Förälskelse och kärlek

Förälskelse och kärlek

Sidan i korthet: Förälskelse är en naturlig del av livet och något alla människor upplever i något skede. Decibel har samlat ihop ett infopaket åt dig när dagen kommer emot då du märker att du tänker romantiska tankar om en viss person flera gånger om dagen och då din blick smyger till hen oftare än den kanske "borde".

Förälskelse...

Förälskelse är en naturlig del av livet och något alla människor upplever i något skede. Att förälska sig kan man göra närsomhelst och varsomhelst, det kan hända både ung som gammal, kille eller tjej. Att bli förtjust i någon är också "lätt", eftersom det inte genast innebär att man skall förbinda sig och man behöver inte heller ge några löften eller bryta det man lovat.

Men att förälska sig är ett val - man kan själv välja om man uppmärksammar känslorna eller om man ignorerar dem. Om du vill att förälskelsen skall leda nånvart och kanske utvecklas till något ömsesidigt och djupare, är det följande steget kanske att ta kontakt med personen du är förtjust i. Tanken kan kännas skrämmande, eftersom det alltid finns en chans att man blir avvisad. Just detta gör att många inte vågar ta kontakt med den de är förälskade i - men ofta lönar det sig ändå.

Den absolut mest lästa sidan på hela Decibel.fi (förutom www.decibel.fi) är sidan Hur vet man att någon är kär – Nivå 1. Den kommer på andra plats i statistiken, långt före trean (Våga fråga – Frågor och svar) och läses flera tusen gånger i månaden. Och kanske är det den frågan de flesta av oss i något skede allra helst vill ha svar på – så livsviktig är den - och därför söker vi på de orden på Internet?

" För att vinna måste man i alla fall våga spela".

Ett ordspråk som gäller för så många saker i livet, men särskilt också kärleken. I det bästa fallet kan lite mod leda till ömsesidigt förälskelse, kanske några dejter och till och med ett förhållande.

När den dagen är inne då du märker att du tänker romantiska tankar om en viss person flera gånger om dagen och då din blick smyger till hen oftare än den kanske "borde" - är det kanske skäl att göra något åt saken? Inför denna dag har vi nu samlat ett infopaket om förälskelse och flirt - plocka åt dig de tips som hjälper dig att ta kontakt med den du är förälskad i!

... och kärlek.

Ibland är det svårt att säga när förälskelsen övergick i Kärlek med stort K. Därför har vi slagit ihop förälskelse-paketet med sidorna om kärlek. För:

Finns det något mer fantastiskt, underbart, himlastormande än kärlek?
Finns det något mer fruktansvärt, förstörande eller avgrundsdjupt än kärlek?

Egentligen heter det att man inte börjar älska någon innan man varit tillsammans ett bra tag, då när nyförälskelsen svalnar för att övergå till mera varaktig och djup kärlek. Att allt före det bara är stark-starkare-otroligt stark FÖRÄLSKELSE. Att fastän man skulle vilja säga att man älskar den där personen man ser på avstånd eller försöker få kontakt med så borde man egentligen bara säga att man är förälskad i den personen.

Men i folkmun talar man oftare om att älska än att vara kär i eller förälskad i, så därför är ordet Kärlek med på de här infosidorna också.

Men som med allt, från att spela gitarr till att ha sex, så är konsten att älska en annan människa något man måste LÄRA sig. Ingen föds som en förhållande-specialist, ingen har en medfödd talang om hur man ska flirta, bli ihop - och sedan hållas ihop. Varför skulle annars så många göra slut, varför skulle annars så många skilja sig?

Här ska vi försöka ge er alla de tips, råd, erfarenheter, psykologiska metoder osv som vi bara kan hitta för att i alla fall kanske ge er lite genvägar och försöka hindra er från att nu åtminstone falla i de största misstagsgroparna.

Se här till vänster i menyn vilka sidor vi hittills sammanställt till det här temat. Och är du i en relation - fortsätt då sedan till infosidorma om Parförhållandet!

OBS! Den första stora förälskelsen brukar dyka upp någon gång under högstadiet - men också eftersom Decibel mest används av 13-19-åringar, så låtsas vi i följande exempel att du går i högstadiet, gymnasiet eller typ yrkes. Exemplen, råden, tipsen, förklaringarna osv går dock lika bra att applicera senare i livet, tex på krogen, kursen, arbetsplatsen... Vi koncentrerar oss på steroetypa, klassiska exempel för enkelhetens skull. Likaså varvar vi han och hon i exemplen, men de två går att byta plats på och fungerar även för det mesta för htbiq-relationer.