Hur känns det att vara kär?

Hur känns det att vara kär?

Så hur känns den då, på riktigt, den där omtalade Kärleken? För det talas ju om den HELA TIDEN! Vi bombarderas dagligen av bilder och storyn om kärlek från TV-serier och låtar på radion, i filmer, böcker - till och med i reklamerna pussas folk och verkar sååå kära.

Det har nästan blivit ett tvång att vara kär. Som att den enda meningen med livet är att hitta Den Stora Kärleken och sedan leva lycklig i alla sina dagar. Och det kan ge både prestationsångest och mindervärdeskomplex, som om man inte var en hel person i sig själv om inte någon annan gjorde en fullkomlig. Och det är ju urbota dumt i dagens jämlika, självständiga samhälle. Men ändå lockar kärleken. Det har den gjort i årtusenden och kommer att fortsätta att göra.

Men det kan vara svårt att veta OM man verkligen är kär - eller är man bara intresserad, eller förälskad, eller kåt, eller är man rent av huvudstupa upp över öronen? Vi ska räkna upp lite tecken, både ifall du ännu inte varit kär och ifall du är lite osäker på vad du verkligen känner för en viss person.

Hur känns det att vara kär?

Du lägger märke till då en viss person finns i samma rum som du

Stiger Han eller Hon in i rummet så kan det mycket väl hända att du stelnar till, ditt hjärta börjar slå lite fortfarande, du blir medveten om hur du står/rör dig/vad du säger och du kanske rättar till kläder och hår för att se lite bättre ut. Du vet var Hon sätter sig och du kan märka att din blick i smyg hela tiden söker sig till henne.

Dessutom kan du märka att du mer eller mindre medvetet söker dig till ställen där Hon kan tänkas finnas, så att du till exempel anmäler dig till en kurs bara för att hon gjort det - eller i extremfallen börjar köra omvägar med mopeden i hopp om att få en skymt av henne Börjar du sitta i en buske utanför hennes hus och spionera har det nog gått för långt, dock, för det räknas som stalking, att förfölja någon.

Och så är det troligen hennes ansikte som dyker upp i din hjärna när du hör en kärlekssång på radio, ser ett kärlekspar i någon film eller det annars talas om flickvänner, förälskelse eller dylikt.

Du blir intresserad av Honom som person

Du vill veta ALLT om Honom, vad han heter, var han bor, hur gammal han är, vilka kompisar han hänger med, vilka fritidsintressen han har... vad hans mjukisdjur hette när han var 4 år, vad han skulle göra om han vann på lotto... och så vidare. Numera är det naturligt att checka in honom i olika sociala medier också, typ Instagram. Men allra helst vill du såklart veta om han är singel eller upptagen. Är han tillgänglig... och skulle du ha en chans?

Din kropp beter sig konstigt i Hennes närhet

Kan även hända bara du tänker på Henne; hjärtat börjar bulta snabbare, du kan börja kallsvettas eller bli svettig om händerna, du kanske rodnar och kanske blir du knäsvag eller känner dig yr och pirrig. I värsta fall kan även den mest självsäkra person få tunghäfta, börja stamma, fnittra i falsett, snubbla, få fullkomlig hjärnsläpp och säga något urfånigt eller inte få ett ljud ur sig över huvudtaget.

Du börjar föreställa dig hur det skulle vara att vara ihop med Honom

Varje gång vi möter en ny människa undermedvetet så checkar vi nog undermedvetet ifall den här personen är "vår typ" och huruvida vi ögonblickligen blir intresserade av honom eller henne på ett romantiskt sätt. Men när man är kär börjar man på allvar föreställa sig tillsammans med den här människan. Hur skulle det vara att kyssa Honom? Hur skulle folk reagera om man gick hand i hand med Honom genom skolan? Vad skulle man göra tillsammans på helgen?