Gör gärna så här!

Gör gärna så här!

 • Ofta lönar det sig att sluta söka efter kärleken med ljus och lycka, sluta hoppas på att någon ska komma och ”rädda” en och sluta känna sig halv utan kärlek. Försök att jobba med dig själv så att du kan börja älska singellivet istället – eftersom det är attraktivt att verka nöjd med sitt liv och tycka om sig själv. Man kan inte tillbringa livet i väntan på kärlek, för risken är då att man kastar bort liv genom att vänta på någon som aldrig kommer. För Någon är sällan den man spanar efter, utan kanske typen bredvid. Om du inte kan vara lycklig singel kan du inte heller vara lycklig i ett förhållande. Läs mer om ensamhetskänslor på vår sidan Längtan sedan när du läst klart den här sidan.
 • Egentligen borde det vara så enkelt som att se någon -> vilja ha någon -> du får någon. Men i verkligheten brukar det vara mer komplicerat än så. Framförallt för att det kanske skiter sig redan vid att se någon. Hittar man ingen kanske man rör sig i fel umgängeskretsar, så då kanske man behöver söka på nya ställen. Exempelvis säger statistiken att man väldigt sällan hittar någon på nattklubbar! Man skulle tro att det är motsatsen, men betydligt oftare hittar man drömprinsen på hemmafester, biblioteket, sportevenemang och så vidare än i ett mörkt disco med alldeles för hög volym och där de flesta är alldeles för fulla för vettiga reaktioner eller beslut. Enligt forskningsstatistik håller bara 4% av alla förhållanden där man träffats på nattklubb, semester eller genom dejtingsajter och kontaktannonser. Överhuvudtaget är det ingen bra idé att söka mera långvariga förhållanden bland de som är fulla eller påtända.
 • Alternativt är man för blind eller för kräsen för att se de som står rakt framför en. Kanske dras man till en viss typ av människa – men det betyder inte att den typen är den rätta, eller ens hälsosamma, för en själv. Ofta handlar det dock bara om att man skapat sig förutfattade meningar om människor man möter eller har omkring sig dagligen på basen av exempelvis deras kläder, deras hemort, hurudana de var i lågstadiet eller första dagen på 7:an. Låtsas som om du inte visste ett dugg om de du har runt dig, så kanske du plötsligt kan se dem i ny dager. Minns också att människor kan förändras med tiden, utvecklas och bli intressanta.
 • Bli inte överväldigad av tanken på hur många snyggare/mer framgångsrika/coolare människor det finns exempelvis på en fest eller i din årskurs. Tro inte att den som du har ögonen på säkert hellre skulle vilja umgås med dem än med dig, utan var modig och gå fram och säg hej och börja prata med personen ifråga. Träng undan snyggingarna och lägg beslag på den du är intresserad av! De snyggare kanske är hjärndöda eller självupptagna, medan du har humor och en personlighet, varför i hela friden skulle det inte gå att tala med dig?
 • LE! Ett surmulet ansikte är aldrig snyggt, så känner du dig osäker, osynlig och värdelös – le åtminstone. Gladlynta och trivsamma människor lockar betydligt mer än svårmodiga eller blyga. Använd inte heller blyghet som en sköld mot alla eventuella besvikelser, utan försök att överkomma den istället. Man uppfattas nämligen sällan som just blyg, även om det är vad man är, utan oftare istället som instängd, sur eller tråkig. Kolla vad vi berättar om kroppsspråk på sidan Hur vet man att någon är kär - Nivå 2 sedan när du läst klart här.
 • Börja prata med folk! Det behöver inte alls vara något fantastiskt intelligent eller djupt eller askul du får ur dig, utan verkar du intresserad och lyssnar och deltar, så blir folk smickrade. Engagera gärna flera personer i samtalet.
 • Se till att den du är intresserad av vet hur hon ska få tag i dig även efter festen eller ifall ni tappar bort varandra, typ berätta var du jobbar, vad du heter på instagram och så vidare.
 • Ge inte upp för lätt! Exempelvis pröva le igen mot någon fastän de inte log tillbaka första gången du log – han kanske är för fåfäng för att ha sina glasögon på, tänkte på något annat just då eller inte faller för folk bara på basen av utseende.
 • Vanligaste sättet att hitta långvarig kärlek är att bli introducerad av en vän, ”en kompis till en kompis”-stilen. Har du fått upp ögonen för någon som du vet att en kompis känner, så var inte blyg för att be kompisen presentera er för varandra vid första bästa tillfälle, eller åtminstone se till att ni båda befinner er på samma plats samtidigt. Kanske inte blind-date, för det brukar skrämma, utan mera ”råka springa på tillsammans”-stilen. Eller ”han är bilmekaniker, kanske han kan titta på fläkten som bråkar i din bil”.
 • Don´t play it coy, alltså låtsas inte vara ointresserad och blasé sedan när ni väl står framför varandra – det lyckas sällan att spela svårfångad utan lönar sig oftare att köra med raka rör och visa att hej du verkar vara en intressant person, dig vill jag prata mera med! Inte desperat, men intresse är smickrande i sig och betydligt mer tilltalande än något fejkat ointresse eller stor-på-sig. Håll det lätt och gör för all del inga tummen-upp-tecken åt den som parade ihop er, för det kommer hon att märka! Men låt henne vara den som föreslår att ni ska till exempel träffas igen. Får du inget sådant erbjudande kanske intresset ändå bara var envägs, ditt.
 • Kvällskurser och andra typer av föreläsningar är superbra ställen att träffa nya bekantskaper på. Föreslå gärna att ni ska se igenom hemuppgifterna över en kaffe eller tillsammans fara och shoppa ingredienserna eller vad ni nu behöver för kursen.

OBS! Om du dessutom känner dig osäker och blyg inför att exemepvis anmäla dig till en kurs där du inte känner någon annan av deltagarna, så kan du få nytta av våra sidor om hur man stärker självkänslan och självförtroendet och framförallt av paketet Push your comfort zone!

 • Jobbet är också ett av de bästa ställena att träffa folk igenom, eftersom du ofta ser deras verkliga jag där och inte det välklädda festhumöret. Där kan man ställa så många oskyldiga frågor också, exempelvis vid kaffemaskinen eller i hissen. ”Pust, vilken vecka jag haft! Vad ska du göra i helgen då?” Om han då säger ”vi ska...” så skippa, för han menar inte sin mamma eller bästis utan troligen partner.
 • Ta mod till dig i butikskön, i bensinstationen eller i snabbmatskön. Fråga om han rekommenderar Colgate eller Pepsodent, om han tror att spolarvätska för -15graders kyla räcker i vinter eller om du kan få läsa Vasabladet när han är klar med det. Eller kör med något om vädret – men bli inte avskräckt om han stirrar oförstående på dig först, för han kanske är fullt upptagen med att fundera vilken mat han ska köpa. Det enkla och självklara är oftast det bästa, ”har du prövat kycklingsalladen, kan du rekommendera något här” eller ”usch, de har det ovanligt kallt här på gymmet idag, månne något värmesystem är sönder?” Du har kanske bara en minut eller två på dig och du kanske aldrig ser människan efter det, men en minut kan räcka gott och väl för att hitta på en fortsättning, till exempel ”kan du komma och hjälpa mig fylla på spolarvätska i min bil” eller ”behöver du hjälp med att fylla på spolarvätskan” när du ska gå ut från bensinstationen med din dunk.
 • Kör gärna med klassikern ”har vi träffats förut” här i Österbotten, för det är ju faktiskt inte alls osannolikt här, där alla antingen känner alla eller är släkt med någon du känner. Hitta på ”du liknar min klasskompis x, är ni kanske släkt?” – för om inte annat får du därmed veta efternamn, vilken by hon är från och vilken årgång hon, är och har mera att prata om sedan.
 • Gör något oförutsett och impulsivt, som att stega fram till killen du har ögonen på och tryck en kall burk kola i handen på honom och säg ”hej, jag heter x, jag vill bjuda dig på en kola för du har så vackra öron!”
 • Ge gärna komplimanger. Redan att säga personens förnamn tre gånger under ett samtal visar att du är uppriktigt uppmärksam och intresserad av personen ifråga.
 • Lär av dina misstag och framgångar, all din erfarenhet blir kunskaper som hjälper dig att få ett bättre förhållande med någon nu eller senare. Funkade inte ett visst sätt att exempelvis ta kontakt, så gör inte om samma dumhet i ren envishet, utan byt taktik. Visst, ibland handlar det också om att inte ge upp för lätt – vilket väldigt ofta händer när det gäller kärlek – och ibland handlar det om att en viss taktik kanske inte funkar på en person men nog på en annan. Men se det som en inlärningsprocess. Ingen av oss föds ju som flirtexperter eller förhållandemästare, alla är vi nybörjare i början.
 • Försök att inte låta blygheten övermanna dig, utan VÅGA!

För fler konkreta flirttips, kolla vår sida Att flirta och undersidorna under den! Men innan dess ska du först läsa våra råd om vad du INTE borde göra när du vill träffa någon!