Hur man borde göra slut

Hur man borde göra slut

Naturligtvis finns det lika många sätt att göra slut på ett förhållande som det finns förhållanden. Men överlag kan man nog säga att det finns bättre och sämre sätt att göra slut. Eftersom vi alla är olika och alla förhållanden unika, så kan det ändå gå illa fastän man försökt göra allt "rätt".

Vi ska grovt försöka förklara vad man kanske borde och inte borde göra och vad man borde tänka på när man vill göra slut.

De bättre sätten

Innan du gör slut, fundera noga igenom VARFÖR du vill göra slut. Håll sedan orsaken i minnet, så att du både kan förklara dig och inte ger efter av medlidande när partnern blir fruktansvärt sårad. Han kommer att fråga varför och ifall det är något han har gjort, eller inte gjort, eller om det är något fel på honom, om du hittat någon annan istället och så vidare. Förbered dig på vad du vill svara, så att du kan hålla dig lugn och sansad, inte såra i onödan och inte lägga all skuld på honom. Ni var två om förhållandet, två om ansvaret för att se till att det funkade och två om att göra en fortsättning omöjlig. Om du behöver hjälp med att förklara både för dig själv och för partnern varför du vill göra slut, så kanske du hittar tänkbara orsaker här (Varför göra slut).

Försök att vara klar och tydlig i dina förklaringar, så att hon inte kan missförstå eller fortsätta hoppas.

Gör det ansikte mot ansikte. Alla andra sätt bör bara användas i yttersta nödfall, exempelvis om man bor hundratals kilometer ifrån varandra och inte har möjlighet att träffas på länge. I så fall är det mer personligt med ett telefonsamtal än exempelvis ett mejl. Visst kan text, som ett brev eller till och med en luntlapp, fungera som ett stöd, så att du kommer ihåg allt du vill säga, kan förklara dina känslor och orsaker på ett genomtänkt sätt och hinner välja dina ord. Men gör slut face to face. Han kan läsa det du skrivit, men han behöver ha dig där för att få fråga, säga vad han själv känner och kanske ni behöver ta ett ordentligt avsked.

Gör det gärna på en plats där ni inte blir störda, men där hon ändå kan "slippa undan" efteråt. Platsen och tillfället behöver vara sådant att ingen kan se henne om/när hon blir ledsen, så att hon inte behöver föreställa sig inför någon annan och inte vara rädd att någon ska höra. Men samtidigt ska hon ha en chans att exempelvis storma iväg därifrån - inte vara tvungen att sitta kvar och vänta på skjuts hem eller tillbringa hela kvällen på samma fest som du. Det kan även hända att det skulle vara bra om hon snabbt därefter kan få kontakt med eller få träffa en nära kompisar som kan trösta henne. Helst ska hon inte kunna isolera sig efteråt.

Försök att hålla dig lugn fastän hon gråter, skriker, kallar dig fula ord, blir elak, går i chock, kastar saker på dig, hotar med drastiska åtgärder eller hur hon nu kan tänkas reagera. Stå på dig men var empatisk. Låt henne få bestämma hur ni ska vara, så vill hon exempelvis inte att du ska krama eller röra vid henne, så respektera det. Du kan kontrollera ditt eget beteende.

Bestäm tillsammans när och hur ni nästa gång ska ha kontakt med varandra. Även om du vill bryta kontakten totalt, så kan han behöva veta att ni exempelvis kommer att ringas ännu en gång, som ett sista avslut. Om ni har saker som ni måste reda upp tillsammans, fördela, komma överens om eller ordna (så som att dela upp ägodelar, sälja vidare konsertbiljetter ni köpt tillsammans, vem som ska ha vårdnaden om barnen, hur ni ska göra med den kommande julmiddagen med släkten och så vidare) så kan det nog vänta tills ni båda lugnat ner er lite. Ni kan komma överens om när ni ska gå igenom de här sakerna, men gör det inte direkt.

De sämre sätten

Gör inte slut via sms, Facebook, Skype eller via telefon om du bara kan träffas i verkliga livet. Visst kan det kännas lättare att få "gömma" sig bakom text på en skärm eller i ett brev för att slippa ta konsekvenserna: slippa se hur sårad partnern blev, slippa anklagelserna, slippa förklara sig eller slippa risken att man tycker det är så jobbigt att man ångrar sig och tar henne tillbaka. Men det är fegt och omoget! Varje människa är värd ett personligt och ärligt besked! Fegast av allt skulle vara att bara sluta höra av sig och undvika honom helt och på det sättet hoppas att allt bara ska rinna ut i sanden.

Säg inte bara att ni ska "ta en paus". Statistiskt sett har de allra flesta förhållanden där man haft paus ändå tagit slut. Ofta gör pausen bara att man drar ut på plågan och ger flickvännen falska förhoppningar om att det bara är tillfälligt och att förhållandet nog kommer att fortsätta, nog går att rädda. Ingen av er kan fortsätta framåt utan skuldkänslor eller kunna komma över varandra en gång för alla. Att ta en paus är nog egentligen rätt fegt och brukar ändå mest tyda på att man antingeninte är säker innerst inne på sitt beslut och kanske själv har svårt att släppa henne,att man tror att det är ”snällare” än att kapa banden tvärt avo att man hoppas på att slippa lättare undan hennes ilska, sorg, gråt, anklagelser och så vidareo att man hoppas att allt bara ska rinna ut i sanden ellero att man hoppas att hon ska göra slut istället

Säg inte typ "Jag älskar dig nog, men det här funkar inte" eller "Jag tycker nog om dig, men jag vill vara fri" eller liknande. Det är att ge dubbla budskap och det blir han bara förvirrad och upprörd av och hans motfråga blir automatiskt "Men om du älskar mig, hur kan du då vilja göra slut?"

Säg inte "Men vi kan väl vara vänner?" om du verkligen inte menar det och inte tror att det verkligen kommer att funka att vara BARA vänner efteråt. Många tror att det är snällare att säga så än att bara bryta kontakten helt efter separationen, eller att vänskap skulle vara något fint och moget att sträva efter, men det kan vara tvärtom. Ofta går det inte att plötsligt bara övergå från kärlek till vänskap, det går bara inte att ställa om huvudet så lätt. Det kanske bara komplicerar allt och drar ut på exets plåga, dels eftersom exet kanske har känslor kvar och fortsätter hoppas och dels för att det kan vara svårt att komma över varandra om man träffas titt som tätt. Vänskap kan också komplicera relationerna med exempelvis gemensamma vänner, före detta släktingar och framförallt när den ena hittar en ny kärlek.

Fråga dig själv varför du vill vara vän med exet. I en vuxen relation kan det vara viktigt att kunna avsluta och gå vidare. Ibland kan det bästa vara att inte alls ha någon kontakt på ett tag (bara det är praktiskt möjligt) och sedan, när båda lugnat ner sig och kommit över varandra, se ifall det finns grunder för vänskap. Man kan nog behandla varandra artigt och respektfullt när man råkar springa på varandra efteråt även om man inte är uttryckligen vänner.

Försök att hålla dig lugn och sansad: inte skrika, anklaga, härja, gråta, kalla honom fula ord, vara en drama-queen eller en martyr.

Om exet är väldigt upprörd, så försök låta bli att smittas och själv börja skrika, anklaga, gråta, härja och så vidare.

Var inte supersnabb med att meddela världen om att det är slut. Ändra inte omedelbart status på Facebook till singel, ge dig inte direkt ut för att ragga, berätta inte vitt och brett om att nu är du minsann fri och ledig och bli inte omedelbart ihop med någon ny. Gör åtminstone inte alla de här sakerna så att ditt sårade ex genast får se det eller höra om det. Så pass mycket respekt kan du visa henne och det ni hade tillsammans att du inte beter dig som om du skulle vara överlycklig för att du nu sluppit henne. Låt henne behålla ansiktet inför omvärlden och låt henne komma över den värsta chocken först.

Börja inte genast kräva tillbaka dina ägodelar eller att han ska betala sin halva för saker ni köpt tillsammans, dela upp era gemensamma kompisar mellan er eller liknande. Som i föregående punkt: låt honom smälta beskedet lite först.

Försök inte att bete dig som en skitstövel så att HON ska göra slut med dig istället. Dit hör också att vara otrogen, tala skit om henne, undvika henne eller medvetet starta upp bråk med henne. För det första är det oerhört elakt, fegt och själviskt, för det andra så säger det mer om hurudan DU är som människa än om henne eller ert förhållande och för det tredje är det den typen av rykten som kommer att gå om dig efteråt.

Ha inte sex med ditt ex! För det första blir ingenting bättre av det och det är ingen tröst för den dumpade, snarare kan hennes förhoppningar på att ni ska bli tillsammans igen bara växa. För det andra, när man har sex med en människa, så frigörs hormonet oxytocin i kroppen och det här hormonet hjälper till att binda ett par tillvarandra, få dem att känna tillgivenhet och samhörighet – och det är ju rakt motsatt vad du egentligen önskar om du nu ändå gjort slut. Att överlag låta henne hänga kvar på din krok kan vara ett tecken på att du lider av lite separationsångest (rädsla för att lämna ensam), ett tecken på att du saknar närhet och uppskattning i allmänhet eller på att DU har svårt att avsluta och gå vidare.

Källor och mera att läsa