Att flirta

Att flirta

Förälskelse, flirt, dejter, sällskapande och kanske även ett seriöst parförhållande - ett händelseförlopp som säkert de flesta drömmer om. För att allt detta ska lyckas måste man först och främst fånga den andra personens uppmärksamhet, vilket ofta görs genom att flirta. Ibland kan det dock kännas som det värsta och svåraste steget...

"Hur fångar jag hans uppmärksamhet?" "Hur får jag honom att bli intresserad?" är några av frågorna som vi ofta får in på Decibels Våga Fråga-frågespalt. Vilket är ett tecken på att många ungdomar grubblar på hur man bäst tar kontakt med den man är intresserad av - hur kan något så enkelt som att ta kontakt med någon vara så svårt...?

Som med så många andra saker, ger övning färdighet också när det gäller flirtande. Ingen är naturbegåvning på att flirta - så fastän det kanske känns stelt och nervöst i början ska du inte ge dig - du blir bättre på att flirta genom att träna! Varje bemötande och initiativtagande gör flirtandet lite lättare och mindre "skrämmande".

Det lönar sig hursomhelst att vara medveten om att det finns vissa skillnader på hur tjejer och killar flirtar, men huvudsakligen går det nog till på samma sätt. Enligt undersökningar som gjorts om flirtande, är killarna mycket rätlinjiga och de bör  få en tydlig inbjudan för att "våga" ta kontakt med tjejen. Redan ögonkontakt och ett leende kan räcka till att fånga killens uppmärksamhet. Enligt undersökningen fungerar tjejerna på liknande sätt och de reagerar positivt också på en självsäker man. Självsäkerheten syns bland annat på ögonkontakten, leendet och kroppsspråket.

Ibland kan det se lite annorlunda ut när det gäller homosexuell flirt, så undrar ni något över det, så ställ en fråga på Våga fråga!

Och så finns det ju väldigt många olika grader och sorters flirt, till exempel är det såklart skillnad mellan en oskyldig liten flirt för nöjes skull och att försöka fånga den man är förälskad i. Inte heller kommer alla de tips som vi ger här att passa alla människor eller funka i alla sorters situationer, så läs igenom det vi sammanställt här och pröva på de knep du tror att skulle passa just dig just nu.

Läs våra flirttips här!

OBS! Det finns dock vissa gränser för vad som är okej och inte okej när det gäller flirt! Det går inte att vara påstridig och tjatig, förfölja någon eller försöka tvinga till sig exempelvis en kram. Så för säkerhets skull behöver du OCKSÅ läsa våra sidor om Inte-okej-sex, så att du säkert inte kränker eller ofredar någon bara för att du inte visste bättre!