Varningstecken

Varningstecken

Hur vet man att partnern funderar på att göra slut?

Ofta känner man nog på sig innerst inne att det snart kommer att ta slut. Man har en gnagande oro i maggropen och misstänksamma tankar poppar upp i ens huvud allt oftare. Är man fortfarande kär i sin partner, så försöker man kanske förtvivlat tysta ner de tankarna, för att man ju så gärna VILL att allt ska vara bra och tro att han nog fortfarande älskar en.

Men man blir ändå ofta allt mer lyhörd för partnerns humör och beteende och försöker tolka allt han gör och säger. Kanske försöker man själv anstränga sig hårdare att vara den perfekta flickvännen eller kanske försöker man "rädda förhållandet" genom exempelvis romantiska middagar. Eller så börjar man själv dra sig undan, för att skydda det egna hjärtat. Hos vissa kryper barnsliga och själviska tendenser fram, som att själv göra slut först för att slippa vara den som blir dumpad. I värsta fall tar man till ohälsosamma överlevnadsstrategier för att försöka binda partnern hårdare till sig, som att bli klängig och tjatig, utöva känslomässig utpressning ("Om du gör slut så tar jag livet av mig") eller hota med våld.

Check-lista över vanliga varningstecken:

 • Hon verkar disträ och frånvarande när man träffas, kanske lite sluten och tystlåten. Hon är ouppmärksam och okoncentrerad, lyssnar inte riktigt och verkar inte riktigt bry sig - istället kanske hon håller på med sin telefon eller tittar omkring sig.
 • Han kanske är fåordig eller långsam med att svara på tilltal. Han tar inte initiativ till att börja prata om ditt eller datt på samma sätt som förr. Han kanske inte berättar lika mycket om sitt liv, sin vardag eller sina åsikter längre.
 • Hon är inte lika engagerad i dig som förr, frågar inte hur din dag varit, vad du har för planer för helgen eller vad du har för åsikter. Hon berättar också hellre om sin dag eller sina problem för en kompis än för dig. Kanske ber hon någon annan än dig om hjälp när hon behöver, både emotionell och praktisk hjälp.
 • Han ringer inte lika ofta, kanske inte svarar när man ringer eller så kanske han inte ringer upp direkt han har möjlighet. Detsamma gäller sms, Facebook och så vidare. Han kanske börjar vara försenad varje gång ni ska träffas, ringer inte om han blir sen eller stannar sent ute.
 • Hon möter inte din blick lika ofta eller har ett undvikande kroppsspråk. Kanske drar hon sig till och med undan fysisk beröring och vill varken kramas eller ha sex.
 • Han blir allt mer upptagen av sina egna grejer, som träningar, datorspel eller kompisar och "hinner inte träffas just nu", "är stressad" eller säger "en annan gång, kanske nästa helg istället". Eller så är han plötsligt sjuk eller har ont någonstans och kan inte träffas.
 • Hon får framtidsdrömmar (till exempel om att studera utomlands) eller gör upp egna planer (som att fara på musikfestival med kompisar) som inte inkluderar dig eller som kommer att göra det svårare för er att hinna eller kunna träffas. Hon kanske börjar tala överlag mera om "jag" än om "vi", exempelvis "Sedan när jag har studerat färdigt så ska jag..."
 • Han verkar allt mer leva sitt eget liv, exempelvis far till gymmet, på fest med egna kompisar, på resor och så vidare - utan att ta dig med eller ens bjuda dig med. I värsta fall kanske han inte alls meddelar att han tänker fara ensam på något eller ens berättar att han varit någonstans själv.
 • Hon börjar hänga allt mer med singel-vänner och verkar inte längre ha lust att göra saker som par brukar göra tillsammans, eller gå på saker "som ett par". Hon kanske börjar fara oftare på fest med tjejkompisarna, men berättar inte något desto mer om hur hon hade det på festen.
 • Han får nya vänner och har mindre tid för både dig och sina gamla vänner. Kanske talar han speciellt mycket om någon ny bekantskap och verkar uppspelt. Råkar den nya bekantskapen vara av det kön han är intresserad av, så kanske han säger "Men vi är BARA kompisar".
 • Hon vill "vara ifred" en kväll istället för att träffas och säger att hon bara vill ta det lugnt ensam hemma eller med familjen. Även när ni är tillsammans så kanske hon börjar somna med ryggen emot dig istället för att mysa, sätter sig längre bort i soffan, stänger dörren om sig när hon talar i telefon eller lyssnar på musik med hörlurar.
 • Han börjar använda ord som "Ingenting…", "Ingen speciell…" och "Det är väl okej…" som svar på frågor i stil med "Vad gör du?", "Vem var det du talade med?" och "Hur är det med dig…"
 • Hon slutar kalla honom för gulliga smeknamn, slutar ge honom komplimanger och slutar att självmant säga "Jag älskar dig". Om han säger "Jag älskar dig" så kanske hon dröjer ett par sekunder innan hon svarar detsamma tillbaka, eller undviker att svara eller säger typ "Jag vet…"
 • Han slutar nämna dig eller ens tala om dig över huvudtaget med kompisar. Eller så börjar han tala negativt om dig tillsammans med kompisarna, kanske till och med klagar på dig.
 • Hon är snudd på elak mot honom, förlöjligar honom och skrattar åt honom istället för med honom.
 • Han kanske inte längre vill synas tillsammans med henne, till exempel i skolan eller på dansen. Han kanske låtsas att han inte sett henne eller går inte direkt fram till henne när han får syn på henne. Eller i värsta fall: undviker henne och gömmer sig.
 • Hon börjar tala om sina tidigare pojkvänner eller om killar som uppvaktat henne. Lite som om de skulle ha varit så mycket bättre eller som om hon längtar efter dem eller den tiden i hennes liv.
 • Han börjar se på andra tjejer, tala om andra tjejer, tala MED andra tjejer.
 • Hon börjar bry sig mer om sitt utseende igen, kanske köper nya kläder, skaffar sig en ny frisyr, börjar träna och äta hälsosamt och tillbringar längre tid framför spegeln. Kanske hon också börjar tala om att "hitta sig själv" och börjar gå på kurser eller får nya intressen eller blir filosofisk och självreflekterande..
 • Han börjar säga saker i stil med "Medan man ännu är ung och ansvarslös…", "Man borde leva livet och se världen" eller så talar han lite längtansfullt om singellivet och ungdomstiden.
 • Hon påbörjar allt oftare och allt fler gräl med honom, ältar samma problem om och om igen, har kortare stubin eller verkar oftare ledsen.
 • Han verkar sur, irriterad, på dåligt humör och kanske klagar på allt möjligt, allt från en söndrig billykta till att hon inte vill ha sex tillräckligt ofta.
 • Hon säger att hon vill prata om problemen i ert förhållande. Hon kanske berättar att hon är missnöjd och besviken på något du gjort eller är, säger att hon skulle önska att du gjorde något på ett annat sätt, att du gjorde något "mer…" eller var annorlunda.
 • Han tycker att hon förändrats under den senaste tiden - och inte till det bättre.
 • Hon kan låta avundsjuk när hon talar om andra par som verkar mycket lyckligare, mer kära eller mer romantiska än ni är tillsammans. Hon kan också använda uttryck som att ni "tar varandra för givet", "känner varandra utan och innan" och att ni har det så tråkigt tillsammans numera.
 • Han verkar ha hemligheter för dig. Kanske går han inte att få tag på när han borde vara på något normalt ställe som på jobbet. Kanske finns det underliga hål eller konstigheter i hans berättelse om vad han gjort under dagen. Kanske säger någon i förbifarten att han ju inte var på förra träningen, men åt dig hade han sagt att han nog varit där. Kanske du kommer på honom med att ljuga och när du frågar om det blir han bara arg och säger att du inbillar dig, är sjukligt misstänksam eller försöker kontrollera hans liv.
 • Hon använder allt fler fula ord och nedvärderande uttryck både om honom och till honom.

Det finns säkert tusen tecken till, och alla uppvisar inte just de här tecknen. Men om din partner visar något av dessa eller till och med fler, så borde nog varningsklockorna börja ringa i ditt huvud. Kanske är det redan för sent, kanske går ert förhållande att rädda med en kraftansträngning - från båda!

För man är alltid två om ansvaret för förhållandet!

Genom att klicka här kan du läsa om när partnern gör slut

Källor och mera att läsa