Viktigt UNDER sex

Viktigt UNDER sex

Sidan i korthet: En fördel under sex är om man känner varandra och är bekväma och trygga tillsammans. Lyckat sex beror inte på hur tekniskt ”bra” man är utan hur samspelet funkar och huvudsaken är att båda har det skönt! Tvätta händerna före sex och ha naglarna klippta. Vill man ha analsex eller oralsex finns det vissa saker som man måste tänka på då, de kan du läsa om nedan.
"Hur ska man göra då...?"

Sexteknik är något som dels kommer sig naturligt av att man vill göra mer/ha mer av det som är skönt och mindre av det som inte är skönt. Upphetsningen brukar nog leda en rätt och vågar man bara visa eller berätta vad, var och hur man önskar att partnern gjorde så brukar det nog bli bra. Återigen en fördel om man känner varandra och är bekväma och trygga tillsammans, alltså. Dels är sexteknik något man ska lära sig. Alla är nybörjare i början – och på sätt och vis är man lite nybörjare igen med en ny partner.

OBS! Det är dock troligare att man blir en bättre älskare av att ha sex många gånger med samma person, eftersom man då lär känna varandras kroppar och utvecklar teknken enligt kunskapen, än att man skulle bli än bättre älskare ju fler partners man haft. Känner man en partner sexuellt sett riktigt bra är det mycket lättare att lära känna en annan partner.

Men skippa precis allt du tror att du lärt dig ur porrfilmer! Det sex de har i porrfilmer är så långt ifrån verkligheten att det är som att tro att man kan lära sig köra bil genom att titta hur Paul Walker kör i Fast & Furious-filmerna. Porr är som den mesta underhållning - fejkad och överdriven. Inte många tjejer kan överhuvudtaget ens få orgasm på de sätt som porstjärnorna låtsas att de får orgasm på - de flesta ställningar de använder där är bara för att få bra kameravinklar och tjejer blir inte alls alltid kåta av att bli smekta på brösten i 15 sekunder. För att bara ta några exempel. Plus att förväntningar är farliga! Tro inte att varken ni eller ert sex måste se ut som i porrfilmerna.

Så hur ska man lära sig då? Genom att dels lyssna på din egen intuition, dels sänka på prestationskraven på dig själv och dels genom att se på din partner. Det sista är nästan viktigast: se på henne/honom, på ansiktet, minspelet, kroppsspråket, vilka ljud han/hon har osv. Partnern visar nog ofta med hela kroppen när det är skönt och så satsar du på att göra mera av det och liknande. Vill du verkligen att partnern ska ha det skönt så FRÅGA vad han/hon tycker om, hur han/hon vill att du ska göra, om det känns bra när du gör så osv. Igen: en fördel med att vara trygga ihop.

Pröva er fram och känn efter och tänk inte så mycket på tekniken, till exempel vilka ställningar som finns, utan det är upplevelsen som räknas. Lyckat sex beror inte på hur tekniskt ”bra” man är utan hur samspelet funkar och huvudsaken är att båda har det skönt!

Ha inte sex utan att veta följande!

Det finns vissa tekniska detaljer som bör berättas när det handlar om sex. Vi ska försöka förklara dem kortfattat och konkret här.

  • Tvätta händerna före någon av er rör tjejens underliv! På fingrar och under naglar kan finnas bakterier och smuts som inte alls ska komma i kontakt med hennes slemhinnor. Undvik också att föra bakterier från analen till slidan. Om fingrar eller snopp varit in i analöppningen så bör de tvättas (byta kondom) innan de rör vid hennes slida igen. Slidan har nog ett bra eget naturligt försvar mot smuts, bobbor och annat, men hon kan få både infektioner och smärtor om fel bakterier hamnar på fel ställe.
  • Undvik också att få sperma på fingrarna och sedan röra vid tjejens underliv. Risken att hon ska bli gravid av det är mycket liten men finns ändå där. Spermier får man nog bort med vanlig tvål och vatten.
  • För att tjejen ska ha det skönt under sex så ska hon vara tillräckligt upphetsad så att slemhinnorna är våta och beredda. Är hon inte det så kan det vara svårt för killen att komma in i henne, även om hon inte är oskuld, och det kan ta sjukt och till och med blöda från de torra slemhinnorna. Håller man på väldigt länge eller ofta kan hennes slemhinnor också bli skavda och irriterade, vilket kan orsaka infektioner. Glidmedel eller exempelvis oparfymerad babyolja (bör inte användas tillsammans med kondom) kan göra det halare. Det är alltså bättre med för långt förspel än för kort!
  • De flesta könssjukdomar smittar inte bara under samlaget utan de kan smitta bara för att man rör vid varandras slemhinnor eller hud där exempelvis kondylomvårtorna finns. Slemhinnor finns i princip överallt där huden är naturligt lite fuktig, alltså i hela slidan, på ollonet, i analöppningen, i munnen, ögonen och så vidare. För att överföra vissa smittor räcker det med att man med fingrarna smeker exempelvis hans snopp eller hennes slida (till exempel gonorré och klamydia), vissa andra könssjukdomar kan till och med smitta bara för att man ligger hud mot infekterad hud (till exempel skabb och flatlöss). Kondomen skyddar det som den täcker, men har till exempel killen aktiva kondylomvårtor på penisroten eller pungen så kan de smitta till hennes blygdläppar. För munsex kan man även använda slickduk (kan köpas eller tillverkas själv av en uppklippt kondom eller plastfolie) för att breda ut över hennes underliv. Naturligtvis kan man smitta varandra även genom sperma eller slidsekret - kroppsvätskor.
  • Bäst är såklart att vara 110% säker på att varken man själv eller partnern har någon könssjukdom. Men det kan vara svårt att vara säker, eftersom en stor del av de som har en könssjukdom inte vet om det själva. De har inga symptom på att de är smittade men kan ändå smitta vidare. Kondomen är hur som helst det allra bästa skydd vi har och att skippa kondomen är nog att ta en ganska stor risk med sin egen hälsa.
Sex handlar om många val. Exempel: Analsex och oralsex

Det är alltså inte tekniken som är det viktiga under sex utan upplevelsen, och inte heller måste man göra allt som räknas som sex. Så länge båda är fullkomligt med på det och vill det, så kan man pröva på till exempel munsex och analsex.

OBS! Det här är dock absolut inget måste, det är INTE OBLIGATORISKT att ha analsex och munsex! Det verkar ha blivit så trendigt att folk börjat inbilla sig att exempelvis analsex hör till vanligt sex - eller att analsex inte ens räknas som "riktigt" sex. Men alla vill inte, alla tycker inte att det är skönt och det finns de som tycker det är smärtsamt, obehagligt eller äckligt.Till exempel har sperma en konsistens som påminner om varm äggula och en väldigt säregen smak, så alla har inte alls lust att svälja den. Vissa får också kvävningskänslor av att suga av en snopp. Och som sagt, analsex kan göra väldigt, väldigt ont, speciellt om mottagaren är nervös, spänd, obehaglig till mods eller inget glidmedel används. Antyder att normen att ha samlag är så självklar, och om du har samkönat samlag lämnar ju inte mycket kvar.

Man kan aldrig aldrig aldrig tvinga någon till, kräva, tjata eller hota någon att göra något mot sin vilja!

Vill man ha analsex eller oralsex finns det vissa saker som man måste tänka på då.

  • Att runka av en kille eller ge honom munsex bestämmer tjejen själv om hon vill göra. Många killar gillar det, men alla killar tycker om lite olika teknik och det gäller att pröva sig fram och att han vågar berätta vad som känns skönt. I huvudsak går det ändå ut på att föra handen och/eller munnen upp och ner över ollonet och penisskaftet i jämn och snabb takt. Hen som utför munsexet bör dock komma ihåg att snoppar inte är hur böjliga som helst och vrider hen den för långt åt sidan/uppåt/nedåt så gör det ont för honom. Inte heller kan huden på penisskaftet och förhuden dras hur långt som helst. Hen bör även akta vassa naglar och tänderna kan vara ett problem. Många tycker dessutom att det är obehagligt om hans penis kommer för långt in i hens mun, hen kan till och med få kräkningsreflexer om ollonet tar i gomseglet. Munsex kan vara direkt obehagligt om hen har täppt näsa eller om han håller i hennes huvud så att hen tror att hen inte kan få luft. En del tycker att det är obehagligt om han får utlösning i hens mun. Sperma smakar för det mesta inte direkt illa, men känns som varmt slem även om det är helt ofarligt.
  • Att tillfredsställa en tjej genom att smeka hennes underliv med fingrarna eller munnen eller både och tycker många tjejer om, men det kräver att hen som gör det är lyhörd för vad hon tycker att är skönt och inte. Alla tjejer är olika. Som nämnts tidigare, så bör händerna vara ordentligt tvättade innan. Munnen kan man nog inte desinficera före (eftersom exempelvis munvatten skulle svida och torka ut hennes slemhinnor). Det mest känsliga på människokroppen är alltså klitoris och den kan gnuggas eller smekas med fingrar eller tunga, men de flesta tjejer tycker att det är skönast om trycket och takten är konstant och ganska snabbt och tillräckligt länge för att hon ska nå orgasm. Det är lätt hänt att man ger upp för snabbt eller pillar lite här och lite där. Många tjejer tycker om att både klitoris stimuleras och att exempelvis ett finger eller två förs in och ut i slidan samtidigt. Man ska dock akta vassa naglar eller spretande nagelband, skägg och skäggstubb och smycken.
  • Analsex är inte alls något måste i sex och inte alla tycker ens att det är skönt. Analsex är mest utbrett i homsosexuella förhållanden mellan män. Analsex även i hetersosexuella förhållanden är en trend som kommit från porrindustrin, men som kräver en hel del av den vars ändtarmsöppning penetreras. I ändtarmen, analen, finns inget naturligt glidmedel och inte heller blir slemhinnorna och musklerna mer beredda av sexuell upphetsning. Därför är sannolikheten att det ska göra ont och börja blöda relativt stor. Någon form av glidmedel är ett måste, samt att ta det väldigt försiktigt och hela tiden känna efter hur det känns. Sex ska inte göra ont! Man kan börja med att smeka anus och sedan kanske föra in ett finger och först därefter pröva med snoppen. Men det är viktigt att vara försiktig, för ringmuskeln om håller ändtarmen sluten kan i västa fall ta skada eller töjas ut och då kan den få svårare att hålla tätt. Akta även för att föra bakterier från ändtarmen till slidan – det är bäst att använda kondom och byta den om man fortsätter med vaginalt sex. Även ollonet bör skyddas från bakterier från ändtarmen som kan orsaka infektioner, bland annat smärtsam urinvägsinfektion. Analöppningen kan också räknas till de erogena zonerna och många personer, även tjejer och heterosexuella killar, gillar att bli smekta där.Om man känner att penetrerande analsex är ett för stort steg eller det känns skrämmande så kan man med fördel testa att bara smeka området kring anus eller själva anus. Området är väldigt känsligt och många finner stor njutning i att bli smekta där.
  • Det är rätt vanligt att det kan komma lite luft in i slidan när man för in tex snopp eller fingrar och när man rör sig kan den luften komma ut igen så att det låter som en prutt, en så kallad musprutt. Det är inget att skämmas för.