Kärleken har svalnat

Kärleken har svalnat

Kanske är den vanligaste orsaken till att man börjar fundera på att göra slut att förälskelsen tagit slut.

Hjärtat hoppar inte längre över ett slag när man ser honom och fjärilarna i magen verkar ha flugit sin väg. Man känner inte längre på samma sätt för partnern och har svårt att svara på frågan om man älskar henne. Det rosaskimrande, himlastormande har bleknat bort och bytts ut mot tråkigt vardagsliv och rutiner. Kanske är man mera bara kompisar nu eller kanske börjar man irritera sig allt mer på partnern.

"Är det här faktiskt äkta och rätt? Var det här allt - inget mer? Borde jag inte känna MER om det är meningen att det ska vara vi två...?"

Som vi berättade på sidan om Förälskelse vs. Kärlek så är det naturligt och vanligt att förälskelsen svalnar efter ett tag och det blir kris i förhållandet. I det skedet visar det sig ofta ifall förälskelsen kan utvecklas till en djupare och stadigare kärlek eller om det inte fanns någon riktig grund för förhållandet. Rätt ofta så visar det sig att där inte fanns mer än bara ytlig förälskelse, hur stark den än kändes i början. Kanske märker man efter ett tag att man faktiskt inte passade ihop, eller så har man problem tillsammans som inte går att lösa, eller så kan man helt enkelt bara inte se en framtid tillsammans med just den här människan. Kanske känner man sig alldeles tom och kärlekslös inuti eller kanske har man hjärtat proppfyllt av negativa känslor, så som irritation, besvikelse, missnöje, svartsjuka eller instängdhet.

Den här krisen kan inträffa allt mellan ett par månader till ett par år efter förhållandets start, men kriser av den här typen kan också dyka upp senare. Kärleken kan svalna, speciellt om man slutar jobba på att upprätthålla den.

Ibland kan förälskelsen omvandlas till djup kärlek. Ibland går eventuella problem och olikheter att lösa eller kompromissa om. Men det kräver att man faktiskt vill kämpa för förhållandet och både försöka lösa knutarna och hålla liv i romantiken. Inget förhållande är gratis, det krävs alltid jobb för att få det att fungera, men finns inte viljan där så är förhållandet dödsdömt.

Även efter många år tillsammans kan kärleken dö ut. Förutom alla de orsaker vi räknar upp på de här sidorna - och tusen därtill - så kan det bero på att man inte längre "matade" kärleken med en daglig dos av romantik, uppvaktning, omtänksamhet och förtroende. Sådant är färskvara och ett förhållande där det ännu finns lite förälskelse mår bäst. Många börjar ta varandra för givet efter ett tag och SER inte varandra längre. Man kanske inte ens insåg att kärleken höll på att svälta till döds, plötsligt en dag var den bara borta.

”Det är endast i sagorna som prinsen och prinsessan lever lyckliga i alla sina dagar utan motgångar och känslor av tristess”

Läs mer här under Parförhållandet
Källor och mera att läsa