Hur vet man att någon är kär - Nivå 2

Hur vet man att någon är kär - Nivå 2

Nivå 2: Nåja, nu säger vi att du i alla fall TALAR med Hen som du är kär i.

Era kompisar kanske känner varandra, ni är vänner på Facebook, ni är med i samma kör eller dylikt och har redan hunnit prata lite med varandra.

Hur vet man då om ens känslor är besvarade,

om man tex ska våga fråga om ni ska träffas på tumanhand? De här grejerna tar vi upp - hoppa direkt till det som intresserar mest genom att klicka på länken här:

Genom att se på hens kroppsspråk
Genom att vara intresserad av den andras personlighet, liv, åsikter och så vidare
Genom att hen bjuder med en, ber en om hjälp eller råd osv
Genom att hen verkar lycklig när hen är tillsammans med dig

Genom att se på hens kroppsspråk

Från att kanske ha blivit stel som en pinne när tjejen han gillar kom in genom dörren, rodnat eller blivit likblek, gömt sig eller liknande, så kanske han nu lyser upp ordentligt när hon visar sig. Kanske han till och med hälsar lite extra just på henne, ifall hon kommer i ett sällskap, och kanske han vågar fråga speciellt av henne hur hon har det idag.

Förutom att både kära tjejer och killar fortsätter att "putsa sig" som beskrivet i nivå 1, så avslöjar deras kroppar väldigt mycket om man vet vad man ska se efter. A och O är att någon kroppsdel hela tiden nog är vänd mot den man är kär i. Axlar, tår eller hela ben. Även när man står med ryggen mot så kommer nog kinden fram mot föremålet för ens känslor och sitter man så pekar oftast åtminstone en tå som en pil mot den man gillar. Man söker sig gärna till den personens omedelbara närhet, tex om hela gänget står och pratar så försöker man råka ställa sig bredvid den man gillar. Överlag är det vanligt att man böjer sig fram mot den man gillar när man står nära.

Sitter eller står man och pratar tillsammans så är kroppsspråket oftast ganska öppet. Man står gärna vänd rakt mot den man gillar och låser inte gärna kroppen genom att korsa armarna över bröstkorgen. Även om man skulle göra det pga köld eller blyghet, så riktar man då ansiktet mot den man gillar. Blyghet kan också påverka kroppen så att man drar upp axlarna till öronen (och sätter händerna tex i bakfickorna), men överlag så riktar man sig definitivt mot den man gillar. Killar kan också höja på axlarna för att verka mera bredaxlad och beskyddande.

Rent stereotypt så blir tjejer "flickigare" och pojkar "manligare" i närheten av varandra när de är intresserade. Hon talar med lite ljusare röst, gör sig lite kortare men samtidigt mera kvinnligt sårbar, kråmar sig lite, fnittrar oftare… Han bröstar upp sig, talar med mera basröst, står och sitter bredbent och försöker som sagt visa upp sin styrka genom att tex sparka till en sten så långt han kan eller låtsasslå kompisen. Mera stenålder eller parodi i tecknad film och mindre modern jämlikhet, alltså.

Att "spegla" den man vill göra ett positivt intryck på gäller egentligen alla situationer och alla människor och sker helt omedvetet. Lutar Hon sig framåt så gör han det, ler Han så gör hon det. Man lyssnar också mer noggrant på den man är intresserad av och nickar medhåll oftare och skrattar lättare och mer åt den personens skämt.

Ofta tar man ett pyttesteg in på den andra människans personliga space, så att man står en liten smula "för nära" - både killar och tjejer gör så. Killar lutar sig en aning över Henne och tjejerna liksom kryper in under Honom. Knappt märkbart, men ändå. Står man bredvid varandra kanske armen nuddar den andras arm och man tittar oftare på varandra. Sitter man så kanske man sätter det bortre benet över det som är närmare så att hela kroppen bildar en halvcirkel vänd in mot den andra.

Överlag rör man gärna vid den man gillar, men det beror både på ålder, kön och personlighet HUR man rör. Vissa tonårskillar visar sitt intresse genom att buffa till Hennes sida lite retsamt, skoj-rycka henne i en hårtest, knycka hennes mössa och sätta den på sitt eget huvud, kasta snöboll på henne… Sådant som på vissa hålla kallas att vara "bråk-kär" i någon. Tjejer kan rätta till Hans kläder, låtsas bli irriterad på honom och buffa honom lätt i bröstkorgen men ändå le hela tiden, ta hans telefon och fota honom med den… man använder helt enkelt alla tänkbara ursäkter att få röra vid den andra. Riktigt tydliga tecken är antingen att han erbjuder Henne sin jacka när hon fryser eller att Hon ber om hans jacka när hon fryser - kläder är som beröringar.

Är du ndå osäker på hur man tolkar kroppsspråk? Då kan du fråga mera av våra experter på Våga fråga!

Genom att vara intresserad av den andras personlighet, liv, åsikter och så vidare

Den man gillar vill man alltså veta mer om. Idag blir man naturligtvis vänner eller börjar följa alla personens sociala media-konton, bloggar och liknande – för då får man veta mycket om en människa - och kan också försiktigt visa intresse genom att gilla, kommentera och dela. Chattar eller textar man varandra, så är det ofta den intresserade som skriver först. Åtminstone oftare.

När man ändå är "on speaking terms" och pratar med intresseobjektet ifråga, så vågar man förhoppningsvis fråga själv. Det finns en viss sanning i den urdåliga raggningsrepliken "Kommer du hit ofta?", eftersom den visar att man är intresserad av att veta mer om personen. Den som visar ett genuint och ärligt intresse för vad man brukar göra på kvällarna, om man har en sommarstuga, om man såg det senaste avsnittet av en TV-serie, vad man vill bli när man blir stor, om man varit på den och den sommardansen - ja han/hon ÄR troligen romantiskt intresserad av en! Ju fler frågor desto tydligare tecken - speciellt om frågorna rör sig långt ifrån ens eget "bekväma område". Tex att en tjej plötsligt börjar intressera sig för motorcykelmärken utan att ens själv vilja ha en motorcykel.

Om hon hittar en massa likheter mellan er eller påpekar vilka saker ni har gemensamt, så är det ett gott tecken! Man vill gärna höra ihop på det här viset med den man gillar.

Det enda hindret kan vara en plågsam blyghet, för det är minst lika vanligt att även den mest självsäkra personen blir skräckslaget osäker i närheten av den han/hon är kär i. Förälskelse kan lika gärna visa sig som akut blyghet, så att man får tunghäfta, hjärnsläpp, kallsvettas och får inte ett ljud ur sig – hur mycket man än skulle vilja veta om den man är intresserad av

OBS! Det kanske inte alltid är just hen som ställer alla frågor och tar reda på allt möjligt, utan hens kompis! Är hen blyg kan kompisen göra en tjänst genom att vara den modiga och frågvisa privatdetektiven ;) Läs mer om kompisarnas roll på sidan Hur vet man att någon är kär - Nivå 1.

Hon kanske också ger dig komplimanger - och det är ett gott tecken! Det kan lika gärna vara klassiska komplimanger, som att du passar i den där tröjan eller är snygg, som indirekta och inlindade sådana. ”Du som är så himla duktig på matematik, kan du hjälpa mig att lösa det här talet” eller ”Jag blir så rädd att gå från busshållplatsen genom skogen, men kommer du med skulle jag känna mig tryggare”.

Genom att hen bjuder med en, ber en om hjälp eller råd osv

Klart att det är ett ganska tydligt tecken om någon frågar "Kommer du på dansen på lördan? Bra! Jag också! Kanske vi ses där…?" Eller discot eller matchen eller hemmafesten eller ungdomsgården eller till centrum av byn där resten av byns ungdomar brukar hänga. Det är inte direkt en date, men ändå en tydlig koll. Kommer ni att befinna er på samma plats samtidigt? Han kanske försöker övertala Henne genom att berätta vilket otroligt bra band som kommer att spela och han kan låta henne veta var han kommer att vara genom att tex säga "Vi brukar alltid hänga på den bortre delen av parkeringsplatsen utanför". Båda könen försöker få den andra att komma med på allt från äppelpallningsäventyr till amatörteatergäng. Och gärna med på sådana saker där det finns en chans att de ska få vara ifred tillsammans en stund.

Men speciellt tjejer brukar förstärka sin indirekta inbjudan med att "behöva" att Han kommer. Hon kan be Honom om skjuts. Hon kan skylla på att hon inte vågar gå hem ensam i mörkret efteråt och antyder därmed att hon skulle gilla det om Han följde henne hem. Ett bra knep för tjejer är överlag att be om Hans hjälp, så att han får känna sig behövd, duktig, smart eller stark. "Kan du hjälpa mig att installera den här appen i telefonen?", "Min cykelkedja hoppade av, tror du att du kan hjälpa mig?" eller "Kan du förklara hur jag ska lösa den där fysikuppgiften". Vad som helst som gör att hon får vara en liten stund tillsammans med Honom är värt att försöka, tex "Jag måste gå till biblioteket och lämna tillbaka en bok, vill du följa mig på vägen så jag slipper gå ensam, det är så tråkigt".

Den här typen av "inbjudningar" funkar nog för pojkar också, likaså kan han be henne om hjälp eller råd. Till exempel kan han be henne rita något han kunde spraymåla på sin moped eller råd om vilken färg hon tycker att han borde måla om den i.

Ett annat gott tecken är ifall personen du hoppas ska gilla dig gör olika saker enkom för dig. Klassikerna är de som gentlemän brukar göra, som att hålla upp dörrar eller ge en sin jacka när man har kallt. Men det kan också vara vänlig uppskattning och omsorg som att ta kaffe åt dig på samma gång han tar kaffe åt sig sig själv, hitta den där ena låten du undrade vem det var som sjöng eller ta med smörjolja till kedjan på din cykel som gnisslade så senast ni sågs.

De ovanstående exemplen på hur han eller hon kanske visar sitt intresse kan ju DU använda när du flirtar! För mera om vad du borde och inte borde göra då, läs de här sidorna.

Genom att hen verkar lycklig när hen är tillsammans med dig

Verkar han glad hela tiden? Inte bara glad att höra av dig eller träffa dig, utan verkar han se positivt på livet överlag och trivas? Dels är det svårt att bli eller hållas kär när man är deprimerad, ledsen eller stressad – man har inte kraft eller koncentration nog för rosaskimrande himlastormande känslor.

Men dels kan man också bli allmänt lycklig och glad av att vara kär i någon. Lyckopirret i magen liksom smittar av sig på resten av livet, så att till och med de suraste och buttraste av människor kan bli gladlynta och positiva när de är kära. Förälskelse kan även göra en mer benägen att fara ut på äventyr, pröva nya saker, ändra åsikt till mera positiva, man får mer ork och energi och kan exempelvis lätt vaka halva natten. Och många förälskade människor verkar inte kunna sluta le.

För att få fler exempel, råd och förslag på tolkningar av någons beteende, ställ din egen fråga på Våga fråga!

Hurudan borde DU vara för att uppmuntra personen ditt hjärta bultar för? Kolla våra sidor om Hur hittar man någon!