Viktigt FÖRE sex

Viktigt FÖRE sex

Sidan i korthet: Oavsett när, var och med vem man tänker ha sex, så tänk på att skydda er FÖRE ni ens börjar kyssas. Det är lika mycket killarnas ansvar att skydda båda också från graviditeter! Även killen kan gärna betala sin del av kostnaderna för p-pillren eller köpa vartannat paket kondomer. Se till att få vara ostörda. Lås dörren, stäng av telefonen, håll er på ställen dit ingen plötsligt kan ha ärenden eller komma på besök och berätta helst inte åt någon var ni kommer att vara ifall ni verkligen vill vara ifred. När det gäller obekvämligheter så måste man nog bara våga säga till.
När allt verkar stämma med VEM man ska ha sex med – vilket är ett helt kapitel i sig – så finns det helt enkelt vissa grejer som troligen kommer att spela in på hur bra sexet kommer att bli.

Verkligen vilja

Det är ibland svårt att veta om man själv verkligen är mogen för att ha sex, om tidpunkten i förhållandet verkligen är rätt och om man verkligen ska ha sex med just den här personen. Den enda som kan bestämma det är man själv! Alla har rätt att säga nej och stopp när som helst. Det är grundregel nummer 1. Ingen ska någonsin behöva ha sex mot sin vilja och man har rätt att ångra sig och sluta precis när som helst. Även om man påbörjat något har man rätt att sluta mitt i om man så känner. Sex ska alltid kännas rätt och aldrig fel! Ingen ska någonsin försöka övertala någon annan att ha sex, inte försöka tjata, pressa, utöva påtryckningar, hota eller tvinga med våld. Det här gäller både killar och tjejer. Dessutom, kom ihåg att det faktiskt är mot lagen att ha sex före man fyllt 16 år (läs mer här).

Skyddet först!

Oavsett när, var och med vem man tänker ha sex, så tänk på att skydda er FÖRE ni ens börjar kyssas. Om ens bara möjligheten finns att ni när ni träffas eventuellt kanske kommer att vilja ha sex, så se till att ha skyddet på klart före. Kondom i fickan, p-piller, p-plåster och så vidare - så länge ni båda vet att ni är skyddade. Kom ihåg att bara för att man äger kondomer och vet hur man ska använda dem, eller går på p-piller, så behöver man inte ha sex om man inte vill!

OBS! Att skydda sig mot oönskade graviditeter och könssjukdomar är INTE bara flickans ansvar. Det är lika mycket killarnas ansvar att skydda båda också från graviditeter! Även killen kan gärna betala sin del av kostnaderna för p-pillren eller köpa vartannat paket kondomer. Det skadar inte för killar att förstå hur exempelvis hormonspiral fungerar och det blir vanligare att pojkvännen kommer med till preventivrådgivningen och deltar i besluten om vilket preventivmedel de ska använda.

Är ni inte 110% säkra på att den andra inte har någon könssjukdom så är kondomen såklart bäst – inget annat preventivmedel skyddar mot könssjukdomar även om alla skyddar mot ofrivillig graviditet. Kom också ihåg att en väldigt stor del av de som faktiskt bär på en könssjukdom vet inte om det, för stora delar av de som är smittade har inga symptom - men kan ändå smitta vidare. Igen: att skippa kondomen är som att spela rysk roulette med risken att få en könssjukdom man kan få dras med resten av livet. Tänk hur avtändande det är att veta att HP-virus kan ge killar peniscancer och tjejer livmoderhalscancer 15 år framåt i tiden, att obehandlad klamydia kan göra det svårt att få barn...

"Du skyddar din mobiltelefon med stötsäkra skal, dina konton på sociala medier med lösenord, din dator med virusskydd - så ha nu förstånd att skydda både dig själv och dina sexpartners från könssjukdomar!"

Det är också viktigt att ni båda vet om före att ni har skydd med er och var det finns – det finns inget så avtändande för en tjej som att ligga och oroa sig under sexet för att bli gravid! Att avbryta mitt i för att hämta kondomen från jackfickan i tamburen eller samla mod till sig just när trosorna kommit av för att fråga ”öh, går du på p-piller elo nå…?” är definitivt inte bra!

Stör ej!

Se till att få vara ostörda. Lås dörren, stäng av telefonen, håll er på ställen dit ingen plötsligt kan ha ärenden eller komma på besök och berätta helst inte åt någon var ni kommer att vara ifall ni verkligen vill vara ifred. Även det bästa sex i världen kan sluta som en dödligt pinsam flopp av att en mamma eller kompis stormar in genom dörren mitt i akten. Därför är också ställen som bilbaksätet, båten, bakom något hus eller andra allmänna ställen vara väldigt riskfyllda. Tanken på att någon kan ”komma på en” kanske är lite pirrig, men i praktiken är den möjligheten i de allra flesta fall ganska så avtändande och gör en stressad och okoncentrerad. Dessutom kan ni störas av myggor, myror, fåglar, gräsklippare och annat otyg.

Se dessutom till att ni har ordentligt med tid på er. Inga hemkomsttider att passa, ingen som kommer att komma hem om alldeles för kort stund och så vidare. Och helst ska ingen kunna höra er! Att få ha ljud om sig är viktigt både för njutningen och för att förmedla vad man gillar och inte gillar åt sin partner. Känns det som att någon av er kanske skulle skämmas för sina stön och flås, så sätt på musik – men inget med för snabb rytm eller för aggressivt!

”Ligger du bekvämt?”

Nästan lika illa som i de två föregående punkterna är det när man har obekvämt under sex. De yttre faktorerna kan man alltid undvika om man planerar var och när man tänker ha sex. Helst ska det vara mjukt under. Sängen är nog det mest populära stället även för att soffor kan ha dynor som glider undan, bilbaksäten vara trånga och exempelvis läder är jobbigt mot svettig hud och filtar kan stickas. Se till att inte ha det för varmt eller för kallt – även luft som smiter in under täcket i ett kallt rum kan störa. Många känner sig också mera bekväma och vågade om det är mörkt eller skumt i rummet, även om tex stearinljussken kan vara smickrande.

När det gäller andra obekvämligheter så måste man nog bara våga säga till. Åtminstone visa med kroppsspråk eller ljud att det inte är bra. Det kan vara för att han tynger armbågen i hennes mage under hånglet eller hon smeker hans snopp för hårt eller han ligger på hennes långa hår eller annat som lätt blir ofantligt irriterande, pinsamt eller smärtsamt om man inte vågar säga till. Den som orsakade bekvämligheten kanske skäms lite en halv sekund, men koncentrerar sig nog strax på sexet igen. Är den man har sex med någon som man känner sig trygg och sig själv med, så ska man inte skämmas – poängen är ju att ni båda ska ha det skönt, eller hur?

Man har alltid rätt att avbryta precis när som helst ifall man inte känner att det är rätt, ifall det gör ont eller som att det inte funkar! Partnern har absolut ingen rätt att bli sur för det! Som regeln säger: bättre att kunna tala med varandra än att det ska sk*ta sig för något som kunder ha gått att fixa!