P-stav

P-stav

Vad?

P-stav, som också kan kallas implantat, är ett hormonellt preventivmedel som sätts under huden och har storleken av en tändsticka. Staven är gjord av plast, den är elastisk och mjuk och ungefär 4 cm lång. De p-stavar som säljs i Finland innehåller bara ett hormon, gestagen (gulkroppshormon).

Skyddet mot graviditeter är högt med p-stav – t.o.m. 99,8%, och den sägs vara det säkraste skyddet mot graviditeter som finns på marknaden för tillfället. Det höga skyddet baserar sig på att det inte kan förekomma missar i användningen – du kan inte glömma staven, och den behövs inte heller kommas ihåg. Skyddet mot graviditet finns också under eventuella magsjukor och diarré. P-staven skyddar dock inte för könssjukdomar. Priset på en p-stav är ca 200€.

Hur använder man den?

P-staven sätts in av en läkare/barnmorska och ingreppet görs under lokalbedövning. Staven sätts in med hjälp av en hylsa under huden på överarmens insida – för högerhänta sätts p-staven in i vänster arm och vice versa. Beroende på märket kan det vara frågan om en eller två stavar. P-staven syns inte, men man kan känna den genom huden. Efter insättningen kan man eventuellt få ett blåmärke på armen och ibland kan man även få ett litet ärr. I sällsynta fall kan man uppleva smärtor i armen, det kan klia och i värsta fall kan insättningshålet inflammeras. P-staven tas ut ur samma ställe den sätts in.

Skyddet mot graviditet räcker i 3-5 år, beroende på vilken produkt man använder. Skyddet är långvarigt, eftersom staven utsöndrar hela tiden en liten mängd gulkroppshormon i blodomloppet. Skyddet mot graviditet baserar sig på att p-staven förhindrar ägglossning, dessutom gör den sekretet i livmoderhalsen segt och svårgenomträngligt för spermierna. Om kvinnan är väldigt överviktig, kan det påverka stavens förmåga att skydda mot graviditet, och därför kan det i vissa fall hända att läkaren föreslår att man byter ut p-staven till en ny redan innan staven varit inne i 3 eller 5 år. När p-staven tas ut kan den ersättas med en ny genast. Man kan också sluta använda p-staven när som helst. Då tar läkaren/barnmorskan ut staven under lokalbedövning.

P-staven är ett långvarigt preventivmedel och den passar också för kvinnor som inte tål östrogen. Man kan köpa ut p-staven från apoteket med recept som skrivits ut av personalen (läkare/barnmorska/hälsovårdare) vid preventivrådgivningen. Ofta skall de som vill börja använda p-stav prova med minipiller (preventivmedel som innehåller gulkroppshormon) under några månader innan man bestämmer sig för att sätta in p-staven. Under denna prövotid får man ofta reda på om p-staven kommer att passa en.

Att tänka på

P-stavens biverkningar varierar från tjej till tjej helt beroende på hur man reagerar på hormondosen. Biverkningarna med p-stav är ändå mera sällsynta, eftersom stavens hormondos är låg och hormonerna utsöndras hela tiden – ofta får man reda på vilka biverkningar man eventuellt kan förvänta sig när man har p-stav under prövotiden. De vanligaste biverkningarna för p-staven är olika menstruations- och blödningsstörningar, som också kan hålla på länge. Detta beror på att p-staven inte innehåller ämnen som skulle reglera menscykeln. I de flesta fall minskar störningarna med tiden och ofta upphör mensen helt under tiden man använder p-staven. P-staven skall hursomhelst ”användas” i sex månader innan den kan tas bort, för att vara säker att biverkningarna inte bara är tillfälliga. Man kan bli gravid genast efter att p-staven tagits ut. Därför skall man använda något annat preventivmedel om man vill undvika risken att bli ofrivilligt gravid.

P-staven är ett populärt preventivmedel.