I slutet

I slutet

Försök att förlåta

Inget fräter sönder en inifrån som oförmågan att förlåta någon för oförrätter.

"Att bära omkring på ett hat till någon annan är som att själv dricka råttgift i förhoppningen om att det ska ta livet av den man hatar."

Att gå omkring och känna sig dödligt sårad och otröstligt sviken gör bara att du inte kan glömma och gå vidare. Då fastnar du bara i ältandet, som på sätt och vis är väldigt själviskt, och faktum är att du då kastar bort mycket tid och energi som du skulle kunna använda så mycket bättre. Om det inte gör situationen bättre, så är ilska alltid något negativt och till och med destruktivt.

Att förlåta betyder inte att man säger att allt han var, gjorde och sa var okej och acceptabelt. Vissa saker är oförlåtliga, så som fysiskt eller psykiskt våld. Vissa saker kan vara svåra att förlåta, så som otrohet eller att ha blivit sviken när man var som mest sårbar. Att förlåta handlar ändå mer om att förlåta dig själv. Förlåta dig för att du älskade honom, förlåta dig för att du inte klarade av din del av ansvaret för ert förhållande och förlåta dig själv för att du bara är människa. Förvänta dig inte att han ska be om förlåtelse. Han kanske inte tycker att han har något att be om ursäkt för, eller är mogen och stark nog att kunna göra det – och väntar du på en ursäkt kanske du får vänta tills du ruttnar av bitterhet. Lika lite som du kan ändra på det som redan hänt, så kan du få honom att inse, tycka och känna det du vill. Huvudsaken är att du förlåter er båda för att du ska kunna gå vidare.

Gör ett avslut.

För att du ska kunna gå vidare måste du inte bara bearbeta och smälta det som hände utan också ofta på något vis kunna sätta punkt. Du måste kunna ge upp alla de drömmar och förhoppningar du hade om förhållandet, måste reda ut alla de frågor som du faktiskt kan få svar på och du måste tillåta dina känslor att lugna ner sig. Kanske du fortsättningsvis har en massa olika känslor kvar för exet, men i något skede måste du säga till dig själv att nu är det verkligen slut. Praktiskt sett betyder det också att du slutar hoppas på en försoning, genom att bland annat sluta vakta telefonen ifall hon skulle ringa och skaffar nya saker istället för de hon for iväg med.

När det gäller den före detta flickvännen, så kanske du kunde förklara i klartext om hur du upplevde det. Ge henne ett "fullständigt meddelande", till exempel genom ett brev eller mejl men helst öga mot öga. Huvudsaken är att du funderat igenom vad du vill säga ordentligt, så att du inte improviserar eller glömmer något du vill säga. Berätta om allt du känner nu, men också vilka förväntningar du hade och hur dina känslor förändrats. Vädja inte om att hon ska ta dig tillbaka eller att allt ska bli som förr. Bara försök att få henne att förstå vad det är hon har orsakat. Förklara inte heller hennes beteende, anklaga henne inte och försök inte berätta för henne varför hon gjorde si eller så. Bara berätta vad du känner och ta avsked. Det här brukar kännas som en lättnad och som det avslut du behöver för att kunna gå vidare.

"Mister du en står dig tusen åter"

är ett annat uttjatat uttryck när någon blivit dumpad. Men det kan vara bra att bevisa för sig själv att kärlekslivet inte tog slut för evigt här. Far på en date, flirta, hångla med eller till och med ha sex med någon annan. Fördelarna med det är dels att du märker att du fortfarande är attraktiv och värdefull, dels att du ser att det finns en framtid och att du faktiskt har en möjlighet att gå vidare och dels att du kanske märker att det var närhet du saknade, inte speciellt exet. Nackdelarna är att du kanske märker att det var just precis exet du saknar och att du genom den här lilla historien startar upp nya bekymmer/möjligheter med den nya killen. Men jämför inte den nya med ditt ex och försök absolut inte, under inga omständigheter, heller att göra exet svartsjuk genom att exempelvis hångla med en ny kille framför ögonen på honom. Det är inte bara elakt gjort mot den andra killen, men i bästa fall tror bara ditt ex att du lyckats gå vidare och har det bra nu (så att han slipper ha dåligt samvete) och i sämsta fall ser han igenom ditt spel och tycker bara du är ännu mera sorglig och löjlig.

OBS! Tänk även på den person du flirtar med, dejtar, hånglar med eller har sex med. Han är också en person och värd respekt och korrekt behandling - inte att vara din "re-bound" eller ett objekt att utnyttjas för att du själv ska må bättre.

Söker du uppskattning och uppmärksamhet från annat håll, så gör det för din egen skull och för de möjligheter det kan föra med sig! Ge dig inte ut på jakt i hopp om att finna nästa person att helt hänga upp ditt liv på, utan ge dig ut för att kunna konstatera att du inte blivit osynlig! Har du blivit avkastad av hästen, så ska du nog upp och våga rida igen. Men först när du är redo. Inte alltför tidigt, inte som en re-bound och absolut inte som en hämnd mot exet, men för att du inte ska isolera dig och helt tappa tron på kärleken.

ON-OFF-förhållanden och tvivlande ex

Om ditt ex ännu verkar vara osäker på att hon tog rätt beslut när hon gjorde slut med dig: Handling säger mer än alla söta och gulliga ord i världen. Om hon exempelvis säger att hon nog tycker om dig ännu, men ändå inte blir ihop med dig igen, eller om hon säger att hon gillar dig bättre än sin nya, men inte gör slut med honom - så är det bara tomma ord. Bara smicker, förvirrande dubbla budskap eller försök av henne att dämpa sitt eget dåliga samvete. Satsa bara dina känslor på någon som du verkligen är nummer 1 för - hela tiden, inte bara när det passar henne! Att duga ena sekunden för att väljas bort i nästa ger inget annat än en allt sämre självkänsla och det är du absolut inte värd! Och det är otroligt elakt gjort av henne att inte låta dig gå vidare med ditt liv.

Lär dig av erfarenheterna

Försök att faktiskt lära dig av alla de erfarenheter ert förhållande gav dig. Vad lärde du dig? Vilka kunskaper kan du ha nytta av i nästa kärleksförhållande? Blev du alls en bättre och klokare människa av att vara tillsammans med honom? Även en semesterresa till främmande land kan vara bortkastad om man inte lärde sig ett skvatt om kulturen och naturen - eller ens njöt av vädret där. På samma sätt kan man gå igenom förhållanden utan att bli ett dugg klokare av det, så se till att du kan ta till dig den livserfarenhet förhållandet gav dig.

Och tänker du nu att du aldrig mera ska tillåta dig att bli kär i någon, så tänker du åt helt fel håll nu! Det är som att ha haft ett älskat husdjur i många år, men när den hunden dör, så vägrar du ta en ny valp av rädsla för att den också kommer att dö om 15 år. Naturligtvis kommer du att älska igen - och troligen högre än du älskade ditt ex. Och tänker du nu att han var Den Ende rätte för dig och att du aldrig kommer att hitta någon så fulländad som han, så har du inte tagit av dig de rosafärgade glasögonen än utan fortsätter idealisera honom. När du kan se honom och ert förhållande för var det verkligen var, med goda bitar och dåliga bitar, då först har du en chans att lära dig av det ni upplevde tillsammans.

Se slutet som en början!

Ditt liv är inte över bara för att han inte älskar dig längre. Däremot är det här en chans att skapa dig ett nytt liv på egen hand. Och det livet kan du väldigt långt bestämma över själv. Det är DIN livsresa! Fokusera på allt positivt och hitta saker att se fram emot. Inför nya goda vanor, som att motionera. Gör saker du njuter av, som att sova länge på söndagsmorgonen eller se de där TV-serierna som hon avskydde. Sätt upp nya drömmar för ditt eget liv, som att hoppa fallskärm eller utbilda dig till något helt nytt. Börja umgås med kompisar igen och hitta nya, egna kompisar. Försök att på ett vettigt sätt använda all den tid du får över nu när du inte längre hänger med henne var endaste ledig minut.

Get a life! A really wonderful one!

Källor och mera att läsa