När partnern gör slut

När partnern gör slut

"Det är slut"
De här orden kan vara bland de värsta man kan höra i livet. Fast ibland kan de även kännas som en lättnad att höra. Hur man tar det beror naturligtvis på förhållandet och situationen. Och eftersom varje förhållande är unikt och varje människa unik, så kan reaktionen vara allt från chockartad kris till en axelryckning.

Oavsett om du läser det här för att du just blivit dumpad, för att du försöker komma över ett ex eller för att kanske ha nytta av det en vacker dag, så har vi försökt samla alla tips, råd, förklaringar, tröstande ord och allmänna "fakta" vi bara kan för att du ska klara av det här skedet bättre.

Det är sällan det är lätt att bli dumpad. Jo, man kanske vet på ett logiskt plan att sannolikheten ändå är större att ett förhållande tar slut än att det håller livet ut, men ändå kan det vara svårt att acceptera när känslorna är inblandade. Känslor är sällan logiska.

Det är faktiskt också sällan som slutet kommer som en fullständig chock och som en blixt från en klar himmel. Ofta kände man nog på sig innerst inne att något var fel och hade en gnagande känsla i maggropen om att allt inte stod riktigt rätt till med kärleken. Kanske hade pojkvännen börjat dra sig undan allt mer, blivit mer tystlåten, inte lika kärleksfull längre? Kanske hade flickvännen faktiskt klagat på något och kanske till och med sagt att det inte känns så bra längre? Men kanske försökte man förtvivlat tysta ner den oron, eftersom man VILLE vara lyckligt kär i ett lyckligt förhållande. Kanske tyckte man att man hade ansträngt sig för att det skulle bli bättre. Kanske ansåg man till och med att det inte var något fel på förhållandet alls.

Men när flickvännen ändå en vacker dag står där framför en och säger att hon vill göra slut (eller ta en paus eller separera eller skilja sig, beroende på omständigheterna), så kan det kännas som en chock i alla fall. Oavsett om man hade sett det komma eller inte. Varje människa reagerar lite olika på beskedet - och klart att det först och främst beror på vad man själv känner för flickvännen hur väl man kan hantera det. Har man själv inte längre så starka känslor, och kanske själv har funderat på att avsluta förhållandet, så tar man det kanske inte så hårt. Men om man själv älskar pojkvännen ännu och absolut inte var beredd på att förlora honom, så är det som att vara med om en stor kris.

Här kan du läsa om hur människor brukar reagera under en kris av det här slaget
Krisens vanliga skeden
Förutsättningar

Källor och mera att läsa