som kan ge livmoderhalscancer. Även fotvårtorna är en form av HP-virus.

Smittar hur?

Alla har inte symptom på att de smittats med kondylom och den här könssjukdomen är speciellt lurig eftersom det kan ta allt från några månader till över ett år innan man eventuellt får kondylomvårtor. Man är troligen bara smittsam då det finns vårtor. Vårtorna kan dock vara helt symptomlösa (osynliga och omärkliga) och då kan man smitta sin partner utan att själv ha några besvär. Och eftersom viruset oftast finns i slemhinnorna i hela underliven oavsett var och om man har vårtor, så smittar i princip all form av sex där hud rör hud eller slemhinna. Nästan alla sexuellt aktiva män och kvinnor har någon gång haft någon form av HP-virus och i 90% av fallen läker de ut av sig själva efter ett par år.

Hur skydda sig?

Kondom är det enda skyddet efter sexdebuten, men täcker inte hela underlivet (pungen, penisroten, blygdläpparna, analen osv), så viruset kan smitta utanför kondomen. Man kan vaccinera sig mot både kondylomviruset och de som orsakar tex livmoderhalscancer (se nedan), men då ska det ske innan man har haft sex första gången (inklusive oralsex och analsex).

Vilka är symptomen?

OM man alls har några symptom så liknar de oftast små fot- eller handvårtor, men finns antingen på snoppen, i ändtarmen, i slidan (till och med uppe i livmodertappen), på blygdläpparna eller i urinrörsöppningen. Vårtorna kan även vara osynliga, men aktiva och smittsamma. Syns de så kan de vara flikiga eller runda, lite upphöjda, vita eller rosa eller lite blomkålsaktiga knottror. De kan blöda lite, klia och svida och ge besvär vid samlag.

Kondylomvårtor kan ibland förväxlas med vanliga talgkörtlas som finns i huden i underlivet.

Testning:

Man KAN INTE TESTA sig för kondylom – det går helt enkelt inte att se om man har det genom att ta prover om man inte har aktiva kondylomvårtor att ta provet från. Från aktiva vårtor tas vävnadsprov för att se att det faktiskt är kondylom. De flesta som har smittats med kondylom kan alltså inte veta det, eftersom alla inte får vårtor och inkubationstiden kan vara över ett år.

Behandling:

Vårtorna kan nog försvinna av sig själva, men det kan ta upp till ett par år innan de är borta och under den tiden smittar man. Viruset kan ändå finnas kvar i kroppen och vårtorna kan komma tillbaka igen tex när kroppens försvar är hårt utsatt, tex när man är sjuk, överstressad eller gravid. Du kan behandla själva vårtorna men du kan inte själv bli av med viruset. Det finns många olika behandlingar för vårtorna och man bestämmer tillsammans med en läkare vad som passar bäst. Man kan bla behandla vårtorna med receptbelagd kräm eller pensla med en lösning, frysa ner dem, bränna bort dem med laser eller elektricitet eller skära bort dem. Olika HP-virus kan smitta via sexuella kontakter och en del av dem kan i värsta fall och först efter många år orsaka livmoderhalscancer, peniscancer eller ändtarmscancer.

Man kan vaccinera sig mot både det HP-virus som ger kondylom och de som kan orsaka livmoderhalscancer. Ofta rekommenderar de att man ska göra det innan man haft sex första gången, men alla kan vaccinera sig. De flesta som smittas är mellan 20 och 25 år, men risken finns ju så länge man har ett aktivt sexliv och därför ska man helst vaccinera sig oavsett om man haft sex än eller inte. Ta kontakt med din skolhälsovårdare eller kommunens preventivrådgivning för att bli vaccinerad.

Risker?

Vissa HP-virus kan orsaka cellförändringar i livmodernhalsen som kan leda till livmoderhalscancer. Det är därför man ska ta PAPA-prov under en gynekologisk undersökning vartannat år, för att i tid upptäcka om man har cellförändringar. Cellförändringarna kan ”klippas bort”, men då är risken större att man inte kan behålla barnet sedan när man är gravid utan får missfall. Mot dessa virus kan man idag vaccinera sig, men då borde man alltså göra det innan man har haft sex och alltså utsatt sig för risken att bli smittad av de här virusen.

Samma virus kan alltså orsaka flera former av cancer hos killar (peniscancer, analcancer osv), eftersom de inte kollas med PAPA-prov.