Viktigt EFTER sex

Viktigt EFTER sex

Sidan i korthet: Studen efter sexet, det så kallade "efterspelet", kan vara precis lika viktigt som förspelet. Att slappna av tillsammans, att hämta andan och gosa gör gott åt kroppen. Det är bra för både killar och tjejer att kissa efter sex, eftersom det rensar urinröret från eventuella bakterier som man fått under sex. Att tvätta sig med vatten efter sexet gör att man slipper klibb och kladd men det är inte något man behöver göra genast. Mys en stund tillsammans först. Har ni använt kondom så kolla först att den är hel innan du slänger den i roskis.
Vad du bör komma ihåg efter sexet:

De flesta kan nog glömma emellanåt att ”efterspelet” kan vara en minst lika viktig del som förspelet. Visst kan man bara dra upp trosorna eller knäppa byxorna efter orgasmen och fortsätta med det man gjorde innan, men det är nog lite som att skippa efterrätten om man skippar efterspelet. Att slappna av tillsammans, att hämta andan och gosa gör gott åt kroppen (som att det är bra att stretcha efter ett träningspass) men framförallt åt förhållandet! Alltför många tjejer har sagt saker i stil med ”jo, nog var han väl bra i sängen, men sedan när det var över vände han sig bara om och somnade” med besvikelse i rösten. Om man helt struntar i efterspelet så kan det kännas lite som om sexet inte var så väldigt tillfredsställande, åtminstone inte känslomässigt.

När man haft sex, så kan man gott ligga kvar och mysa en stund, man måste inte tvätta av sig omedelbart eller något. Om man haft sex utan kondom, men tjejen använder något hormonellt preventivmedel, så måste sperman i något skede komma ut. Hon kan ”knipa om” den med bäckenbottenmuskulaturen för att hålla den kvar inne i slidan tills hon går på WC och då ”tömma ut den” genom att trycka med samma bäckenbottenmuskulatur.

Det är bra för både killar och tjejer att kissa efter sex, eftersom det rensar urinröret från eventuella bakterier som man fått under sex. Sedan kan man tvätta sig med vatten i underlivet (exempelvis med handdusch på WC, vått toalettpapper eller genom att duscha normalt). Tjejer ska aldrig använda någon form av tvål i underlivet, inte heller efter sex, och killar bör inte tvätta med tvål under förhuden. Ännu någon dag efteråt så kan det rinna ut lite sperma ur slidan, kanske komma lite geléaktiga klumpar av den koagulerade sperman, men det är inte värre än flytningar. Med kondom slipper tjejen i alla fall de här problemen – eller att sperman rinner ut på underlaget och det blir fläckar. Men spermafläckar går nog bort i vanlig maskintvätt. Killen kan också tvätta sig eller torka bort rester av slidsekret, sperma eller glidmedel från kondomen efteråt för att undvika klibb och kladd i kalsongen.

Har ni använt kondom så kolla först att den är hel innan du slänger den i roskis. Det kan finnas hål eller sprickor i den av tex naglar, tänder eller annat vasst. Kläm från öppningen av kondomen mot toppen för att se att inte sperman kommer ut. Både glidmedlet och hennes vätskor kan vara förvillande. Är du orolig för att det ska vara hål, så gör "vattenballongtestet" (fyll den som en vattenballong och se om det läcker). Kondomer är överlag otroligt hållbara, men visst händer det nu som då att de oförklarligt gått sönder. Använder ni inget annat preventivmedel, så ska hon då skynda sig till apoteket för att få akut-p-piller. Läs mer om både akut-p-piller, hur man kan bli gravid och vad man ska göra om man är gravid här. Skulle mot förmodan en bit av kondomen ha blivit kvar inne i slidan så försök få bort den. I värsta fall kan ni få hjälp vid kommunens HVC.