Hur vet man att någon är kär - Nivå 1

Hur vet man att någon är kär - Nivå 1

Den mest ställda frågan på Våga fråga här på Decibel måste nog vara "Hur vet jag om Han/Hon är kär i mig!?" Därför ska vi försöka ge så många tips och vinkar vi bara kan om hur man själv kan avgöra om någon verkar positivt inställd till en själv. Därför är nog också just den här sidan den absolut mest lästa sidan på hela Decibel.fi. Bara under en endaste månad under exempelvis hösten 2015 lästes den här sidan över 3500 gånger! Kanske är det här verkligen ett av de största mysterierna i livet, en fråga de flesta i något skede förtvivlat vill ha svar på – men som det finns väldigt få internetsajter, böcker och så vidare där man kan få ens ett ditåt-svar på.

Vi har delat in det i nivåer, beroende på hur väl man känner personen ifråga:

Nivå 1: Vi börjar med exemplet att de två personerna det gäller inte känner varandra desto mer från förr, alltså att det här är ”first contact”.

OBS! Och observera att det här är baserat på stereotyper, alla beter sig inte alls så här - men många gör det. Dessutom skriver vi utgående från högstadie-/gymnasienivån, eftersom de flesta av Decibels användare är i den åldern – men det går förvånansvärt bra att överföra tipsen även på äldre personer. Han och Hon går alltså att byta ut mot det som passar just dig (gäller även ofta hbtiq). Vi baserar också exemplen på hur det brukar gå till här i Österbotten, det vanligaste och rent allmänt (undantag finns naturligtvis).

Så hur vet man om någon är kär? Det här är en svårare fråga än man kunde tro, eftersom människor har en tendens att ofta försöka dölja sina känslor när det kommer till kärlek. Aldrig är folk så livrädda för att bli avvisade, skämma ut sig eller riskera något som när de är kära. Det kan kännas fullkomligt omöjligt för dem att ens försöka våga visa det minsta lilla intresse. Men det finns oftast nog små tecken att tyda i alla fall, för dels kan de här personerna omedvetet ge ut signaler och dels så kanske de kan börja med små, små antydningar för att testa huruvida deras känslor är besvarade.

Är du osäker ännu efter att ha läst den här sidan, fråga då våra experter på Våga fråga!

Hur ser man på någon att han/hon är kär?

De här punkterna tar vi upp. Hoppa genast till dem genom att klicka på rubrikerna:

Genom att hen tittar
Genom att hen försöker dra uppmärksamheten till sig - eller tvärtom
Genom att hen börjar "putsa" sig
Genom att hen befinner sig på samma plats som den han/hon är kär i
Genom att hens kompisar beter sig konstigt
Genom att vilja veta "allt" om hen

Genom att hen TITTAR

Det här gäller både för både killar och tjejer. Man har väldigt svårt att slita blicken från den man är kär i. Man kan, för att försöka undvika att avslöja sig, försöka låtsas titta åt alla andra håll än ditåt där Han står, men omedvetet slinker blicken ändå tillbaka till honom. Står man tillräckligt länge exempelvis i en skolkorridor full med folk under en rast så kan man faktiskt råka se vem som är kär i vem bara utgående från vem de tittar upprepade gånger på. Så en tjej kan visa att hon är intresserad av en viss kille genom att titta ofta på honom, speciellt om hon tittar i ögonvrån eller "under lugg", och plötsligt låtsas oberörd när han ser åt hennes håll som om hon bara annars tittade runt sig. Kan även hända att hon börjar tala med högre röst, fnittrar, börjar skoja med kompisarna osv för att få hans uppmärksamhet - samtidigt som hon nu som då kollar om Han kollar. Hon kan också försöka flytta på sig för att se bättre. Ett riktigt gott tecken är om hon skiner upp i ett leende när han kommer innanför dörren.

Och klassikern: speciellt om hon möter Hans blick en eller två sekunder "för länge", så att han verkligen ser att hon tittar på honom, så brukar det vara ett positivt tecken. Gäller inte lika mycket när man faktiskt står och pratar med personen ifråga, utan alltså på ett litet avstånd. Det här brukar vara ett så i mänskligheten inrotat tecken att man till och med borde akta sig för att se vem som helst för länge i ögonen.

Det påstås att om man ser någon eller något man tycker om så får man större pupiller och ögonen liksom "glittrar". Så länge personen ifråga inte är drogpåverkad kan det tänkas att det här är ett bra tecken på förälskelse. Omedvetet börjar man också blinka (med båda ögonen) oftare när man pratar med den man gillar och är känslorna besvarade börjar den andra omedvetet matcha antalet blinkningar. Ett riktigt subtilt sätt att flirta är alltså att medvetet öka antalet blinkningar, den signalen tolkas då helt omedvetet som intresse. Utan att man ens själv märker det, så höjer man ögonbrynen sekundsnabbt när man ser någon man blir intresserad av, så det går också att använda som flirtmetod.

OBS! Man tittar helt enkelt inte länge och ofta på folk som inte betyder något för en. Man tittar exempelvis inte på folk som man tycker att är tråkiga, betydelselösa, "osynliga" - inte heller på folk med spenat mellan tänderna, "världens fulaste tröja" eller av avsky, ogillande eller hat - som ofta är de orsaker vi inbillar oss när vi tvivlar på vår egen förmåga att väcka någon annans intresse. Speciellt när vi själva är romantiskt intresserade av den som tittar. Eventuellt kan man titta ofta på personer som har hög social status (flockbeteendet att följa ledare) eller för att föremålet för det man tittar på helt enkelt är högljutt störande eller av annan orsak drar till sig mångas/allas uppmärksamhet.

Här kan du läsa mera om hur man flirtar!

Genom att hen försöker dra uppmärksamheten till sig - eller tvärtom

Killarna kikar efter den de gillar på ungefär samma sätt som tjejer, men de är kan vara både blygare (och därmed ännu otydligare) och ännu värre på att apa sig tillsammans med kompisarna för att få hennes uppmärksamhet. Han börjar ofta också tala med högre röst, skratta högt, skämtar eller till och med inleder brottningsmatch med kompisen. Det är rätt viktigt för en hel del killar att han just då när Hon är i närheten verkar vara en alfa-hane, en ledare för gänget, självsäker och häftig. Så pass upp när en kille plötsligt börjar skryta om sin nya telefon eller lättviktare eller berättar vilka farliga saker han gjorde i helgen - vem är det egentligen han försöker visa upp sig för? Ledtråden är naturligtvis vartåt han tittar under tiden, oftast med snabba korta ögonkast. Och ofta även med ett leende på läpparna.

Tjejer däremot kan försöka dra hans uppmärksamhet till sig genom att skratta högre än normalt, fnittra mer, tala med högre röst eller göra små utrop (exempelvis som om kompisen skulle ha kittlat henne just då).

En annan typ av kille blir alltså istället alldeles knäpp tyst när Hon kommer in i samma rum. Han kanske blir stel som en pinne, rodnar eller stammar och verkar okoncentrerad om någon frågar honom om något, han kanske stirrar ner i golvet och vågar just och just kika upp under brättet på lippisen på henne. Killen kanske inte annars direkt är den blyga typen, men han förvandlas alltså helt när Hon är i närheten. Den killen kommer att ha svårt för att ta kontakt med Henne och det kan vara att hon själv måste ta alla de första stegen om hon vill ha honom.

OBS! Ibland är man så blyg att man helt enkelt inte klarar av att se åt Hennes håll över huvudtaget utan till exempel stirrar ner i golvet när hon går förbi, eller låtsas upptagen med något/någon. Det kan hon ju såklart misstolka som att han inte bryr sig ett dugg. Men ofta tittar han nog mot hennes håll så fort han tror att hon vänt ryggen till. Kanske försöker få en skymt av henne ännu innan hon försvinner helt...

Och hennes kompisar lär märka att när Han sedan försvunnit ur synhåll, så är hon alldeles fnittrig och upp i varv, rodnar eventuellt, kanske ler stort åt ingenting och är glad och uppspelt.

Genom att hen börjar "PUTSA SIG"

Vi är alla fåfänga innerst inne och om den person vi är intresserade av finns i närheten, så är det plötsligt ännu viktigare att håret ligger rätt, kroppsdelarna kommer till sin fördel och att man överlag verkar så tilldragande som möjligt. Ett ordspråk med okänt ursprung menar att förälskade personer börjar visa upp sig som påfåglar, som försöker locka en partner med sin färggranna fjäderdräkt.

En tjej som är förtjust i någon i närheten börjar fluffa till håret, kanske checka sig själv i närmaste reflekterande ruta, pillar på smycken, drar i blusen så den ska sitta rätt och kanske sätter på läppglans om hon har för vana att göra det. Men allt det här sker såklart diskret så att han inte ska märka det. När - eller om - han tittar åt hennes håll så kanske hon i extremfallen plutar lite med munnen för att verka förförisk, skjuter ut bysten lite och ställer sig i en pose med kroppen som hon övat in från de kvinnliga superstjärnorna i TV eller från alla andras selfies på sociala medier. Hon kanske inte fladdrar med ögonfransarna som i tecknad film, men hon försöker titta så där gulligt under lugg mot honom. Kanske hon kastar förföriskt med håret eller åtminstone fingrar mera på det.

Och hennes kompisar lär märka att när Han sedan försvunnit ur synhåll, så är hon alldeles fnittrig och upp i varv, rodnar eventuellt, kanske ler stort åt ingenting och är glad och uppspelt.

Killar som plötsligt ser den de är förtjusta i så börjar också putsa sig, han drar byxorna så att de sitter snyggt, slätar ut skjortan, kollar att håret ligger just rätt tex genom att dra handen igenom det, kanske tar på sig eller fram solbrillorna till och med inomhus och rättar till lippisen ifall han har den på. Som nämnt i föregående punkt, så kan han alltså börja prata eller skratta högt, bråtas med kompisen, skryta eller annars verka alfa-hane-aktig. Även killar kan börja puta lite med läpparna när de ser den de gillar.

I det här skedet är det vanligt att både killar och tjejer köper nya kläder och bryr sig mer om sitt utseende än förr. Ny frisyr, ny mobiltelefon, ny skolväska, ny läppglans, lackade naglar, ny mustasch… Att det plötsligt går en halvtimme extra i badrummet på morgonen är inte ovanligt när man är förälskad.

Funderar du själv på ditt utseende nu? Får lust att exempelvis köpa nya kläder? Kolla då igenom våra tips för hur man hittar kläder för sin kroppsform, vad man ska tänka på när man provar kläder och så vidare på våra sidor om Utseende och utsida!

Genom att hen befinner sig på samma plats som den hen är kär i

Den man är kär i vill man se så ofta som möjligt. Nuförtiden är det vanligast att man genast börjar följa personen ifråga på sociala medier, lägger till henne som vän, börjar läsa hennes blogg och liknande. Om han är modig kanske han till och med vågar gilla hennes instagram-bilder direkt, kommentera hennes statusar eller tar reda på hennes telefonnummer så att han ser henne på WhatsApp eller liknande.

Så vissa tjejer kan plötsligt bli intresserade av fotboll och gå på alla matcher och vissa killar kan köra 50 km med mopon bara för att gå på ett visst disco. Allra helst har de dragit en kompis eller två med sig för att både ha sällskap och verka mindre misstänkt. För att Han är med i just det fotislaget och för att Hon kanske kommer till just det discot. I skolan rör sig plötsligt de här kära tjejerna och killarna på "fel" platser med tanke på var de ska ha nästa lektion, bara för att få en skymt av Honom/Henne. De kan till och med börja med sporter eller kurser bara för att föremålet för deras kärlek gör det. Det är alltså även vanligt att den förälskade RÅKAR gå/köra förbi Hennes hus, kiosken utanför vilken Han brukar hänga, stallet där Hon rider, hamnen där Hans föräldrar har båten…

De kan alltså ta till ganska drastiska metoder eller anstränga sig mycket bara för att ha en chans att träffa Honom/Henne, exempelvis betala dyra festivalbiljetter och sova på en bänk, för att han också borde vara på samma festival - med tusentals andra. I andra fall försöker den förälskade skapa ett tillfälle att träffa föremålet för känslorna, till exempel ordnar filmkväll eller fest hemma - eller tjatar om att skolan borde ordna disco/konvent, ungdomsföreningen dans eller dylikt.

Vad ska ni säga till varandra då, när ni ses på läktaren vid volleybollplanen eller bland hyllorna i biblioteket? Kolla på sidan Att flirta (och undersidor)!

Genom att hens kompisar beter sig konstigt

Hon som är kär kanske står med ryggen mot Honom i korridoren, men hennes kompis har hals som en svan, ögon som en uggla och rapporterar med snabba viskningar som en alert ekorre Hans minsta rörelse för henne. "Shhh, nu kommer han hitåt!" Kompisen är hennes ögon, öron och den som ser till att ta reda på fakta om honom och som luskar fram vital information, som till vilken fest han är på väg på lördagskvällen. Själv vågar hon ju inte göra något som kunde avslöja hennes känslor för Honom eller någon annan. Kompisen är ju inte kär i killen i fråga och vågar därför mycket bättre exempelvis fråga honom rakt ut, bjuda honom på fest eller hitta på orsaker för dem att träffa honom. I yngre år är det vanligt att det är kompisen som skickas för att fråga chans, men även äldre kan använda sina kompisar som någon att lite gömma sig bakom och någon att berätta för. Speciellt tjejer brukar ha ett behov av att diskutera Honom med kompisarna, analysera hans varje ord och rörelse, fundera vad han kan tänkas vilja och känna…

Killar kan nog också ha sina kompisar som personliga privatdetektiver på ovan nämnda sätt. Men det är nog lite vanligare att killars kompisar retsamt buffar i honom när Hon kommer i närheten, kanske kastar något retsamt skämt åt Henne om honom eller till och med buffar hela honom mot Henne. Barnsligt, men vanligt - killar kan vara väldigt okänsliga med varandra. Men för båda könen kan följande gälla; det kan vara KOMPISEN som tittar mer på intresseobjektet i fråga än vad han/hon som verkligen är kär gör.

OBS! Var uppmärksam på vad era gemensamma bekanta berättar för dig om honom. Om de noggrant meddelar att han är en bra typ, berättar hur kul han är och poängterar att han är singel, så kan det vara deras sätt att lägga in ett gott ord om honom åt dig. Försöker de bjuda med dig på samma fester som han kommer att vara på är det ett riktigt gott tecken på att han känner något för dig! Överlag lönar det sig att försöka komma på god fot med hans kompisar, eftersom de flesta nog lyssnar på sina vänners åsikter och råd i kärleksfrågor. Gillar de dig har du kanske större chans på honom.

Genom att vilja veta "allt" om hen

Det här gäller både för både killar och tjejer. Vilken gata bor han på, vad heter systern, vad har han för tillvalsämne, var brukar han hänga på fritiden… Till och med kan det plötsligt bli fruktansvärt intressant vad han fick för poäng i ett visst Playstation-spel eller hur långt han hoppade i längdhoppet på friidrotten i skolan. Det är ganska naturligt att hon vill lära känna den person vars exempelvis utseende hon fallit för och hon kan ta till ganska drastiska metoder för att lära känna honom. Speciellt yngre tjejer kan fråga alla som kanske känner honom om honom, kolla upp alla hans statusuppdateringar på Instagram och andra tänkbara sociala media, hon kan till och med smygfölja honom till hans fotisträningar eller spionera utanför hans hus - inte bara för att få se Honom utan även för att kanske få veta något nytt om Honom. Allt det här gör hon helst tillsammans med en tjejkompis.

Killar vill nog också veta "allt" om föremålet för hans känslor, men brukar i regel vara mindre uppfinningsrik i hur han gör det.

 

PS: Allt ovanstående här var som sagt stereotyper, alla dragna över en kam och typexempel, de behöver inte alls stämma in på alla.

Känner ni redan varandra lite ytligt? Pratar ni redan med varandra? Då ska du kolla sidan Hur vet man att någon är kär - Nivå 2!

Är du ännu osäker? Kom då ihåg att du kan fråga våra experter på Våga fråga. Då kan du mera noggrant beskriva hurudan hen är och få fler konkreta tips på basen av det.