När är jag redo att ha sex?

När är jag redo att ha sex?

Sidan i korthet: Att vara könsmogen betyder att rent fysiskt sett måste båda parterna vara mogna för att kunna ha sex. Det är också en massa annat som spelar i om man är redo för sex eller inte och lika viktigt som den fysiska sidan, är den psykiska. Att tvinga sig till något som inte känns bra, kan ge obehag för sex framöver. Lär känna dig själv och din kropp först.
Det finns egentligen ingen ”rätt” ålder att ha sex första gången, det varierar från person till person. Det viktigaste är i alla fall att du faktiskt är både könsmogen och mentalt tillräckligt utvecklad för det.

Att vara könsmogen betyder att rent fysiskt sett måste båda parterna vara mogna för att kunna ha sex. Det betyder att tjejen ska ha kommit så långt i puberteten att alla ”delarna” är tillräckligt utvecklade. Det innebär inte bara att hon borde få bröst och mens först, utan även till exempel att väggarna i slidan och slemhinnorna är tjocka nog att klara av ett samlag. Hon ska också kunna bli upphetsad för att kunna njuta av sex. För killar betyder det att de är könsmogna att de har fått utlösning så att det kommit sperma ur snoppen. Läs vidare under Hur fungerar våra kroppar.

Men det är ju inte bara fast på om man har hår mellan benen eller inte om man är redo att ha sex.
Det är en massa annat som spelar i om man är redo för sex eller inte och lika viktigt som den fysiska sidan, är den psykiska.

När det gäller den psykiska mognaden för sex är det ingen annan än du själv som kan veta när du är klar. Det kan vara svårt eftersom man blir lätt påverkad av kompisar och myter om sex och man kan intala och övertyga sig själv att man nog är mogen för det fast man egentligen inte är det. Men om man känner efter långt inuti sig själv, och helt ärligt, då vet man om man är färdig eller inte. Om det känns ett minsta obehagligt, fel eller konstigt när du är i en sådan situation som kan leda tills sex, ska du genast avbryta. Det gäller under hela livet, inte bara för när du är mentalt färdig för att ha sex första gången. Att tvinga sig till något som inte känns bra, kan ge obehag för sex framöver. Det lönar sig alltså inte att ha någon brådska. Lär känna dig själv och din kropp först.

Ett sätt att bedöma om man är redo för sex är att tänka efter hur det skulle kännas att berätta om saken åt någon. Skulle det vara pinsamt? Om du känner att du vågar och vill berätta för kompisar, skolhälsovårdaren eller till och med din mamma att du har haft sex, är du kanske mera ansvarsfull och psykiskt mogen när det gäller sex.

Ett annat sätt att bedöma om man är redo, är att känna efter om man är mera villig och kåt än rädd för att ha sex? Om man är mera rädd än kåt vid tanken av sex, lönar det sig nog att vänta en stund till.